Artemissil Gundog

2014-05-27
09:12:00

Fullirulle
Wow, dagarna springer i väg. Det har varit fullirulle, inte bara hundaktiviteter, minimalt med sömn och jag känner mig som en zombi :) 
Fredag var det utgång och Stiftelsen på Grönalund.
Lördag var jag och Jenny på äventyr ;)
Söndag kl 03.00 gick jag upp och 04.00 satt jag och Kenny i bilen på väg ner till Småland för kennelträff. Det var en tvådagars men jag kunde bara på Söndagen. det räckte tydligen för Braith tyckte hela kurssituationen var väldigt jobbig, han var klängig och väldigt "mammig". Precis så som han var på kursen för Ingela. Jag har analyserat och kommit fram till att vi har nog levt i våran lilla bubbla, med kända hundar och ansikten hela tiden (i träningen!) och framförallt har han alltid haft stödet av Pejla brevid sig. Han är visst inte så tuff och stor som han själv trodde.
 
Men trevligt hade vi som vanligt, många skratt! Vädret var grymt!
 
 
Braith med brorsan Brin! 
 
På måndag morgon bar det i väg igen, denna gång med Vallentuna och Anne Nerell. Pejla och Braith skulle extriörbeskrivas. Jag ska läggga ut vad som skrevs så fort jag lyckats översätta ;) 
 
Fullt upp på dagen och lite jobb med Kenny, hem till hundarna som var kvar hemma, promenad, städning, handling och matlagning. Käkade tacos med familjen och sedan gick jag ut och träna med Pejla. Fantastiska hunden. 
Som uppvärmning för att få upp puls så la jag ut en dold, kastade och skicka på en apport framåt, blåste stopp, kasta en till åt nåt håll men skicka på den dolda. Korta skick dock, eftersom jag kasta själv. Men bra för att träna till snabba stopp eftersom sträckan var kort. 
Sedan gjorde jag några "kompass" linjer. Terrängen var svår så inte ens jag kunde gå rakt eller visste exakt vart jag hade gått. Men hon var så duktig, snea skick över diken osv. Avslutade med två dolda linjer som satt som ett smäck även dom. Hon spikade sina markeringar (som iof inte var så långa eftersom jag kastade dom själv) Jag la linjerna, kastade sedan dubbelmarkeringar som hon fick ta in när linjerna var intagna.
 
Sedan dog jag några timmar innan nattjobbet. Nu har jag nyss kommit hem, ska vila lite innan jag ska jobba kvällen *stor gäsp*
Onsdag bär det av mot Trosa, där ska vi bo och ladda upp inför Tullgarn! 
 
I love it! 
 
 
 
 
 
 
Nea tog en bild på mig och hundarna igår. Bilden visar tydligt deras personligheter och vilja att vara tillags ;) Pejla trycker sig mot mitt ben för att vara säker på att platsen inte blir tagen, Braith som nummer två och Magda klarar sig själv på egen hand ;) Magda går alltid där, eller strax bakom - ja, hennes fot är inte så bra ;) 
 
 
 
 
 
 
 Uppdaterat deras respektive sidor med Exteriör beskrivnigen, 
vissa ord var svåra att tyda, så kanske har jag bytt ut några ord.. T.ex står det skuck rygg (?) tror jag... Vet inte ens vad det betyder? hehe 
 
 
 

2014-05-23
13:07:00

Världens bästa Öran
 Området kring öran sjön har en stor våtmark/gungfly, jag har bara stått på kanten och kastat bollar ut till hundarna, men idag hade jag med mig stövlar och testade att gå runt vilket gick! Tjoho. Nu blir det lite annan träning där än bara markeringar och bollsök.
 
 
 
 
 
 
 
Alltså, den lille mannen har en speciell stil "i´ll walk on water"
 
Ja, vadårå?!
 
 
 
Stod på den här spången och kastade bollmarkeringar 
 
över sumpmarken och ut i sjön
 
Här är det Braithman som är på väg in 
 
Braith "Jaha Pejla vad gör vi nu när vi får leka med bollar?"
 
Pejla "Jo, först gräver vi ner dom, sedan upp dom" 
 
"sen byter vi ställe och gör lika dant igen, de är jätte kul! 
 
 
 
 
Vi var nog ute iallafall en 2,5h och bara nöjt! Nu ska jag gå och vila några timmar, ikväll blir det utgång med husse! Inte varje dag det händer, så det är nog bra att vila lite. Har ju dessutom jobbat natten *gäsp*

2014-05-22
10:02:14

Höga berg och djupa dalar
Ja så ska det vara när man har unghund. Jag tycker Braith varit väldigt jämn och fin sedan han var runt 9månader ungefär. Hans markeringsarbete har ju lämnat lite att önska, men vi har jobbat på det och jag har ju alltid sagt att det är iallafall tur han har näsan med sig, för de där tassarna brinner! Han följer upp vittring fint, men som den unghund han är brukar han lämna området fort, han litar inte riktigt på sig själv. Vi jobbar på det, och får han en närsöksignal på det så brukar han stanna kvar. Därför gör jag inte det, blåser söksignal. Korta markeringar är svårt. Långa brukar gå mycket bättre för då får han utlopp för spingandet.. hehe
 
Igår åkte vi ut till Sandemar för unghundskurs för Ingela. Jag har ju hoppat av den kursen för dom bytte dag till Onsdagar och jag har sällan tid då. Men igår var jag ledig och det var nära. Katastrof. Braith var klängig, ville inte gå rakt ut i vattnet, stod och tveka vid kanten, övermarkerade som vanligt på varenda apport. Nä det kändes inte alls bra, blä. Han älskar ju vatten?!
 
Lite sloken var jag på väg hem, han har inte gått bra en enda gång hos Ingela. Näsan har har lämnat hemma varenda gång, suck. 
 
Jaja super stressad var jag efter kursen som slutade 17.30, 18.00 skulle jag träffa tjejerna (Jenny, Cattis och Malin)  i Huddinge.. Ojoj hem fort och hämtade Magda och Pejla. 
 
Pejla gick som en klocka! Hon lärde sig verkligen någon från den där dirigeringen förra fredagen läs här . Grymt! Linjerna var spikraka, och jagandet var väldigt fint! Vi började med att lägga en svår linje där dom först skulle följa en stig, sedan vika av från stigen, för att sedan hamna på den igen och sedan vika av igen och upp i skogen och leta efter boll i växligheten. Först gick det en markering på vattnet, linjen ut dit var bråkig som tusan. Markeringen slog ner, man vände om och tog in dirren i skogen och sedan skulle man skicka på markeringen som jag skickade på som en dirre, för jag ville ha en rak linje. Hon vek av fel första gången, jag tog hem och skicka om och då gick hon helt rätt! Duktig tjej! Gjorde några andra linjer och några markeringar som också gick bra, men mest nöjd var jag över vatten dirigeringen :) 
 
Tur man har fler hundar, det går ju sällan dåligt med alla ;) haha
 
 

2014-05-21
12:13:00

Hårvård!
 
Ja hårvård, utomhus...  Magdas päls är förfärlig, jag kommer knappt ihåg hur hon ser ut när hon är svart och fin, släthårig och inte dassgrå och vågig som nu.  Blev ju absolut inte bättre av havsbadet igår =( 
 
Magda står iallafall still och tycker det är skönt att bli borstad, vilket inte Pejla gör. Så jag tog med en boll ut, lägger den framför henne. Då står hon blixtstill..
 
 
Sen så ja, fortsätter hon att vara blixtstill
 
Vad som än händer runt omkring. Blixtstill. Braith och Zäta dundra in i henne, hon flytta sig bara lite och fortsatte stirra....
 
 Tills efter en stund, då kommer hon närmare och fortsätter psyka mig...
 
 
Magda slöt upp för att kolla vad hon pyssla med... haha 
 
Tog ett par borsttag på Zäta. Fick rysningar och avslutade, tur att hans konstym ska bort imorgon! 
 
 

2014-05-20
14:11:30

Mina hundar har det alldels för bra!
igår gick jag och Lotta med alla hundar runt Långsjön, det tog ca 1,5-2h, massa bad och en hel del bus. På kvällen så träna jag ju en kortis med Pejla och  Braith.
 
Idag hade jag lite ärenden och eftersom jag endå satt i bilen så åkte jag vidare ut till Gålö. Fantastiskt vackra Gålö. Jag gick en slinga som enligt internet skulle vara 7,5km. Jag stannade en längre stund dock vid den ena badstranden. Hundarna var som tokiga!  Jag skulle ju ha tränat med Braith idag men det vetetusan om han orkar med, 3,5h av bad och lek blev det! 
 
Braith skulle bada på i princip alla ställen där det var lite öppet - "KOM NU DÅ!" 
 
"OKEJ!" 
 
 
 
 
 
 
 

2014-05-19
19:49:22

Kompassen
Hade sug för att träna idag, men regnet slutade ju aldrig. Men när det väl slutade var det dags för middag och efter middag brukar jag aldrig orka mig ur soffan igen. Men idag så gick jag ut direkt, jag kände inte efter. Bra beslut! 
 
Tog med Pejla och Braith ut och körde kompassen, 4 linjer. Dom fick på samma avstånd men Pejla fick gå först på alla utom 1.  Ja det var alldeles för lätt för Pejla och helt lagom svårt för Braith. Jag älskar hur han trippar med sina framfötter när han fattar att det är hans tur. 
 
Första linjen gick över berget, längst bort där den röda pilen är stod jag och kastade ner två bollar, det är en slänt på baksidan så bollarna rullade ner i växtligheten. Här gick det rätt snabbt för för Pejla, hon har ju lite koll på exakt vart bollarna hamnar när jag kastar dom. Braith var borta länge, länge. Jag ville inte kalla in honom eftersom han uppenbarligen jobbade, så jag smög ut och när jag var på toppen så såg jag hans svans vifta som tusan, hitta han bollen. och han blev SÅ glad när han såg mig, lycka är att få slita riktigt hårt och lyckas på egen hand! 
 
Linje två var lite lurig (tyckte jag) här skulle dom först över berget, följa en stig lite och sedan vika av och springa mot stenen, där var det massa blåbärsris som jag hade kastat in bollarna i  - ni ser den den röda pilen. Det var iallafall inte ett dugg svårt..
 
Linje tre, var som en gata mellan träden och sedan upp på berget. Här var det riktigt stökigt att ta sig fram mellan stenblock och grenar. Jag blev riktigt stolt över Pejla som tog den exakta vägen vi gått utan att gena, hon lärde sig av i fredags med andra ord :) 
 
Sista linjen linje fyra. Den vart rätt kort rätt in i dungen och riset, här fick Braith gå först vilket gick toppen. Dom var lite paffa när jag sedan sa "slut" när Pejla sedan hämtat in sin - Vart detta allt? 
 

2014-05-19
08:32:07

Omplanering, inte att förakta!
Jag hade tagit semeter i helgen för vi skulle på Searover kennelträffen, vi ändrades oss och skulle åka till Åland. För att sedan ångra oss för att ta en "sleep over" hos Jenny till att ändra oss igen och "bara" ses på söndagen ist ;) Haha
 
Så från fullspäckad hundhelg till en fullspäckad familjehelg ist! Vilket inte ska underskattas. Det är sällan hela familjen umgås en hel helg, jag kan inte minnas när vi åt frukost tillsammans TVÅ dagar på raken, plus sovmorgon. Fredagen åkte vi hem till en av Kennys anställde för grillkväll och trevlig samvaro. Nea umgicks med deras barn och de vuxna gjorde vuxensaker.. Jag körde...
Lördag åkte vi ut till Kista för att shoppa kläder till Nea, nästan en helt ny garderob. Vi åkte hemåt och jag dumpade av familjen hos samma par vi grilla hos dagen innan, Kenny hjälper dom med deras baksida. Jag åkte hem till hundarna och tog med dom hem till Lotta för en kort promenad ner till havet för att sedan gå hem till henne för att fika.
Sedan hem, dumpa in hundarna för att sedan åka och käka pizza med Kenny och dom.
Söndag, träffade upp Jenny. Eftersom att det var varmt så letade vi sjöar, och efter mycket åkande och tänkade så hitta vi rätt, "drömsjön" :) 
Vi skiljdes åt och jag åkte och handlade till ännu en grillkväll fast nu nere i garaget.
 
Så det blev en riktigt riktigt bra helg ändå.
 
 
 
Hos Lotta. Hundarna blev helt tokiga i vattnet - Kolla Magda till höger i bild
 
Braith ser en aningens förbannad ut.. Och ja, det var för att han blev tvingad att stå still.. 
 
Med Jenny. Jag gick först och fastande i leran.. 
 
(lånad bild från Jennys blogg  )
 

2014-05-15
20:56:00

Sorunda
Idag åkte jag och jycksen ner till Sorunda för att träna lite med Heléne och Heavenly. Markeringar - massor. Både långa, och korta där alla hamna klurigt. Båda ungdomarna hade spring i benen idag, så det blev en del omkast 😜

Tur dom är lugna i passiviteten, här tar Braithman igen sig..Eftersom dom sprang så, så fick vi tänka till och gick till sån här mark. 

Nu kunde dom inte springa sååå fort åtminstone 😆

När Heléne gått hem till sitt så hämta jag Magda och Pejla. Vi gick förbi en sandgrop, så jag lät dom springa upp och ner "några gånger". I slutet var det bara Pejla som sprang hela vägen upp, Braith stanna på 3/4 och Magda stod kvar nere hos mig ☺️


Det var inte så högt, men det var väldigt brant, nästan rakt upp.Sedan gick jag ner till samma ställe där vi tränat ungdomarna. Jag gjorde "kompassen" med Pejla (som igår) och hade fyra linjer. En över ängen och en bra bit in i skogen, en på en gammal övervuxen traktorväg, en i en uppförsbacke i skogen samt en över riset (där vi kastade markeringarna tidigare till Braith och Hevenly). Alla linje utom den sista gick super! Den sista ville hon gena på, precis som jag visste. Jag hade bara en boll med mig, den la jag där. Jag visste att jag skulle få "bråka" lite där. Hon gör så på synliga linjer, genar om det går. Det gick nämligen en stig vid sidan av allt bråte. Efter tre skick, där hon vek av på samma ställe samtliga gånger! Så gick jag med henne hela vägen ut till området igen, peka och vände om och gick tillbaka till utgångspunkten. Då satt det som ett smäck, hon sprang exakt så som vi gått - sagt ord gäller! 

Sen var dom varma och andfådda. Jag kasta in dom i bilen och åkte hemåt, stannade till vid Öran för bad och bus! 2014-05-15
08:22:00

Bromma
Jag och Cattis åkte ut till Bromma igår för att träna med Jenny och Oban! Jenny har gått kurs för Keith Matthews och har lite nya tankesätt. Så vi har gått "back to basic" och börjat nöta linjer där avslutet är att hunden ska jaga. Inte som vi förut gjort, dolda linjern och milimeter precision med närsök. 
 
Man skickar från samma utgångspunkt, så mattarna får motion i denna övning också. För vi går med hundarna ut och kastar ut/gräver ner apporten. Igår hade vi fyra linjer. Upp i en backe, in i skogen, en super lång längs med skogen och så en rätt lång över dike och väg. Gå rakt och bryt inte linjen! 
 
Och nu i början har vi också extrem belöningar i området och för Pejlas del är det ju som ni vet, boll! Prinsessan blir inte så prinsess-lik när det vankas boll... 
 
 
Vi avslutade dagens träning med kluriga markeringar där alla nedslag fick dolda nedslag. Kul dag och mycket snack som vanligt. 
 
Höll på att glömma (eller inte ;) )   Tryck på Youtube märket så blir filmen större
 
 
 

2014-05-14
10:12:18

Innan träningen i em så...
Chillaxar jag  i soffan med klantradårarna. 2014-05-12
11:47:00

Hundhelg
Det har varit rätt intensiva hunddagar. Träning i onsdags med Annika och Jenny, Pejla gick bra. Var dock lite väl snabbsprungen så matten hängde inte riktigt med. 
Träning med Cattis både torsdag och fredag. Torsdagens träning gick riktigt bra, fredag var mest en träning för Coffey medans Pejla gick som picking-up hund :)
 
Lördags var vi på A-provs domarutbildnings mock trial. Pejla gick bra och jag är nöjd med henne. Finns ju alltid saker som kan bli bättre, jag menar vi fick en 0a.. Men! Vi åkte ut på en okej sak i första svängen. Dom hade dragit runt med vilt i hagen där vi var, domarna skulle lära sig att kunna se hur det såg ut om hunden tog en löpa. Pejla får en markering, som jag vet att hon ser. Dummyn hamna bara max en meter ifrån domaren, så i kombination med att det fanns massa viltspår och att dummyn låg så nära en person, gjorde att Pejla troligtvis trodde att dummyn inte var för henne så hon letade fågel istället och då blev det en apportvägran faktiskt.. 
 
Efter var det en drive, Pejla var grym och lydig fick in sina första apporter snyggt och snabbt. Sedan byter vi plats och ska apportera från en annan drive som dom sett från en annan vinkel. Jag ska dirigera Pejla ut på en ö, över en vall, gamla legor, och sedan över en bäck - hon går över fort men spinger lika fort där i från, så jag får kämpa med att få dit henne igen. Jag "tutilurade" en hel det, riktigt fult och jag avskyr när andra gör så. Men på tävling är man inte sig själv. Det slutar iallafall med att ena domaren, Anders Carlsson går fram och ställer sig bakom  mig och säger "gör precis som jag säger" en backseatdriver, helt enkelt. Och ja enkelt blev då, hon gjorde precis så som "han sa" och ja.. Hans kommentar när hon var klar var oslagbar "Ja det är ju inget fel på den där hunden iallafall" Värre med föraren svara jag och då ger han mig bara en blick, jag svarar på det "fan, jag som redan köpt en ny hund" ;) ;) 
 
Nedan kommer lite kort som snälla Jenny Nömell tog på mig och Pejla! 
 
Här får jag diriktiv av Sune Nilsson
 
Hon tittar exakt så som jag pekar, total fokus! 
 
 
 
 
Fin avlämning av den finste hunden! 
 
 
Trött med jäkligt nöjd med dagen, som erbjöd många skratt, bra diskussioner, god mat och bra sällskap åkte jag och JennyN hem. Grattis till Malin och Elsa som tog hem vinsten av första mock trial delen på fm! 
 
Söndag, upp tidigt för att åka ut till Gålö. Nu skulle jag och JennyN igen vara funkis på Lena Almstedts jaktinternat. Jag har varit med och hjälpt till på det här internatet i flera år på rad, men i år kunde jag bara vara med på söndagen. 
 
Tog några bilder på mina hundar när vi kom dit på morgonen strax efter frukost. Det är så vackert där nere! 
 
 
 
Braith är alltid lika full av energi! 
 
 
Nu blir det lugnt några dagar, innan vi ladar upp för en ev helg på Åland! 
 

2014-05-07
08:14:00

Jaktprov
Spontant och lite galet "råkade" jag anmäla Braith till jaktprov. Jag hade funderat på det där Södertäjeprovet, dom hade svårt att fylla upp plasterna och anmälningstiden förlängdes. Men jag struntade i det ändå, för jag menar.. Jag hade inte tränat med Braith alls på i princip nåt. Veckan innan var preimär för både sök och vilt. Aldrig tränat med gevär, osv osv - Dumdristigt att anmäla!
 
Men det där jäkla provet förföljde mig och det delades massa på facebook att det fanns ytterligare plats på provet osv. Och ja, i fredags när jag var hos Jenny, hade druktigt lite vin så råka jag slänga i väg ett mess till Inga som var provledare, "finns platsen kvar". Somnade sedan, glömde bort det.. På lördag förmiddag får jag ett mess tillbaka att han var anmäld.. Ops..
 
Så ja kort tid för uppladdning.. Jag och Jenny träffade upp "hennes valpköpare" och skulle ha unghundträning. Lotta och Kent, dom har en Oban son i Braiths ålder. Jag hade med mig vilt och bad om ett B-prov upplägg. Det gick kalas! Så bra att även dom anmälde!
 
Min lilla kille gick ut som nr 2. Först var det ett kort fotgående till landmarkeringarna, två kråkor skulle kastas i skogen. Han spika den ena, missa den andra med någon meter med höll sig kvar fint och den kom in fort.
Sedan fotgående och skott under gång till söket. Ett rätt litet sök men det fanns en hel del svårigheter, viltet låg väl gömt och klurigt. Braith började i raketfart! Sedan lugna han ner sig och fick in viltet fint, han gick ner till vattnet och fick vittring på viltet i båten! hehe han ville verkligen ha dom fåglarna, så jag kallar in och han kommer direkt. Domaren ber mig skicka ner mot vassen, vilket jag gör och söta hunden lyder fint. Han får in alla vilt.
Sedan var det fotgående ner till vattnet, en fågel kastades på blank vattnet, och den var plätt lätt och spik. Den andra kastades så att dom var tvungna och springa igenom vassen ut. Han springer ut och sen kom han av sig och simmade en cirkel innan han tog fart och simmar mot fågeln. 
 
Lugn och fin i passiviteten gav oss ett härligt 1a pris! Med följande kritik; En hane som för dagen uppvisar många fina retriever egenskaper. Inledningsvis något hög fart under fältarbetet. Anpassar sedan farten och blir sen effektiv. Väl värt sitt pris!
 
Resultat/Startlistan kan ni läsa HÄR!
 
 
 
 
 

2014-05-05
08:28:03

Eukanuba
Hej vänner! Länge sedan. Fullt upp ett tag och när jag väl kommit hem har jag varit så trött att jag inte orkat. När jag är långledig från jobbet brukar det blir så här.
 
I lördags åkte jag med Jenny och Linnea till Kiplingeberg, dom skulle starta Eukanuba. Och det som sägs om Eukanuba är just att det är Sveriges svåraste Workingtest, vilket jag skriver under på! Wow rutorna var riktigt svåra, var inte avstånden långa var det klurigt på annat sätt. Jag själv var inte anmäld då jag hade missuppfattat, jag trodde inte att jag skulle få starta Ökl i Norge med Pejla om jag var med på Eukanuba. Jaja men med tanke på svårigheten där så kanske det var lika bra ;)
 
Jag var fotograf, men jag har lyckats igen med att komma åt någon jäkla inställning, så bilderna blev inte alls som dom borde! 
Men men, jag lägger upp några personliga favorit bilder med Linnea och Jennys godkännande :) 
 
 Enlig rykten fanns det en hopp ruta med.. Och vi var ju tvungen att träna ;) 
 
 
 
En super favorit, Kolla hur Scott och Oban fokuserar på sina förare!
 
 
 
 
 

2014-05-02
08:33:00

Från mitt sovrum
Vaknar man upp och ser detta varje morgon
 
Braith ligger på rygg, Pejla med tassen utanför och Magda ser man lite dåligt men hon sover på Pejla
 
Lite ändrad ställning och glo-ögonen är på! "nu har du snoozat länge nog" 
 
Sådär ja, tog mig ur sovrummet ett tag och vi åkte och hämtade Oban! 
 
Tog en långpromend med alla hundarna när jag kom hem, sedan la jag mig och vila en stund igen. Husse var nämligen lite bakis ;)
 
Så från mitt sovrum såg jag detta - Finaste Oban! 
 
Han tog en promenad i lägenheten och gick runt och kika och puttade upp dörren till foderkammaren.. Och hittade bollhinken.. Vilket han inte skulle ha gjort..
Har jag nämnt att Pejla är Bolltokig? ;) 
 
"Shit vad hon stirrar på mig" 
 
"allvarligt, vad är det för FEL på henne?"