Artemissil Gundog

2012-05-29
12:25:03

Aktivitets promenad
Ja vi gick till skogs. I vanliga fall så går vi med Gotte på förmiddagarna, men eftersom jag skulle ha en aktivitets promenad med bollar så är det bättre vi går själva! Men saken är den att jag har fruktansvärt dåligt lokalsinne...
.
.
"Titta en stig den tar vi, och jag menar det är ju bara att vända om det inte känns rätt"
Aj då.. Det blev lite "ole dole doff" här, för hundarna är inget att räkna med i såna här situationer. Jag gick och jag vände säkert tre gånger innan jag kom på en stig som jag tyckte jag kände igen. Hem kom vi till slut iallafall *skratt*
Jag började med ett bollsök till Pejla här, men det var för lätt, trots att jag gömde och trampa ner så hitta hon för fort. Så jag gjorde ett godissök här i stället, mitt godis är Acana Grasslands torrfoder och är pytte små.. Allihop lät som små grisar!
Men här var ett bra ställe för bollsöket. Pejla skulle inte gå längre bort än till björken. Det var lite klurigare här. Men hon höll sig i området bra, behövde inte dra tillbaka henne alls. Men det är klart, mina dofter fanns ju i området (därför också någon annan ska gömme).. Men äntligen fick hon jobba lite *skratt*
Molly extraknäcker som grävlig..
Nu sussar dom sött efter en 2,5h aktivitets promenad =)

2012-05-29
08:09:36

Bollgömma
Godmorgon!
Jag ser på statistiken att det är många som läser det jag skriver, vad kul tycker jag! Ni får hojta till om det är något speciellt ni vill att jag ska skriva om också.
Idag är det vanliga dag och vi ska ut snart efter jag lämnar dottern på förskolan. Sen tar jag med hundarna och några tennisbollar, har hittat massa kul snår/ris man kan gömma bollar ordentligt i. Jag vill ofta att någon annan gömmer bollarna i "rutan" men det får bli så här idag. Jätte bra övning att lära hunden gå ner med näsan och jobba ordentligt, och för en hund med snabba ben så är det jätte nyttigt! Man riktigt gräver ner bollarna helst med spade när hunden förstår vad det handlar om.
.
Där här är en övning jag även kan göra med min daghund, Zäta också. Fast då gräver jag inte ner bollarna, jag låter han se när jag kastar ut ett gäng så får han plocka in dom. Men inte för lätt.
För min Molly mus så blir det godis sök, hon har noll föremåls intresse, trots att det är retriever i henne..
Sägs det iallafall

2012-05-28
13:53:29

Träning med Lena
Idag så kom Lena över för att träna lite. Endast markeringsarbete skulle vi jobba med. Vi är ju bägge anmälda till unghundsderbyt så, ja vi kanske skulle träna lite inför det också? *skratt*
Pejla är duktig på att markera på ängar och andra öppna ytor utan "referenspunkter", hon är duktig på att bedöma avstånd och följa upp vittring där. Däremot i skogen är det svårare, sen tränar vi aldrig i skog. Varför vet jag inte egntligen för det är ju det vi behöver träna mest. Det är mycket naturliga störningar i skogen. Där har jag dock en stor fördel med Pejla, hon är så lugn vid sidan att jag kan gå helt avslappnat och fokusera på det runt omkring ist för på henne, för jag vet.. att hon är där.. hoppas jag.


Jag kanske låter trygg och självsäker, det är långt i från sanningen *s*

Vi började i myrmarken. Ser ni Lena (rosa/svart)rakt fram längst bort? Inte helt lätt att markera. Här antog Pejla självklart att det skulle kastat ut i myren, men icke, det kastades bakåt och in i skogen.
Stallde mig sedan lite "lättare". Avstånden är inte så långa, men vi kastade markeringarna klurigt.
Sen gick vi upp i skogen
Blåbär/lingon (?) riset var tufft att jobba i. Pejla tyckte dock att det var jätte kul.
Självklart måste man hinna leka med!
Brorsan, Searover Pims Pirate "Pirat"
Även lillfisen Medowlark Wexford "Jerka" var såklart med ut och var hejjarklack! Denna bild är från igår, eftersom att han vägrade vara still idag när jag skulle fota honom!

2012-05-27
09:18:09

Kurs

Hej på er!

Jag sitter på pendeltåget, på väg till Sorunda. Jag hjälper min gode vän Lena Almstedt (http://www.jaktkurs.se) på hennes kurser. Hon har nybörjar och fortsättnings kurser i apportering. Jag har nog hjälpt henne i lite drygt 2år nu.

Från början var det mest för att jag behövde passivitets träningen med Magda som jag började hjälpa till. Sen har det mest flutit på.
Efter kurserna idag åker jag med hem till henne en sväng för att mysa med den nya stjärnan Medowlark wexford "Jerka" som hämtades igår! Lena har sedan innan Pejlas kullbror Searover Pims Pirate, "Pirat" samt Middleton Brave of Hogwarts "Brave" och lilla kines tiken (egen uppfödda) Topgrades Avalon "Nellie" fullt hus när vi brukar umgås alltså *skratt*

 

På fotot nedan är även min daghund Zäta (bc mix) och Lenas fd kines tik "Dolly"

 


2012-05-26
20:58:12

Simträning..
När det är fint väder är det nästan obligatoriskt att åka till Öran sjön och bada hundarna. Simmotion är det bästa. Och när husse är med är det extra kul, alltid racket eller bollkastare med. Killar är ofta duktiga på att kasta långt också så det blir ett redigt träningspass för tjejerna.
Kenny låter ju hundarna springa lite som dom vill, det är deras grej. Jag brukar ofta kräva åtminstonde lite lydnad även under lek. Magda är ju annars en hund som tar över lite.

Husse tar emot bollen från Pejla, Magda ser man nere i hörnet fortfarande kvar i vattnet.
Åhej
Min vackra, Searover Pims Pejla
För att även Magda ska få duktigt med fart brukar dom få tävla efter bollarna. Här är farbror Tony med (årets första dopp) och tävlar, i täten, efter så kommer Pejla och Magda sist.
Farbror Tony hade dock inte lika mycket ork tillbaka och åker snålskjuts efter Magda

2012-05-25
11:38:07

Öran sjön
Huvudvärken fortsätter, fick ta en sjukdag idag.... Men hundarna måste ju ändå ut och varma dagar som denna är det skönt att man har nära till vatten så hundarna kan få göra av med lite energi!
Här är Gittan och Helene
Så jäkla fint!
Dom är i full gång..
Zäta
En blöt Zäta
Texas
Magda och Pejla
BOLL!!

2012-05-24
12:15:51

Njuter tillfullo!
Molly älskar sol och värme!

2012-05-24
09:47:35

Vattenapportering och Viltspår
Igår på förmiddagen lades det viltpår som Molly och Magda skulle få ta in när jag kommit hem från jaktträningen med Pejla!
Pejla och jag blev upplockade av en kursare och så åkte vi ut till Sandemar där kursen för Ingela Funck skulle hållas. Sandemar är ett fantastiskt fint ställe! Igår var det vattenapportering i riktigt tuff terräng, typ sumpmark som var simdjupt ibland och "springbart" ibland, vi stod så vi hade vatten upp till stövelkanten. Det kastades markeringar med boll och vi gjorde målområden med apportkastare.
Det var väldigt varmt igår och våra unga hundar är inte vana vid att arbeta i denna typ av terräng, kändes lite si och så med lydnaden igår *skratt* Jag har bytt mitt "ut" kommando till "yah" så inte hjälpte det ett dugg att matte var virrig också hehe.
Jag insåg dock att jag måste börja vara ännu mer konsekvent när jag tränar med bollar, Pejla prioriterar helt klart bollar och blir en aning tveksam när hon ska skickas förbi ett område med bollar mot målområdet där apportkastar dummyn låg.
Sen har jag gått lite mycke kurser för olika instruktörer det senaste, så nu måste jag bestämma mig hur jag vill ha det i vissa saker...
Vågade inte ta kort där vi stod, jag hade säkert tappat mobilen då *skratt*
Här är Searover pims pejla, "pejla" innan kursen ska starta.
Efter kursen åkte jag hem och plockade ut dom andra hundarna, ut till skogen där spåren väntade. Jenny Nömell och hennes labbar gjorde oss sällskap.
Spåren hade mycket markbyte!
Magda spårar på stig
på bergsunderlag
och i skog
mina hundar vindade en del, behöver mycke mer rutin i spårandet. Vi har ju haft en paus på ca 2år. Nu är vi i farten igen!
Jag belönar Mylabs water music "Magda" lungt, hon går lätt upp i varv annars!

2012-05-23
09:25:18

Testar på detta igen
Eftersom en del av mina vänner på Facebook inte är lika intresserad utav hundarna och verkar ha tröttnat på mitt tjat och mina fina bilder på dom, så kanske det är dags att prova blogga igen?
Jag har gjort en profil, och lagt till ett foto på mig. Visst ska den synas här på kanten?
Jag löser nog det med tiden.
Idag har jag på förmiddagen lagt viltspår som Molly och Magda ska få ta in sen när jag kommer från träningen med Pejla. Ska försöka ta lite bilder sen!