Artemissil Gundog

2013-08-27
16:14:00

Träning
Idag hjälpte jag Lena igen med Pirat, inför ny Ökl start. Ser bra ut! Vi klurade till det en del och utmanade honom.
 
Efteråt så tog vi ut smågrabbarna, Jerka och Braith.
 
Vi började med fotgående och luuuuugna ner dom, bägge två var lite stissiga.
Vi kastade några markeringar till varann, i knölig mark! Långt språng ner till vattnet som var fullt av näckrosblad, när dom hoppade omkring så försvann ju dummysarna så dom fick jobba ordentligt.
Sedan så stod vi brevid varann, men kastade åt varanndras hund - in i vassen på andra sidan näckrosvattnet
 
Jag kom på när han redan var i vassen att jag skulle filma. Tyvärrr. Men detta fick duga! 
 
Sedan gick vi fot med hundarna en bit bort, ställde upp en dummy på en stig som hunden såg. Innan hunden fick ta in den så kastades en markering in i vass.
Sedan kastade vi ut en apport i vattnet som sedan skulle tas in efter markeringen som nu kastades förbi vassen. Svårt tänkte vi efter som dom nyss hade varit i vassen, vi tänkte att vassen skulle dra dit dom, men icke. Båda grabbarna markerade fint. Och kunde sedan ta in linjetaget på vattnet. (som kastades med ljus dummy och syntes på en gång)
 
Vi avslutade med att bara sätta oss med, vi satt och tala och smed planer, ungfär 15minuter. Braith gnällde lite lite precis i början, men sedan la han sig ner och tugga lite på en pinne. 
 
Helt perfekt dag även idag!
 
 

2013-08-26
14:57:00

Öran!
Hejsan hoppsan!
 
I lördags var jag och Braith med ut och hjälpte Lena med Pirat. Pirat skulle starta Ökl.
Braith var tyst och lugn när jag kastade åt Pirat och när Pirat jobbade. Men när vi satt och väntade medans Pirat tog in ett sök, var det väldigt jobbigt eller när vi var klara för dagen och gick upp och satte oss på en sten i skogen för att tala lite, så var det också väldigt väldigt jobbigt..
 
Han har inte varit sån innan, så hoppas det bara är något tillfälligt..
 
 
Iallafal fick han några vattenmarkeringar, det är sällan någon annan kastar. Det gick jätte bra, han stod lugn och still tills han fick kommando att gå.
Markerade fint. Först fick han en markeringen på andra sidan om det bladgräsaktiga, han skulle simma igenom det för att hitta dummyn. Perfekt. Nästa gång kastade Lena en mitt i, även det gick perfekt.
Duktig kille. 
 
 
 
Idag tog jag med mitt gäng och gick upp till Öran igen, Braith fick då sitta vid min sida i ca 5-10minuter medans jag släppte lös dom andra. Inte ett ljud *tummen upp*
 
Gick till en ny del av sjön där han ännu inte varit. Dom latjade och badade och rullade sig och hade det gott
 
 
 
Lite allvar måste man ju blanda in ;) Så jag satte ner alla andra medans Braith fick en markering bakom stenen.  Så först springvatten, upp på stenen och sedan fick han simma ut för att hämta dummyn på andra sidan.
 
Sedan kastade jag en dummy rätt långt ut mot en stor vassrugg, fast dummyn hamnade mitt på blankvatten. Första gången han fick simma långt. 
Avslutade med att han fick sitta passiv medans Pejla fick två apporter ut på vattnet. Och sedan senare fick hon en till precis innan vi skulle gå. Nu var han väldigt lugn men jag ville ändå avsluta hela det roliga med att han inte fick hämta nåt.
 
Det var det, vi var där i övver 1,5h så det var mest kul och bus :)
 
Här kollar Braith och Zäta på när Pejla dyker efter en boll som sjunkigt..  Ja ni såg rätt, Pejla har också börjat med att ha huvudet under vattenytan? Aldrig gjort innan, undra om hon sett Braith göra det?
 
 
Håll för näsan Pejla när du dyker!
 
Jag tror till och med hon försökte kolla under vattnet.. Magda står och kollar förvånat på henne
 
Min vackra, bästaste Pejla!
 
Och här är Braithman! Som verkligen börjat växa på sig!
 
 
Imorgon ska jag hjälpa Lena igen. på onsdag är det duvjakt och sedan Zonterapi för Pejla, torsdag jobb, på Fredag är det andjakt,.. Lördag är det dop och hundarna ska placeras ut..
 
Söndag ska jag vila! haha
 
 

2013-08-26
08:41:00

Ny familjemedlem
 Välkommen Flax, 2månader idag!
 
Verkar vara en cool och stabil prick! Nyfiken och väldigt glad. Imorse när Braith lekte med pipleksaker så härmade han ljudet och började sjunga, vilket tyder på att det är en hane. Men efter första ruggningen kan man se det mer säkert.
 
 
myser under varmelampan
 
Tjääna
 
Bio!
 
 

2013-08-23
18:43:49

Fredagskäk

Fredagskäket ikväll bestod av - Fodax,torsk,grönsaker samt grisfot.. Poppis!

Imorgon blir det rådjur!


2013-08-23
13:21:00

Linjetag
Igår kväll var jag ute med Braith och tränade lite linjetag och stoppsignal. Förra veckan la jag ju ner extra energi på stoppet och det märktes igår, satt fint även på längre håll :) "Bara" att uppehålla det hehe.
 
Använde stora dummys igår och det måste jag göra oftare. Han hade ett väldigt slarvigt grepp, lite väl löst. Så nu ska mini dummys bytas ut mot standard dummys! Liten börjar bli Stor.
 
 
Idag under lunchen var jag ute med Pejla. Bara synliga linjetag fast med stora störningar. Bäst var faktiskt när jag satte ner henne, gick i väg (40-50m?) och försvann bakom skogen, där kastade jag in en dummy i en buske, utanför där så vittrade jag ganska ordentligt med en annan dummy.
Gick ut från skogsdelen och ca 15m? därifrån så ställde jag en ljus dummys upp - stor störning.
Hmf snygg bild va? ;)
Nemas problemas...
Hon litar väldigt mycket på mig, mina skick. Så trots att den andra dummyn var så synlig och nära så litar hon på mig när jag säger att det finns en "där" också/istället! Fantastiskt stolt blir jag.
Avslutade med klockan (hon var med när jag la ut apporter), i snårig och buskig terräng, jag la apporterna utanför den snåriga delen. För att jag vill inte att hon ska tro att det tar stopp när det byts terräng.  Hon var nästan helt dold för mig och fick istället lyssna - Höger/Vänster. 
 
Jätte duktig (med tanke på att vi precis börjar träna igen efter uppehållet!), och så entusiastisk att ögonen tårades lite - faktiskt. 
 
 
 

2013-08-22
11:40:10

Torsdag 22/8
 
Tog med mig kameran ut idag, sista dagen med Jerka och Nellie. Vi gick till gropen så dom skulle få rusa av sig så Lena skulle få hem åtminstone två lugna hundar senare :) hehe
 
Magda,Jerka och Braith
 
Braith högst upp
 
Alltså lilleman springer så jäkla roligt! haha
 
"fottar du mig??"
 
 
 
 
Meadowlark wexford "Jerka"
 
Braith
 
Lite skillnad på Jerkas springbilder än Braiths där uppe ;)
 
 
Nellie, snabbbast utav dom alla!
 
 
 
Jerka 
 
 
Haha Braithman
 
t.v - Magda, Jerka och Braith
 
 
Sedan tog så gick vi till dammen så dom skulle få svalka av sig, detta är Jerka och Braith
 
 Braith hoppar såklart i vattnet, det går inte att GÅ i.. Men roligast är ändå Magda i bakrunden??? 
 
här ska han hoppa PÅ Jerka som simmar så fridfullt i vattnet
 
Magda längst bak, Braith och Jerka närmast.. 
 
Braith
 
 
Pejla gick kopplad brevid mig så det bidde inga bilder av henne. Hanarna är duktiga med löptikarna, men Pejla är inte lika duktig.. Braith är henes offer för tillfället haha! Magda vågar jag än ha lös ihop med dom, för grabbarna får sig en ordentlig åthutning om dom ens tänker på att lukta henne där bak..
 
 

2013-08-19
14:10:00

Premiären!
Fantastikt trevlig helg, både för min del och för många vänner och bekantas del.  Mycket härliga resultat och placeringar stömmade in på Facebook igår kväll, underbart!
 
För egen del hade jag två härliga jaktdagar ihop med Pejla. Jag hade bjudit med mig Karin och duktiga Stella.
 
Första dagen var det många bra apporter, Pejla fick visa sin duktiga markeringssida samt även styla lite med att uppvisa lite dirigerings arbete bland bulvaner..
Måste ju erkänna att dirigeringarna inte var dom bästa efter 2månaders vila hehe men in kom fåglarna efter rätt lite jobb från min sida. 
I eftersökena jobba hon som en spaniel, det är ju lite skillnad från B-provet där man står still och skickar hunden. På riktiga eftersök går man ju med hunden. Jag ska säga i ärlighetensnamn att jag inte vet riktigt hur riktigt duktiga hundar jobbar i sina eftesök. Men in kom allt vilt vi letade efter så hennes teknik fungerar ju uppenbarligen...
 
 
 
 
Skammat är bland det roligaste Pejla vet, mjuka men fasta fina grepp över fåglarna
 
Hon har en bra och tydlig av och på knapp. Hon kan ligga med mig under regnkläder i ösregnet för att i nästa sekund sticka ut som en kanonkula på kommando.
 
 
Men oftast så har hon rätt bra koll på skyttarna hehe
 
 
 Eller vaktar gevären..
 
En väldans massa gäss flög, kom en flock på en lätt 100st. Tyvärr var "mina" skyttar" just då helt nybörjare och visste inte att dom var lovliga.  Attans :)
 
4st älgar såg vi inom loppet av en timme, en tjur och en ko med två kalvar..
 
På eftersöket markerade Pejla en uggla! Hon apporterande den inte, men markerade den. Den måste dött under lördags natten för den låg inte där på dagen. (INTE SKJUTEN!)
 
 jaktledaren tar ut bröstfiléer. Ni ser ju hur duvorna dunar, så jag tog faktiskt inte med mig några hem..
 
Men på tordagen och fredagen hade dom skjutit några rådjur, så jag fick istället med mig lite ben och spill hem till hundarna!
 
 
 
 
 Nu har jag inget planerat förens nästa vecka, andjaktspremiär... Så jäkla rolig årstid!
 
 

2013-08-16
12:38:00

Träning
Igår tog jag ju ut Pejla och Braith och tränade. Vi började med (som filmerna visade) bollmarkering för att testa stadga. Sedan skulle Pejla få ett sök, bollsök. Jag satte hundarna och så gick jag runt och sköt iväg bollar. Skickade Braith så han fick hämta 2-3st, sedan fick han sitta och vara passiv medans Pejla hämtade in resten. Han sitter lugnt och still, tyst, medans Pejla jobbar.
 
 
 
 
När hon var klar så friade jag Braith för jag ville se hur han lyssnade på inkallningssignalen.. Och.. Jag fick jobba rätt mycket, men när han kom in så blev det köttbulle-kalas. Jag friade sedan honom igen, denna gång så lyssnde han fortare när jag kallade in. Jätte kul att dragningen är så stor vilket också bevisar att trots att jag alltid haft 100% bra inkallning på honom i alla andra lägen - så är jakten prio 1.
Så nu blir det att träna inkallning igen, det ska gå snabbt och mycket beröm och gotta när han kommer!
 
Efter detta så fick han sitta still ett tag, innan jag avslutade med ett närsök.
 
Jag satte ner honom, gömde bollar runt om honom, lämnade honom och backa där ifrån. Blåste stopp och följt av närsök. Han jobbar som en liten iller för att hitta bollen.
 Han fick sedan sitta och kolla medans jag gjorde samma sak med Pejla, fast Pejla fick aldrig se mina utlägg med bollarna.
 
När vi var klara tog Braith med sig sin löptik hem. Han har nåt tix på att bära koppel, mest hela tiden ska han bära på ett.
 
 
 
Pejla var mest med som störning, så efter vi var klara så lämnade jag hem honom och gick ut med bara Pejla. Fantastiskt vilket driv hon hade!
 
 
 
 
Jag säger åter igen, jag hade aldrig haft med en annan hund som störning till Braith om han inte hade fixat det. Han är lugn hela tiden och jag behöver aldrig korrigara honom när Pejla jobbar... Han har alltid varit sån, hemmavid, är det inte honom det gäller så kan han gå och lägga sig i ett annat rum, även fast resten av flocken är t.ex i köket.
Men det är inte alls säkert att han kommer vara lugn och tyst i gruppträningar bara för att han är det när Pejla jobbar.. 
 
 

2013-08-15
19:56:40

Koppelpromenader.. usch
Det är inte lätt när dom ska pinka i tid å otid.. Dom måste ju ha snöre när vi går hemmifrån till skogen. Fast en annan grej som faktiskt är svårare, eller näst intill omöjligt - Det är att ta sig ut ur porten utan att miljoner svansar ska knacka på hos alla grannar på vägen ner.. Stackars mina grannar!
 
 

2013-08-15
19:18:00

Varför det underlättar med olika apport-kommandon
En del brukar fråga om jag inte tycker det är jobbigt att jag har olika kommandon till dom olika hundarna. Ja, det kan bli lite fövirrande ibland, men det blir det även i vardagen när jag t.ex kallar Braith "duktig tjej" eller när jag står och funderar på vad hunden heter som ska få skäll *s*
 
Men olika kommandon i apporteringen för olika hundar - Är självklart för mig.
 
 Det är otroligt svårt att filma och kasta boll samtidigt, så det är lite stutsigt hehe *s*
 
 
 
 
 
 
 
Och så ska jag tillägga att ja, det är Braith som sitter kvar i filmerna. Vi har tränat stadga i så många olika situationer att detta har gått bra från början, som jag sa i ett annat inlägg - Det är först när alla byggstenar är på plats man kan börja bygga. Jag har aldrig behövt korrigera Braith i sånnahär situationer, för hade jag behövt det, hade han inte varit redo för denna typen av störning. 
 
 
 
 

2013-08-12
08:33:22

Man tränar på saker som funkar och är kul
När det kommer till att träna saker, så tränar man ofta minst det man behöver träna mest. Med Pejla så tränade jag mycket fotgående och sedan mycket dirigering och stoppsignalsövningar, varför? För att det funka och var rolig..
Men Braith, jag tränar sällan fotgående, men jag tränar positioner och förflyttningar, varför? Jo för det går bra och han tycker det är roligt. Fotgående-träning är som en söndagspromenad.
 
Han går där han ska, vid sidan. Han luktar inte i backen eller blir störd av annat. Men han går lite bakom, uttråkad. Jag har testat att ha extern belöningar eller dragkamp, men det spelar ingen roll, efter första steget så hamnar han lite bakom och "bara går".
Men samtidigt, i skarpt läge lär han aldrig gå där "bak", och egentligen är det ju bra att fotgåendet är avslappnat. Jag saknar dock kontakten mellan oss i fotgåendet, jag saknar att han går där för att han vill vara där med mig.
 
Dags att ta tag i våran kontakt lite granna! Det är dock svårt utan störning. Störningen jag kan fixa själv är han ju så van vid.
Har blivit medlem i en grupp på Facebook som ska ha lite unghundträffar. Och kanske kan jag anmäla  mig som åskådare när Lena åker på kurser med Pirat också!
 
Tänker inte titta, jag täääänker inte titta
 
 
 
 
 

2013-08-11
17:28:00

Stadge träning
Tränade lite sitt-stanna kvar med hundarna förut, ffa för Braiths del. Han fick sitta medans jag gick fram och tillbaka till dom andra hundarna, medans jag sprang runt, gungade och hoppade över saker. Jag kallade in andra hundar medans han fick sitta. Emellanåt gick jag fram och belöna honom lugn och fint. Han satt rätt länge, säkert upp mot en 10minuter.
 
Jag filmade i slutet, när jag gungade och hoppade över stockar. Han satt lugnt,still och tyst. Duktig liten kille! Får se om jag orkar lägga upp filmen sen.
 
Nu ska vi äta smörgåstårta! Maken fyller år.
 
 
 
 

2013-08-10
15:04:00

Träning och bad!
 
På förmiddagen tog jag med mig hussen ut som kastare. Pejla och Braith skulle få träna! 
 
Braith började med att få markeringar bakom några nerfällda träd, jag backade sedan efter varje apport. Sista markeringen skickade jag så att han fick snedda över en bäck också. Nedslagsplatsen var alltid samma, det var bara vägen dit som blev annorlunda och längre.
Jag gick sedan dit själv till nedslagsplatsen och la ut en apport. (Braith var väldigt fokuserad på husse.) Braith satt kvar hela tiden. Sedan backade vi igen och han skickades på ett linjetag. 
 
Bytte område och gjorde samma sak. 
 
Braith är väldigt lugn och fokuserad, han spikar sällan men han jobbar riktigt fint i området. Ibland springer han för långt men kommer alltid snabbt på sig igen och går tillbaka! 
 
Med Pejla.. Vi ska ju på duvjakt nästa helg och jag tänkte förbereda henne lite. Vi satt och tittade på husse som drog ut massa tennisbollar lite överallt. När han var klar så gick jag med henne till ett träd där jag gömde två minibollar.
Vi gick till ett nytt område och jag skickade på sök. Först fick hon hämta 3 bollar på söket, sedan skickades hon till trädet för en boll, fortsatte sedan på söket och hon hämtade 2 bollar till, skickades sedan till trädet och den sista bollen kom in, sedan avslutade hon med att hämta in den sista bollen i söket (hon jobbade jätte fint och den sista bollen var svår så jag kastade ut en som hon inte såg).
 
Släppte sedan bägge hundarna på "fri" och då kom Braithman in med den sista bollen <3
 
Jag vill inte ropa hej än, men fyfan vad Pejla kändes bra. Är hon tillbaka? Jag hoppas!
 
 
 
 
Efter träningen så tog vi med oss alla hundar utom Magda (som har fukteksem) till Öran för bad!
 
 
Nea har lärt sig att simma!! Jag är så stolt så jag spricker! Hennes farbröder hade visst lärt henne när dom var barnvakt förra helgen
 
 Titta hon simmar!
 
 Tonys teknik att lära henne simma.. Ta med henne ut på djupt vatten och kasta iväg henne.. Två allternativ - 1, drunka eller 2, simma 
 
 
Tur Meadowlark killarna badvaktade henne <3
 
 
 Meadowlark Wexford "Jerka" gjorde henne sällskap
 
Fina och goa Braith kikar
 
Braith älskar ju hanhundar. Och speciellt Jerka och Coffey (Cattis, Coffey), han gör allt som dom gör. Gissa då om Braith är glad att Jerka bor hos oss ett tag
 
 
 
 
 
 

2013-08-08
11:37:00

Många jycks
Fullt hus hos oss nu med hundar, Zäta är tillbaka från semestern och Jerka och Nellie ska vara hos oss i två veckor. Lena med familj är i Bulgarien..  Har jag riktig otur nu, så kommer alla tikarna till att löpa.. Jerka är väldigt intresserad av ffa Pejla med även Magda. Braith luktar mycket efter Nellie. Så Ja, även om det vore skönt att ha löpen överstökade... men inte nu va?  Men en positiv grej är att jag tror att Pejla och Magda kommer synka sina löp *tummen upp*
 
Det är mycket bad och lek nu när det är så fuktigt ute, minsta lilla pöl attackeras
 
 
 
Jerka och Braith är helt tokiga och hoppar och stutsar i vattnet, försöker dränka varann..  Synd om hundar som inte gillar vatten tycker jag, dom vet inte vad dom missar
 
 
Jerka dog en skvätt när vi kom hem, i en lite annorlunda ställning *s*
 
 
En nackdel med vatten och när det är super fuktigt i luften är - Hotspot.. Ingen utav mina har någonsin haft det innan och jag tycker också nästan det mest är ljusa hundar som får det. Men men Magda 5,5år har iallafall fått det, upptäkte det imorse
 
 
 
 
 
 
Annat som hänt att Pejla var hos en Zon-terapeut igår. Som ni vet har hon ju varit lite konstig senaste tiden och jag vet inte.. Har hon ont? Skadar inte att Zona lite :) Och faktsikt, så uppskattade hon det. Många tror nog att det är "mumbo-jumbo" men säg inget förens ni testat. Det gjorde underverk på Molly..
 
 
 
 
 

2013-08-05
14:14:04

Träning
Eftersom inte Pejla tränas just nu, så är ju inte motivationen på topp att träna med Braith heller. Så det blir väldigt lite och väldigt sparsamt. Jag har lagt om min energi på mig själv, jag har börjar ta tag i min egen träning, som kommit i skymundan "ett tag" hehe.
 
Men idag så kom Annika och Zingo hit för lite träning och "catching up time". 
 
 
 
Jag hade med både Braith och Pejla ut. Pejla fick bara några enkel markeringar för skojs skull. Braith fick riktigt bra stadge/markeringsträning. Vi tog till vara på vegitationen, och tänkte till riktigt med markeringarna. Braith fortsätter att överaska, han är väldigt naturlig och jämn. Näsan kopplar han på väldigt fint han ger inte upp utan jobbar till apporten kommer in.
Han jobbar fint i området där han såg apporten falla, jobba jobba jobba. Han satt tyst och still medans både Pejla och Zingo jobbade, men när han visste att det var hans tur att få jobba var han lite lätt i skumpen ;) Men när jag tränar ensam finns inga sånna problem alls, eller när han vet att det ex är Pejlas tur så satt han still. Han är så go, och så valpig och gullig! haha
 
 
 
 
 

2013-08-01
10:50:01

Step by step, day by day.
Hejsan hoppsan!
 
Pejla har ju som sagt haft träningsuppehåll i ungefär 2månader nu. Skit tråkigt tycker jag, nu börjar jag fundera på att dra igång henne igen för att se om semestern gjort henne gott. Märks på henne att hon är mer stirrig och "på tårna". Jag är samtidigt lite rädd för att sätta igång henne igen, tänkt om läget är oförändrat?
 
Vi får se.
Step by step, day by day.
 
 
Kul har vi alltid ihop i alla fall, vad vi en tar oss för! Hon är och förblir det bästaste hunden.