Artemissil Gundog

2014-07-29
10:22:19

Jag är så ledsen..
Min fina Prinsessa har verkligen ont i ryggen, det var ingen trams. Vi var på Redog igår, där det konstaterades att hon har L7/S1 syndromet den såkallade "schäfer ryggen"
 
 L7/S1-syndromet är en sjukdom där broskskivan (disken) mellan sista ländkotan (L7) och sakrum (korsryggen, består av några sammanväxta ryggkotor) förstörs. Skadan på disken får den att falla ihop och då pressas en del av den upp mot ryggmärgskanalen och orsakar tryck på nerverna där. L7/S1 leden blir också instabil och kroppens naturliga sätt att handskas med instabilitet är att bilda extra ben som ska försöka få leden att växa ihop och bli stabil. Det extra benet orsakar ytterligare förträngning av kanalerna där nervrötterna från ryggmärgen löper.
 
Om ni vill kan ni läsa mer om L7/S1 syndromet här! 
 
 
 
Just nu vet jag faktiskt ingenting förutom att hon äter två olika mediciner nu ett tag och ska göra Rehab. Jag var lite chockad igår så jag glömde bort att fråga om nåt jag sa bara "ja, okej.. Mmm" 
 
Frågor som kommer upp är ju såklart om jag kommer kunna jobba ihop med henne igen? Kommer vi kunna träna?  Tävla, jaga? Hur allvarligt är det här? Hur ont har hon?
Veterinären gick igenom några olika mediciner och tillskott, talade om att prova sig fram, kanske medicineras livet ut.. Cartrophen sprutor.. 
Jag fattar ingenting. Hur ont har hon? Att hon skulle medicineras livet ut låter befängt hon visar ju bara smärta ibland och väldigt diffust. Hon är ju glad, vill ju jobba hon älskar livet 
 
 
Fan, hon är ju inte ens 4år gammal
 
 
 

2014-07-23
09:55:22

Vackraste av dom vackra
En sån här härlig sommardag, måste jag tillägna den finaste individen som någonsin stött på... 
 
 
Önskar man kunde få behålla dom förevigt... Hon var så klok! 
 

2014-07-23
09:01:01

Börjar ni tröttna?
 
Vackra Oban 
 
 
Jenny och klantradårarna
 
Åker snålskjuts på Oban
 
Jenny solar med Braith och Pejla
 
 
Avslutar med en på finaste Oban igen :) 
 
 

2014-07-22
09:07:00

Va? Badat?
Jajemen... Jag kommer inte ihåg när vi gick en promenad sist, mattens form börjar sakta men säkert försvinna..
Jag har blivit så lat!!!! Usch! När Pejlas tass är helt ok, blir det andra bullar... 
 
Oban och Nea, den korta promenaden till vattnet
 
Magda och Braith står och kikar på Oban och Nea
 
 
Oban och Braith
 
Oban och Nea har blivit riktigt bra koompisar! 
 
Man skymtar stackars Pejla i bakgrunden
 
Oban, Braith, dotter. Pejla och Magda 
 
Jag och prinsessan håller koll på land..
 

2014-07-21
11:50:43

Finns så mycket kul inom hundsport
Hur ska jag hinna allt?? 
 
Livräddning   på vatten, med Njuffe eller Leonberger
Räddning      det är väl öppet för alla raser tror jag? Kolla film Räddningshund
 
 
 
 
 
 
   
 
 

2014-07-21
09:56:57

Måndag 21/7
Händer inte så mycket, jag är liksom som lite förslappad för tillfället :) Vi badar mest.. Till helgen ska vi vara hundlediga! Jag skulle ju åkt till Norge med Jenny, Linnea och Yvonne och C/o, men Pejla ska till Redog på måndag, så jag får hoppa över =( Som vi har längtat och planerat.. Jaja hälsan först! 
 
Iallafall var tanken att vi ska/skulle åka på Kryssning, Nea har alltid velat åka. Vi ska/skulle åka till Helsinfors och gå på Sea world tror jag det heter, men eftersom vi är en familj som helt plötsligt ändrar oss i sista minuten när det kommer till det mesta! Har vi nu bestämt oss för att kanske köpa husvagn istället! haha Ja men inget är bestämt än, får se om vi hittar någon som passar. Jag är uppvuxen i campinlivet och älskar det, hussen är inte alls så förtjust att ligga och dra husvagn, han gillar och tälta.. Mm nä, jag vill sova bekvämt ;) Vi är lite olika, han vill ha båt och jag sommarstuga, han vill inte ha djur och jag vill ha massor - opposite attract? :) 
 
Ja på tal om djur.. Oban kom igår kväll till Braith och Neas förtjusning! Ja och min förstårs :) Jenny är på Kollmården så han åker hem ikväll, i sällskap av Braith. Ja Braith ska vara på semester hos dom ett tag. Tills på Fredag, då ska han bo hos Cattis tills på söndag och på Måndag åker han tillbaka till Jenny är det tänkt. Han blev så glad när Jenny kom hit igår, dom har ju inte träffats på väldigt länge! 
 
Det är viktigt att hundarna får ha det mysigt också :) 
 
Vilket inte denna fröken hade igår, för igår var vi, som vanligt och badade! Pejla min prinsessa fick sitta uppe på land med mig, inte så poppis! 
 
När Prinsessan är skadad, då har dom andra en chans att fånga bollen åtminstone ;) 
 
Braith lämnar av till husse
 
Magda gillar utmaningar
Braithman skulle vilja extraknäcka som modell! 
 
Och dottern, ja. Hon simmar äntligen <3
 

2014-07-17
19:05:24

Veterinärbesök och picknick!


Min tokiga prinsessa råkar då ut för allt! Husse ringde halvt förskräckt igår kväll "du måste komma hem vi måste till veterinären med Pejla, hon har trampat in en fiskekrok"

Oturligt nog hade den inte gått igenom, så dom fick sedera henne och göra ett litet snitt i tassen för att få ut denEfteråt var hon så tlött så tlött!


Men allt gick bra, nu hoppas vi på att det läker fint!
Idag fick Braith komma ut utan "systrarna" jag och Nea åkte till Huddinge på picknick med Kikki och hennes lille son och pudeln Majken (som för övrigt är hur ball som helst!)

Efter några timmar åkte vi hem och packa om och åkte mot badet. Nu fick Pejla följa med istället. 


 Nu är det kväll och sofflocket väntar!

Trevlig kväll! 

2014-07-16
13:27:00

Åby ängarna!
Åkte ut till ängarna, hade packat ner kanindummys. Hade lite "lagom träning" med P & B.  Ut,höger,vänster med störningar åt Pejla. Korta avstånd med snäva vinklar.
Braith fick ut/bakåt över gamla legor med störningskast. Även där korta avstånd. 
 
Sen det dagliga badet, funderar på om vi har en karriär i Duck Diving 😆

Dagens vider; två huggormar med bara några meters mellanrum. Jag vågar knappt ta mig här i från... Vågar inte tänka på hur många som finns här!
 
 

2014-07-16
09:44:35

Borta?
All text i förra inlägget om Spår dagen är borta?!

2014-07-15
21:23:00

spår dag
 Ja vi träffade upp Cattis för lite annan träning än det vi brukar - Spår träning! 
 
 Först tog vi dock ut Blake för lite närsök. Han är så duktg den lilla, en riktigt guldklimp. Jag håller alla tummar för honom!
 
 
 
 
 
 
Sedan dags för spår. Först ut var Coffey. Han som annars är en väldigt lugn och samlad hund blir som förbytt när det vankas spår! Han ylar till och med i bilen! Han har ju gjort anlagsspåret och är redo att starta Ökl
 
GO! 
 
På grus
 
 över berg ;)
 
i hästhage
 
 Vinst! Miiin, bara miin! 
 
 Snällarå, igen :) 
 
Sedan dags för Magda. Hon vindade en hel del, vilket jag inte kan minnas att hon bruka göra. Men det gick hyfsat och in kom klöven. Sedan Pejla. Hon har nog bara sniffat på nåt litet spår innan, så detta var första. Hon fattade ju först inte alls vad hon skulle göra....

Men sen bar det i väg jäklar. Brände nästan upp handen på mig. Detta var nog bland det roligaste hon gjort, detta och riktigt jakt då..  Det lär inte dröja allt för länge innan nästa gång :) 
 


Nöjd tjej :) 

Sedan Braiths tur. Han stod bara där. Han förstod inget alls.. Så vi började om och gjorde en synlig spårbörjan. Jag hetsade upp honom med klöven och han såg när jag gick i väg, då tog Cattis honom och vände om. När
jag var klar stoppa vi in honom i bilen igen och lät en annan hund ta in ett spår emellan.
 
När vi kom tillbaka så förtsod han vad det var han leta efter. Så med lite mer träning så kanske han tycker detta är lika kul som hans "systrar" :)  


 
 
Sedan var mina jyckar lite härschiga ;)
 2014-07-15
10:20:09

Spår
Först lite jobb idag under dagen och senare ikväll ska vi faktskt spåra. Premiär för Braithmannen! 
 
Här är en bild på Maggan
 
 

2014-07-13
09:32:48

Vatten igen
Vart lite träning igår också vid vatten. Gick inte lika bra som i förrgår, meeeeeen ;)
 
Braith går inte alls speciellt bra, men med honom är det så himla kul ändå, för han fattar verkligen inte. Han är bara tokig och helt väck. Eftersom att jag "alltid" är så noga, så tar jag ju tag i det direkt och står inte alls och skrattar *hmf*

Fast en sak måste jag nog ta tag i, det är hans igångar. Han kan inte bara gå rätt i utan han måste välja lite väg, trots att han sällan väljer en bättre väg än den uppenbara. Ska filma någon gång och lägga upp ska ni få se.
 
 
Pejla fick bara en övning, vilken hon löste väldigt bra. Hon har alltid varit väldigt enkel, väldigt lydig och styrig på vatten. När vi byggt upp lite mer för i år igen så är det dags att hitta andra vatten med störningar helst med terrängbyten. 
 
 
 
 

2014-07-12
10:42:58

Första vattenträningen
Ja igår var det dags för årets första riktiga vattenträning. Jag och Cattis la ut områden på andra sidan sjön, på ena stället uppe i en backe, på ett ställe vid vattenkanten.
 
Pejla ut först och simmar fint ut, hamnar något snett ungefär på "klockan 11" jag blåser stopp och vinkar UT åt "klockan 13" Blev riktigt bra! Coffey emellan och sedan Braith som simmar med bra självförtrende ut, helt plötsligt tvärväder och och kommer in. haha lilla gubben fattade verkligen ingenting. Gjorde om och när han var några meter 10 kanske så kasta vi ut en boll framför honom. Gjorde en gång till där bollen hamnade ännu längre ut på vattnet. Riktigt nöjd med både honom. 
 
Sedan om område två. Två dummysar hade glidit ut på vattnet, Coffey börja och sedan Braith. Jag chansade här med Braith, det hade gått väldigt fort bra på andra dirren så jag testade och skicka, halvvägs ut på vattnet väder Braith om igen men nu trycker jag på med ett UT, han vänder om och fortsätter simma och efter några meter får han syn på dummyn. Riktigt bra även där!
Pejla sist, nu har jag ingen aning om vart dummyn har hamnat, skickar dit henne och när hon är nära strandkanten lägger jag på närsök, hon jobbar av kanten fint, drar upp på land, jag blåster stopp och vinklar med vänster hand och närsök, hon jobbar av strax innan vattnet, sedan går hon ner i vattnet igen och hittar apporten. Tecknen och signalerna satt lika bra på vattnet och andra sidan vattnet som på land. Jag var väldigt nöjd med henne.
 
Sedan får Braith några markeringar på udden som sticker ut här. Han var helt virrig i colan, han gick upp fint på ön men han satte aldrig på näsan och ville bara ner i vattnet igen. Så det blev en del signaler för att få jycken att stanna kvar. Gjorde om 3 gånger innan han gjorde det bra. Haha unghundshjärnan är speciell ibland. 
 
 
Tanken med det var iallafall för att bli en störning för Pejla. Jag gick runt vattnet igen och skulle skicka dolt tillbaka, förbi udden där Braith och Coffey varit och sedan till vänster om platsen vi stått. Tyvärr gav sig Pejlas dåliga rygg till känna här, och hon ville inte riktigt gå i vattnet, men tillslut gick hon i och hon simmar rakt och fint ut, och där tog hon land vägen hela vägen tillbaka. Haha 
 
Cattis tog en fin bild på mig och jyckarna i passiviteten hehe
 
 
Jag är inte lika duktig på att vara tyst och passiv som jyckarna ;) 


 
 

2014-07-10
13:26:00

Världens bästa Öran levererar
Ja, nu har näckrosorna riktigt kommit och det blev ett riktigt bra bollsök åt hundarna. Jag kastade ut 10bollar lååångt ut, på bägge sidor om vassarna, i mitten vid näckrosorna (gäller att ha på näsan = grön boll & gröna blad inte helt lätt annars) och sedan ut på blankvattnet..
 
 
 
Braith Och Pejla ut först
 
 
 
Bästa hundhållaren var med också :) 
 
 
 
 
 
 
Min toliga lilla Braithman
 
Efter jobb kommer lek! 
 
 
 
 
Ja ni ser rätt, årets första bad! 
 
 
 
 
 
Nu känns det inte fullt lika jobbigt att kila i väg till jobbet snart =) 
 
 
 

2014-07-10
09:59:19

Konditionen?!
Ja, konditionen försvinner fort.. Regelrätta promenader för mina små klantradårar har varit obefintliga senaste tiden. Men det är för varmt (vilket jag älskar, värmen!) för dom så det får vänta ett tag till. Men dags att börja bygga upp dom inför hösten dock, så idag åker vi upp till Öran och gör bollsök och simtränar lite.
 
 
 
 

2014-07-09
10:09:59

Kybacka gård
Ja då var det dags att skriva om elendet. Åkte ju med Jenny till Kybacka gårds WT i Gävle i måndags. Morgonen började riktigt dåligt med stress och utelåsning. När jag kom till Bromma blev det bättre, har alltid så trevligt när jag umgås med Jenny :) 
 
Braith gick ut först i Nkl, han gjorde det som förväntades av honom, dvs spikar markerigsområdet och sedan börjar han springa innan han går tillbaka och plockar upp. Han apportvägrar alltså inte, han vill bara springa, springa är kul. Han höll ihop, han var tyst, lugnt, hyffsat fotgående (kan alltid bli bättre) han har fina avlämningar. Vid en station förstod jag inte alls hur domaren dömnde, jag hade räknat med ca 18p men i resultatlistan stod det 13? Jaja 75p blev det och det är ett första pris. 
 
 
Pejla då. Hon fick rekord låga poäng, 72p. Enbart markeringar i ÖKL, och hon är hyffsad men dirigeringar är ju hennes grej och det är ju där vi har chansen att sticka ut i ÖKL.
Första rutan började skit.. Fyra högvuxna rundlar på en äng, en dubbel markering. Hon springer ut till den sist kastade och jag låter henne jobba, lite storsprunget men in kommer hon med en dummy. Och spikar sedan den andra markeringen. Då berättar domaren att hon tagit in elit hundarnas dirigerings apport.. Dom låg alltså så pass nära att jag inte märkte något plus att jag heller inte visste om det. Hade jag vetat det hade jag gått in och styrt direkt, såklart. För min del hade det gärna kunnat gått en drive på 10st dummysar där bara jag hade fått veta det innan. Jaja det är väl så, bitter och grinig blev jag. 
 
Fantastiska och bästaste Jenny och Oban gick och vann elitklassen med 92p! Plus att dom fick priset "domarens bästa ekipage" på ena rutan. NI är så grymma, hatten av för er! 
 
 

2014-07-08
12:09:22

Känslig
Ja, jag är nog lite känslig när jag är trött.. Städade ur lådor och skåp idag efter jobbet och ett foto ramla ut

Nea som bebis och min otroligt saknade och älskade Molly. Klyschigt kanske, men det kommer aldrig finnas någon som hon.


2014-07-06
21:15:37

Nåt kul imorgon?!2014-07-04
17:14:56

Freeeeeeeeedag
Jobbat natt i två dagar och är såklart lite tröttare än vanligt då det inte är lika lätt att vila med en valp i huset :) 

Imorse så åkte jag och dom vuxna hundarna till Skrubba, jag hade tänkt att bada med dom. Men icke, svin kallt var det ❄️ Dom fick snällt bada själva! 
Hängde där några timmar iallafall, åkte sedan hem och gick ut med Blake. Han tycker den här värmen är grymt jobbig. Sedan fick han sin lunch på gräsmattan. Helt slut blev han, så jag ja in honom i hundrummet och själv gick jag och la mig på soffan på uteplatsen och tvärsomna, med Coffey i fotänden ❤️

Vakna sedan av det plinga på dörren, "trädgårds nissarna" var här och skulle ta hand om gräsmattan. Jaha bara att ta sig i kragen och göra sig i ordning, åkte och handla, städa lite. Gick ut med hundarna igen, delade upp promenaderna så dom vuxna fick en och så gick jag ensam med Blake. Det är rätt mysigt att gå omkring i ett bostadsområde, ffa när det är fint väder! 

Nu har jag tagit helg! 2014-07-04
11:21:10

Skrubba, Igen!2014-07-03
11:27:08

Facebook träning
Japp, igår åkte vi ut till Botkyrka för att träffa upp några från facebook gruppen "jaktträning söderort" . Skulle bara köra Braith, han skulle bara få markeringar,. Han är ju fortfarade inte så van att vara i grupp med hundar han inte känner så jag tog med mig Pejla ut som stöd..
 
Otroligt härlig värme kom, kanske inte den bästa för hundarna då vi var mitt på en äng utan skugga. Meeeeen skönt för hussar och mattar :) 
Började med att Braith fick en markering ett par meter i från en "gräs ö" mitt på ängen, hyfsat långt avstånd. Han som är en bröthund drog ju såklart in på ön några gånger men och sig sedan samman och fick in markeringen hysat snabbt. Han fick sedan en dirigering till samma ställe. 
 
Dom andra fortsatte med samma övning medans jag gick runt lite och reka, gick in och kolla lite i skogen.. När dom vart klara fick jag en medhjälpare att kasta åt mig igen. Det var som en upphöjning av ängen där nedslagen skulle bli dolda, först gick en markering bakom en böj av högt gräs i kanten av ängen. Han gick in i det höga gräset som jag visste för han älskar ju att springa i det som sagt, men han fick in markeringen snabbt, Sedan gick en markering mitt ute på ängen, helt utan referenser och dolt nedslag. Han sprang till rätt område och jobba runt lite, innan han drog där i från och in i skogen (där jag tidigare hade gått, han trodde nog att jag lagt något där inne). Jag kallar in och han får en ny markering som han spika. Nästan så man undra om det var med flit han missa den förra ;) 

Jag byter plats med kastaren (Lena) och kastar själv på samma ställen till Lena och Pirat, han fick en dubbel. Pejla hade suttit en bit bort och sett markeringarna. När Pirat var klar så droppa jag en boll mitt på ängen där jag stått. Skickade dit Pejla och hon söker, lite stor i början. Men sedan lugna hon ner sig (jag kanske skulle vämt upp först!) Det är svårt för dom att fatta att man också kan söka på kort gräs, dom sätter inte på näsan helt. 
Hon fick in den, rätt snabbt. Sedan skickar jag henne till gräs-ön mitt på ängen där det låg några nedgrävda dummysar. 
Lena skickar sedan Pirat på en dirigering som låg snett bakom till höger om ön, in till kanten av skogen. Pejla ser. 
Jag ber sedan Benke lägga ut en dirigering till Pejla i en böj av skogen några meter innan där Pirat hämtat sin dirre.  När han kommer tillbaka så ler han lite och säger  "det är en vägg av växtlighet där, så det blir nog inte lätt att få in henne, men när/om hon väl kommer in hittar hon den fort".. Ups tänker jag, kanske tog jag mig vatten över huvudet nu..
Skickar Pejla som jag tänke skulle dra sig mot Pirats dirre, men i stället drar hon sig mot ön. Jag blåster stopp, vinklar höger (vilket var tanken från början, men kanske inte att det skulle bli ett sååå långt sidotecken), men hon tar mitt höger perfekt! Jag får sedan trycka in henne några gånger i skogen, hon försöker hitta en bättre ingång men hon lyssnar fint och kommer in med dummyn! 
 
Jag var nöjd och belåten och bestämde mig för att lämna och åka hem =)
 

Snyggast teckningen över övningen 😜👍✌️
 


 

2014-07-03
10:43:18

Sår
Braithman har fått nåt runt munnen/hakan.. Kom i förrgår. Trodde först att det var knottbett från i måndags när jag och Jenny var i väg i Barkaby trakten, vi blev fullkomligt invaderade! 
Men igår hade det vuxit lite och även lite idag.
Kanske har han skrapat upp sig när han jobba i vassen, knott plus att Blake slickar honom i ansiktet så fort han får chansen? (Jodå, Braith protesterar, men det bryr sig inte Blake om 😉) 

Jag skulle få någon salva av Jenny idag och testa.
2014-07-01
23:46:39

Lidingö
Träning ikväll ute på Lidingö med Linnea och Jenny.
Linneas Scott är på semester så hon fick låna Coffey, vilket gick kanon!

Vi började med att göra fyra synliga målområden;

Över en äng, in i skog och upp på en platå.

Över en äng, in i skog och vidare längs en gata med stockar.

Över en äng och över en nedfallen björk i skogsbrynet.

Över en äng, genom ett gatt, vidare över en äng mot det synliga målområdet i skogsbrynet. Stopp och närsök i dolt område halvvägs ut på första skicket och sedan hela linjen över lega.

Alla hundarna gjorde detta bra utan några svårigheter.  En linje, den över stockar i skogen blev inte helt rak, både Pejla och Braith gick samma väg som vi gått ut, antagligen pga kompassen träningarna. Trots att jag tog hem och skicka om gjorde dom fel igen, och jag lät dom. 

Sedan gick jag och mina hundar upp I skogen och Jenny och Linnea kastade markeringar på andra sidan ängen till ffa Braith, inga spikar men säkert några lärdomar rikare. Pejla fick en dubbel markering som hon spika! 
Som avslut hade vi lagt en sista linje som vi skulle skicka på på långt avstånd, K A T A S T R OF för Pejlas del... Hon var sådär olydig som hon var igår, jag rev i ordentligt - utan resultat.. Så jag kalla hem, var sur.. Gick ut med bägge hundarna och la ut nya apporter, satte Pejla sedan på mitten och tryckte på UT (bakåt)
Braith fick hela linjen från mig. 

Lite uppgiven, frustrerad och aningens konfunderad hur Pejla tänker just nu.. 

Men genrep ska väl gå dåligt?! 
På lite bättre humör hemma i soffan på kvällen med Blake som halsduk iaf! 😘
2014-07-01
10:51:30

Ingen fara, det syns att hon är valp - Hundtricket
Igår när jag kom hem från träningen så skulle jag rasa av alla hundarna i "kiss och bajs dungen" här nedan för gatan. Sällan jag har koppel på någon förutom Blake då.
 
Vi går i samlad trupp och Blake bajsar nästan direkt och jag inser att jag inte hade påse med mig så jag vänder direkt, då kommer en (jäkligt snygg) kille gåendes mot oss, mörkhårig, påminnde lite om husse. Rakt mot oss. Och jag hör hur Magda börjar att andas, lite upphetsat så som hon kan göra ibland innan hon sticker.. Jajemen hon drar i väg tokskällandes och drar med sig ALLA dom andra hundarna fram till den stackars killen. 
Jag står liksom hämpen med öppen mun och mest stirrar.. Samlar mig och ber så himla mycket om ursäkt, "det är ingen fara säger han" "Jo det är det verkligen" sa jag, jag hade aldrig haft dom lösa om dom brukade göra sånna saker"... "nej men det är lugnt, man ser ju att hon är valp
 
Mm vad svarar man på det? Magda som är äldst, 6,5år gammal.. Och grå i hela ansiktet.. Valp? haha
 
 
Nåväl, han var en försäljare.. Kanske han håller sig i från den här gatan i framtiden ;) 
 
Magda som valp
 
Magda nu för ett år sedan