Artemissil Gundog

2013-04-30
08:30:00

Lite min syn...
 
Det finns många olika läror i hur du ska göra med din valp/unghund. Träna inte för mycket, låt den vara valp, unghund. Utvecklas i sin egen takt.
 
 
Senare går man på kurs för olika instruktörer som alla säger olika, "det borde hunden kunna nu" eller "oj vad duktig den är för sin ålder, vilken hund" Man får bekräftelse för att man har en lydig hund - men samtdigt lär dom flesta ut "ta det lungt med din hund" Ganska motsägelsefullt tycker jag
 
 
Jag köper det till viss del.
 
 
Jag håller med och förstår det som dom sa till mig om Pejla - Även om det var motsägelsefullt.  Idag så rättar jag till saker med Pejla, som jag borde sluppigt nu. Just hennes självständigthet försöker jag ju få tillbaka. 
 
 
 
Hur som helst så har Braith samma tendenser som Pejla, lite "bror duktig" Jag tar det väldigt lungt med honom, men mest för att han är så liten tror jag ;)
Jag tränar inte med honom, men jag lär honom saker i vardagen. Sitt stanna kvar som sedan blir stadgan, gå på rätt sida om mig och stanna när jag stannar som sedan blir bra fot.
Jag öker svårigheten efter hand. Jag lär honom sitt stranna kvar bland massor med hundar, mitt på centrum i olika sammanhang om jag t ex ska fota, vilket jag älskar och då måste han ju vara still.  Jag blandar inte in apporteringen. Han lär sig saker i vardagen som kommer gynna honom sen. Hyfs. Stanna innan man hoppar ur bilen, sitta och var lugn innan kopplet åker på/av. Inte hälsa på folk och hundar utan tillåtelse - kontakt
 
I apporteringsväg har jag lärt honom plocka upp en apport/eller annat på kommando och ge den till mig, lägga den i min hand. Jag håller på med närsöksignal, jag kastar ut godis när han inte ser det idag (i början så såg han) Jag kan sätta ner honom på godis (som han inte vet finns där) "Sitt stanna kvar" jag backar ifrån honom till lämpligt avstånd och blåser söksignal.
Inkallning tränar jag jämt, ibland med namn och ibland med pipan. I alla situation lätta som svåra.
Stopp har jag en så länge bara använt rösten till, jag har nu börjar blåsa en signal efter han stannat på röstkommando. Senare kommer jag använda mig av boll belöning på avstånd för att lära in det ROLIGA med att stanna. Stanna ska alltid vara kul och givande, inte tråkigt och besvärligt
 
Gå i koppel är något han hatar. Han piper och gnäller och kliar sig. Vilket märktes i söndags när han var med i Enköping. När kopplet var så var han pipg och lite besvärlig, men så fort kopplet åkte han blev han tyst och lung. Så jag kommr lugna mig med "koppel passivitet", för att undvika konflikter och irritation.
 
 
Han är en riktigt härligt liten kille och jag gläds och längtar efter framtiden!
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-04-29
13:37:13

Träning delux!
Igår var jag och Pejla i Enköping. Peggy Westerlund och en kompis till henne hade dragit igång en stor hundtränings helg, "tränings helg de lux". Det var allt i från sök till draghunds träningar. På söndagen var det retriever träning för Helena Lindstöm. (Vi vars bara ner på söndagens träning) Som var ett A-provs upplägg men 3 skyttar, så ja ni fattar ju att det var en del att hålla koll på!
 
När det var Pejlas tur så började hon med att plocka in en minnesmarkering/dirigering på ca 150 meter kanske?? Den hamnade precis innan ett staket/skog, hon får in den direkt. Sedan är det en apport kvar, kanske 30meter till vänster om den upp i skogen (och igenom staketet då) Hon springer rakt ner, precis innan staketet så blåser jag stopp och så UT igen. Hon springer dit, letar på rishögen där den hamnade och får in den. Så snyggt! 
 
När det är våran tur igen sen på två nya apporter så gick det inte lika bra.. Hon fick in dom, men det var Inge vidare snyggt..
 
Efter lunch, nytt ställe. Nere vid vatten och en jäkla massa vass ställer dom tre skyttarna upp sig och skjuter en jäkla massa apporter. Vi deltagare står på linje och försöker ha koll, på tre ställen samtidigt. 
Pejla ska ta in en apport på nästan 200meter, jag skickar "yah" hon springer spikrakt, verkligen helt rakt. Jag "släpper" henne i vassen och låter henne jobba, och ut kommer hon med apportern. Snyggt jobbat!
Hon får sedan ytterliggare en dirre, kortare avstånd på ett nytt ställe utan skott, gick också fint.
 
 
Jag var mycket nöjd med henne igår! Inte så många apportmöjligheter, men dom hon fick var det kvalité på (utom dom två strax innan lunch ;))
 
Hej hopp!
 
 

2013-04-27
10:06:00

Åså lite träningen!
Träning med gode vännen Lena igår.
 
Vi började med att köra igenom Jerka killen.. Fina fina Jerka! Han markerade väldigt bra. Han avstånds-bedömde som en vuxen hund. Jag började med att kasta kluriga apporter och sedan sköt jag i väg några låååååånga. Mycket områdesbyte. Han jobbar fint och bra, han är lite unghundig vid sidan än, men det ta sig!
 
 
Sedan plockade vi ut syskonen P, vi satte ner dom så doom inte såg ett smack och så lämnade vi dom och sköt iväg apporter på 3 olika ställen. Dom satt minst 10minuter där borta. Om sanningen ska fram hade jag glömt bort dom ;) 
 
Vi hämtade dom, och så sköt vi i väg två apporter till, Pirat skulle ta den högra.. Men den hittades inte alls, marken käkade upp den, helt så han fick ta Pejlas istället hehe...
Vi kastade sedan markeringar till varann i mycket snårig mark (massa små pinnar som bildar en skog haha vet inte vad det kallas?) 
Dom jobbade iallafall jäkligt fint, Pirat plöjer igenom fram direkt, Pejla tar en lätt väg dit och viker sedan in där hon  känner att det var. Båda sätten fungerade fint för dom bägge. 
Jag hade skog på min vänstra sida, och den snåriga pinnmarken på min högra. Jag gick upp i skogen och sköt ett skott, Lena vände sig om och jag droppade en apport mellan områdena. KLURIGT! Dragning till skotten och dragning till marken där han hämtat en gäng apporter innan.
 
Han testade först den snåriga delen, vänta.. Han testade sedan skogen, vänta. Okej tredje gången så sprang han en spikrak linje rakt ut till hans dolda dirigering. Jäkligt bra gjort. Det är bra när dom gör fel, han lärde sig nog något här, lyssan på morsan så blir det rätt direkt.
 
 
Sedan skulle Pejla ta in en dirigering. Den hade hamnat mellan en dunge och skogen.  Jag skickade Pejla, Yeah.. Hon sprang, och sprang... Vek av till vänster bakom dungen. Jag blåser stopp (jag ser på hennes svans att hon stannat, hon är dold, men jag ser ju en propeller i bakgrunden hehe) Jag blåser sedan sök, då ser jag hur hon är påväg tillbaka, med apporten.. Hon gjorde det så snyggt att det nästan såg ut som att hon visste att den var där. SKIT SNYGGT!
 
Pirat fick också in sin, den hade hamnat innan skogen och till vänster om hans första apport (den killen har minne) Hon fick ut han direkt, sedan blev det lite styring. Vilket hon tackar för! Han behöver få sånna tillfällen. Och så kom apporten in.
 
 
Vi kastade sedan markeringar till varann igen, dubbla, in i skogen över diken. Pejla tar in den första poff, den andra tror hon hamnade på ängen så hon cikulerar 2varav runt, innan hon bestämmer sig för att den fanns i skogen. Och då kom apporten in. Vilken skillnad på min hund, hon som för ett tag sedan hade stora problem med markeringarna! 
Pirat fick också svårt med sin andra, den hamnade längre bak och det var ett vattendrag emellan. Men med lite envisthet så fick han in den. Den killen ger inte upp! 
 
Avslutade med sista dirigerinsgområdet. Dom hamnade på rad. Den var en öppning mot en backe med en vält träd och lite annat bråte. Den närmaste hamnade bakom skogkanten mitt i backen. Den tog Pirat, han fick verkligen vind på den och tvärvände. Pejla hade varit på det stället en annan gång. Vid en vält träd på höger sidan, och nu hade hon Pirats ställe på vänster som han nyss varit på. Jag skickar, Yah, jag trycker på med ett ut när hon är uppe på backen, hon drar i väg och helt plötsligt är hon tillbaka med sin apport.. Inte ett dugg störd av varken Pirats område eller området hon varit på en annan gång.
Den här gången såg det också ut som att hon visste precis vart den var. Duktig tjej, jag bubblade av stolthet.
 
 
Nu låter det ju nästan pinsamt att det gått så bra den senaste tiden... Haha men det har det faktiskt *s*
 
 
 
På söndag ska vi till Enköpng för träningshelg delux. Det har varit en stor helg med massor av aktiviteter, bruks och annan skoj. Retrieverträningen är på söndagen för Helena Lindström.
Det är Peggy Westerlund och henne kompis Maria Kölestam som fixat den här super helgen. Hade jag kunnat så hade jag anmält mig till fler aktiviteter. Men det är mycket veterinär besök med Ester och annat så, för husefridens skulle så sprara jag på dom pengarna ;) 
 
 
 
 
Idag är det riktigt härligt väder, 20grader på balkongen! Det ska jag njuta av, så ha en fin dag alla!
 
 

2013-04-26
07:45:00

Ge mig en tomt.. Tack..
Jag vill flytta! Jag vill bo med tomt så jag kan ha hundgård och inhägnad tomt... Jag vill kunna sitta utomhus och dricka kaffe i solen... Jag vill klippa gräsmattan och jag vill påta i trädgården..
 
 
Jag vill, jag vill, jag vill! 
 
 
 
Ja, och jag vill ha tillgång till lika bra träningsmarker som jag har nu.. 
 
 
 
 
=) 
 
 
 
 

2013-04-22
18:12:24

Träning idag igen!
 
Idag var hela familjen med ut och tränade! Jätte skönt att ha någon annan som lägger söket åt en, samt någon som skjuter/kastar! Sök och dirigering för Pejla, sök och markeringar för Magda!
 
Men först lek/uppvärmning!
 
 
 
 
 
 
 
Hussen började sen med att skjuta några markeringar till Magda.. 
 
 
 
 
Sedan var det dags för söket. Pejla var i bilen när sökes las..
 
 
 
Braithman satt i bilen medans allt det roliga hölls på. Han fick kom ut sedan och lukta på lite vilt!
 
Här fick han bära en kråka!
 
 
Världens bästa kastare!
 
 
Lycka att få bära en stor fasan!
 
hihi kolla svansen!
 
 
Kul familjedag! hehe
 
 
 
 

2013-04-21
14:15:00

Lovley day!
Halloj i solskenet! Idag var det dags för lite träning med Pejla, det var verkligen på tiden. Vi träffade upp Annika med Zingo och Annika med Ozzy och åkte ut till ett nytt ställe.
 
Vi började med att lägga ut ett viltsök på 13apporter, Pejla väntade i bilden, Ozzy och Zingo föjde med ut. Zingo löper så hon var Mrs Speed och Ozzy har varit knepig med vilt innan så på honom ville vi ha extra dragning
 
Efter så sattes Zingo i bilen och vi riggade tre dirigeringsställen, Annika (m Zingo) var rätt smart vid ett tillfälle när vi stod och funderade på vart vi skulle lägga ut
 
"Däär, där vi granen.. Ser ni?"
 
Jorå ;) hmm... hehe
 
 
 
 
Vi hämtade sedan hundarna och värmde upp med några dubbel markeringar
 
Här är snygg Zingo in action. Hon var så jäkla kul at fota idag, haha.. Tyvärr blev många rätt suddiga så som hon sprang fram! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oz på väg in
 
Taren då morsan!!!
 
morsan nöjd med guldgossen!
 
Vi varvade några markeringar med dirigeringar. Alla tre var riktigt "blogg hundar" ett uttryck som jag läste på Sofias blogg. LIte roligt faktiskt.. 
 
Söket.. Pejla sparng ut, jobbade och var borta i minst 3minuter, kommer in tom. Jag skicka ut igen, då kommer hon in med en kråka, sen en and och sedan en duva..  Man kan ju undra vad hon gjorde på det första skicket......
Ozzy som för ett tag sedan inte ens ville ha vilt, matte Annika hade lagt ut 3st kanin dummysar åt honom. Men tro på tusan att han kom in med riktigt vilt iställe!
 
Kärlek....
Pejla plutt!
 
 
mrs speed
 
 
Pejla plutt hälsar att Idag vare varmt! 
 
 
 
Ozzy hittade en fläck med snö att svalka sig i...
 
 
 
 
 
 
 
 
Zingo, eller nej Mrs Speed hade kunnat hålla på hur länge som helst.. Varmt? Skitsamma vi kör lite till ;)
 
 
tack för idag tjejor!
 
 
 

2013-04-20
13:26:00

Gullunge!
Braithman har många olika utseende, pga hans öron! Dessa bilder är från en och samma promenad... hehe 
 
Ibland vanliga
 
Ibland jätte konstiga.....
 
Ibland, bara med ett "turöra" 
 
 
 

 

2013-04-20
10:54:06

Usch för tigghundar, det skulle mina aaaaaaldrig göra
Jag ger dom extremt sällan mat vid bordet eller när jag lagar mat. Självklart händer det. Men sällan.. Jag skulle säga att det är hussen som är boven här för det här beteendet... Trots att det är han som bestämt att dom inte får vara i köket när vi äter......
 
Men idag åt jag inte i köket....
 
På min högra sida 
 
På min vänstra sida
 
 
 

2013-04-17
12:18:00

Fotodag
Har jobbat natten och ska jobba ikväll 15-22. Sånna här dagar gör jag inte många knop, men det fina vädret lockade så jag tog mig till ägarna så jycksen fick leka av sig
 
 
Alltså, Pejla lika vacker som alltid haha! 
 
Tur att svarta hundar aldrig blir smutsiga!
 
Pejla tar ett redigt bett på Magda!
 
Braith har iallafall inga problem med olika underlag!
 
Finns det vatten, så finns där Pejla!
 
På tal om vatten, "ängen" är mer en sjö..
 
 
Lille Braithman!
 
En helt naturlig bild, jag har absolut inte kastat något som gör att alla kollar samtidigt åt samma håll *nänä*
 
 Nu ligger dom och sover gött! Jag ska göra dom sällskap alldeles strax! Ha en fin dag på er!
 

2013-04-16
11:13:06

Snöfritt och vattenlek!
 
Nu så börjar det arta sig i skogen! Blir nog viltapportering ihelgen!
 
 
Och allt regn och smällt snö har bildat översvämmningar i skogen. Hundarna är överlyckliga! Braith har idag badat för 2a gången. Ihelgen så simmade han i iskalla bäcken. Han badar mest för att dom andra gör det, än är det lite för kallt för att njuta så som dom äldre gör hehe
 
 
Pejla och Magda njuter verkligen, som små sälar!
 
"fy vad jag ångrar mig, hur skulle jag kunna veta att jag skulle frysa sen"
 
 
Magda och Zäta leker, Braith försöka vara med. Pejla leker "gräva upp gräva ner" leken som vanligt hehe
 
 
 

2013-04-16
07:29:50

Lika arg som varje vår!
Ja visst, det blev en snabb cykeltur med Pejla igår först ju, sen hem och slappa (dammasuga hundra gånger) och efter jag hämtat dotret på skolan så tog jag med tjejerna ut på en PW i ösregnet, vi tog med oss en kompis hund, aussie mixen Isis. Det blev 1h och drygt 6km. Helt ok.
 
Det är sällan jag går koppelpromenader, händer knappt. Men Isis, får det aldrig. Hon är en lite stressad tjej som aldrig är ifrån sin matte så jag tänkte att det blir riktigt nyttigt för henne. Matten är dessutom sjuk och orkar bara med rastningar. Isis tyckte att jag var elak som drog ut henne i regnet, dessutom i koppel!  Men se, sån är jag ;P
 
 
 
Att det regnar gör mig inget, snön försvinner! Men! På baksidan här... Hmm Jag bor alltså i lägenhet, på baksidan är det en stor gräsmatta och lekplatser. Jag rastar hundarna där på morgonen och kvällen. Och tydligen alla andra hundägare med, MEN jag plockar upp skiten efter mina hundar, det gör inte alla. det ser ut som ett äckligt minäflt här utanför. Jag blir så jäkla arg och faktiskt besviken på dessa hundägare..
Varje vår brukar jag har storstädning och brukar städa upp allt hundskit, för jag tycker synd om barnen. Jag brukar sätta upp lappar på träden. Men varje år är det samma visa. Och jag är sån att jag håller koll när jag ser att det är en hund på baksidan, skulle jag se någon som inte plockar upp skulle jag helt ärligt springa ut och skälla ut dom.. På riktigt.. Det ingår väl i hundägarskapet att städa upp efter hunden? Varför ska andra lida för att jag har hund? Barnen, ska dom ramla/trampa i skiten?
 
 
Jag kan verkligen inte förstå varför man inte plockar upp efter sin hund? Jag förstår verkligen inte...
 

Eller om man är så jävla lat och slapp i huvudet så kanske en sån här vore bra! 
 
 
 

2013-04-15
09:59:15

Tröttmössa
Goddag i regnet!
 
Pejla och jag tog en cykeltur imorse, hon ogillar starkt att ha koppel på sig.. Men eftersom det är för geggigt och snöit på ställena där hon kan vara lös, så blir det tyvärr koppel..
Väl hemma så tog jag en kort sväng med alla. Tar nog en längre tur senare med tjejerna bara.
 
Idag är det kloklippning också.. Braith ligger fortfarande på rygg i mitt knä och han ligger helt still. Lika så katta ligger helt still på rygg i mitt knä.
 
 
Jag är riktigt trött idag, det är jag alltid efter jag har jobbat natt dagarna innan.. Wakey wakey
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-04-14
17:34:00

Lek&Bus
 
Så kul. Pejla och Braith har böjat leka med varann! Magda och hon turas om att leka med lillebror, men leka tre nä det kan man inte göra!
 
Braith "nananana naaaa naaa"
 
Jag ska ta dig!!!
 
Pejla - Hörru du ditt lilla as!
 
dööö
 
 
 
Nu ska jag dammsuga hundrummet för TREDJE gången idag. Magda fäller helt stört mycket! 
 
 

2013-04-14
17:25:00

Inställt...
Fick mejl om att provet var inställt, förstod väl det! Vad skönt
 
 
 
Här är filmen på Pejlas närsök som hon gjorde här om dagen, filmen är jätte dålig och man ser inte mycket, men ja bättre än inget ;) Efter 1,5minut kastar jag ut en boll, men det syns inget. Stället hon söker på är alltså tomt från början.
 
 
Lägger också ut bara länken för att filmen är så liten här på sidan
 
http://www.youtube.com/watch?v=qcqEVA0_Nvg  

2013-04-14
09:48:01

Redo eller inte?
Så dumt.. Jag har anmält till några ökl prov nu med Pejla, det första går av stapel nu på lördag. Men jag vet inte om det ens blir av? Det är ju is och massa snö än..
Om det blir av och om jag kommer med, är vi ens redo?
 
Funderar på att hoppa över provet, och om det blir av, åka dit och kika bara..
 
 
 
 
Fan kan ingen annan starta henne åt mig? Me dont like it....
 
 
 
Pejla på Bprovs träning i våras? 
 
 

2013-04-12
07:32:00

Igår blev det äventyr!
Jag och hundarna tog kommunalsöret ut til Huddinge igår, 1h enkel väg och 2byten.. Braith fick faktiskt åka i sätet, han satt/låg på min ryggsäck. Och den här gången gick det mycket bättre och han var lugn och fin. 
Jätte trött var han, för han hade inte hunnit sovit sin morgonlur.
 
Vi mötte upp min vän Kikki, hon har en storpudel, finaste Sonya och en ny liten vän, Rakel 3månader (dalmatiner/LH Collie)
 
Vi gick till rastgården för att valparna skulle orka med dagen. Pejla hittade FYRA bollar. Magda ville bara bli fotad, Rakel var lite rädd för Braith i början. Men Sonya och Braih lekte. Sedan kom den in en äldre man med en Jrt hane och  Braith har en förkärlek till hanar och drog sig till honom och dom busade järnet!
Vi gick sedan hem till Kikki och där släppte det för Raklel och hon och Braith blev helt tokiga och övertrötta antar jag, helt galna tills dom somnade som klubbade sälar! hehe
 
 
Kikki tog jätte fina bilder!
 
 
Pejla

Magda


Braith
 
 
Magda och Pejla
 
Rakel och en flygande Braith
 
Hej säger Rakel
 
Sonya och en livrädd Braith haha
 
Världens vackraste Pejla
 
Hemma hos Kikki!
 
Och ja, som alla valpar "upp som en sol och ner som en pannkaka" haha
 
På tåget på väg hem! haha jag trodde att han skulle avlida, så trött han var. Vi kom hem strax innan 16 och han  sov resten av kvällen! haha helt muck.. Lille vän 
 
 
 

2013-04-10
11:47:00

Bollträning
Idag var det intervallträning på schemat, lågintensiv.. Men cykel är på jobbet så jag körde högintesiv istället, med boll! Pejla var super lycklig.
 
Värmde upp med att kasta några dubbelmarkeringar, och när det är boll med så är så hon jäkligt taggad och missar inget! 
Uppvärmd och klar så la jag ut bollar som jag sedan skickade till, och ja hur långt och länge tänker jag inte berätta ;P
 
När vi vara klara var hon riktigt nöjd och belåten. Jag hade sätt på facebook att Maria Söder lagt ut en närsöks video på duktiga Messie 4minuter, utan vare sig retning eller vittring! 
Så jag ville testa när jag ändå hade henne mig mig, jag kastade ut en boll i ett bra område, skickade henne sedan på en annan boll och då plockade jag upp närsöksbollen!
 
När hon var inne så skickade jag ut henne på närsöket, hon jobbade jätte fint. Jag visslade signalen ibland, det är viktigt att inte tjata på hunden med signalen hela tiden. Hon jobbade väldigt bra och i bra tempo, efter 2minuter kastade jag ut en boll som hon inte såg att jag kastade ut! Hon jobbade vidare efter 
3,5minut så hittade hon bollen!
Jäkligt snyggt och bra!
 
 
 
 
Tänk på att inte gå för fort fram, börja med en 30sekunder kanske  (vittra gärna in området ordentligt om det är en "färsk" hund), för man vill inte att hunden ger upp och frågar!!  
Avancera sedan med att öka avstånd till området (ha då en funkis som kan kasta ut en boll åt dig) och avancera med att låta hunden jobba längre och längre stunder innan du lägger ut en apport. OCH inget tjat! Tjata inte med visselsignalen!!!
 
 
Nöjd och glad!

2013-04-08
07:38:39

Mycket träning blir det ibland
God morgon! Ännu en måndag, ny vecka nya möjligheter hehe
 
 
Igår var vi hos Searovers för "tvåårsträning" Vi delades upp i tre grupper med fyra i varje. Vi började hos Ankie. 
Vi talade lite om dirigeringar, hur viktigt det är med grunden!!!.
Vi skulle börja med en lätt övning, med lite störning  för att få upp koncentrationen.
 
Klockan, hunden följde med ut, jag kastade en till höger, hon hämtade den direkt, kastade ut en till, gick tillbaka och satte henne i mitten. Jag gick till mitt ställe och skickade höger, lätt plätt. Gjorde om igen, kastade ut en till höger, nu kom en störning, Ankie kastade ut en apport mot hunden, 2 meter framför, så skulle jag skicka höger igen, lätt plätt.
Och så igen, la ut en apport till höger, störningsapporten var nu med ett skott också. Där var hon faktiskt på väg till skottapporten, jag blåste stopp och gick bara tillbaka med henne och skicka höger.
 
Jag blev uppriktigt förvånad att hon valde skottapporten framför henne när jag sa höger. Men nu har jag något att träna på! 
 
Sedan lades det ut två dirigeringsområden, vi stod på rad och Ankie sköt ut två skottapporter och vi turades om att ta en apport på alla ställen. 
 
Pejla hade tendenser att titta efter fler när hon tog upp "lätta apporter" på Ankies station. Hon var nära att byta, men jag bröt henne precis, då tog hon upp rätt apport igen. Jag stod kaaaaaaanske och talade med dom andra deltagarna ist för att ha koll på mig hund ;)
 
 
Sedan var det en station där vi skulle välja vad vi ville göra själva.
 
Vi valde att göra en drive (man går in i skogen och kvackar och kastar runt apporter) men vi la aldrig ut någon apport. Vi skulle sedan skicka hunden på ett sök, för att se hur länge den arbetade innan den gav upp. När den gav upp skulle vi skicka in den igen och sedan skulle vi avbryta. Hunden fick då en markering som belöning åt ett annat håll.
 
Här blev jag så rackarns stolt över Pejla. Hon jobbade till jag fick avbryta henne, 2minuter var lång tid sa Ankie och Pejla avbröt jag 2,12min. 
 
Dom andra deltagarna la ut ett riktigt sök för att låta hunden lyckas, men det gjorde inte jag för jag ville inte riskera att hon inte skulle hitta något. Hon var så taggad att jag tykte det var bra att sluta så.
 
 
Sedan var det Lena bk´s ruta. Markeringar med dirigeringar, man skulle skicka till ett tomt ställe (som hunden varit på) och sedan blåsa stopp och vinkla höger/vänster till det andra området (som hunden också varit på)
Jag valde här att bara ta en dubbelmarkering, varför? Jo för att jag inte behöver dirigeringsträning med henne just nu. 
 
Sedan fick vi samma som hos Ankie nästan. Lena kastade en apport, en skottapport och sedan var det två dirigerings ställen. Även här var hundarna duktiga.
 
Jag hamnade i en grupp där både förare och hundar var lugna och trevliga, och såklart duktiga. Precis en sådan erfarenhet som gör Pejla gott! Det var okomplicerade övningar som jag tror stärkte Pejla, hon visste precis vad hon skulle göra. 
 
Vi hade strålande sol hela tiden tills fiket, hehe då össnöade det men vi satt kvar ute ändå ;)
 
En utav kullarna som var där, har Will som pappa (Braiths pappa) och jag gillade det jag såg! Dom hade mycket energi och arbetslust! Me liki!
 
 
Min grupps hundar!
 
 
 
Nu ska Pejla få en vecka utan appotering, det var lite mycket träning förra veckan. Jag håller mig till sponsrings schemat. I lördags gjorde vi debut med nya drag selen, den sitter mycket bättre än min andra!
 
Det jobbiga för Pejla är inte tynden, utan det är att hon för det första måste gå i koppel och att hon måste gå sakta!
 
 
Pilatesbollen! Den går super. Hon står ibland utanför och vill in till bollen hehe. Jag ska försöka få till att någon filmar någon gång så får ni se en mycket mycket glad tjej!
 
Här bugar hon.
 
Hon har lärt sig nya trix PÅ bollen! Och nu har jag börjat släppa mer och mer, har bara en hand på bollen då och då.  Jäkligt bra träning.
 
 

2013-04-04
08:10:00

Träning hos uppfödaren
Igår åkte jag och LenaA (med Pirat) till deras uppfödare för lite genomgång. Vi har anmält till några Ökl prov och kände att vi behövde få veta lite hur vi ligger till..
 
Och så lyxigt! Lena Bk hade redan lagt upp hela träningen, utlägg av sök och dirigeringar var redan gjort och hon hade en plan. Jag och LenaA behövde "bara" föra hund. Och "bara" är det verkligen inte.  
 
Började med att LenaBK sköt i väg en apport, vi gick vidare och hon sköt en till, då drog jag lott om vilken apport jag skulle ta, långsticka långapport och kortsticka kortapport. Det blev en lång, som hon spikar.
 
Sedan förflyttade vi oss och skulle ta in ett sök, Pirat tar in 3st och Pejla får in sin första fort, sedan jobbar hon som en tok, jätte fint men hon har ingen vidare tur och får slita för att hitta den 2a apporten, där bryter jag.
 
Sedan var det dags att dom skulle få varsinn dubbelmarkering. Denna hade både Pejla och Pirat lite svårt för, det var en snäv vikel så dom smälte ihop. Pirat började, får in den första snyggt, den andra springer han förbi och vänder om efter ett tag och tillbaka, han är lite yvig men får in den.
Pejlas tur, hon gör som Pirat får en den första snyggt men springer förbi den andra, så jag låter henne löpa innan jag stoppar henne, hon kommer men genom skogen på höger sida om apporten, jag ser henne inte så jag blåser stopp och sedan inkallning för att få se henne, sedan UT, stopp närsök Jag skulle ha vinklat henne vänster mot apporten, men jag trodde verkligen att det skulle räcka med att jag gjorde närsöksignalen med handen mot vänster, det gjorde det inte. Nä så jag kallade in. Då kom LenaBk till mig och frågade hur jag jag tänkte hehe. Varför lät jag henne löpa från första början? Ja jo men jag trodde ju att hon skulle göra som Pirat. Då förklarade hon på mig att det syntes på hela henne att hon skulle springa förbi, på kroppen.. Aha sa jag, jag har ju fullt shå med att bara kolla på vart hon tar vägen liksom ;)
Så nu var apporten kvar och hon sa "vad tror du hon gör? kolla på hennes kropp nu innan du gör nåt alls" Jag svarar självsäkert som tusan, klart hon springer direkt dit! LenaBk skrattar.. Jag börjer mig ner, pekar och skickar "jah" dirigering och som jag berättat tidigare så är hon väldigt duktig på det så ja hon springer direkt dit och tar in den.. Hehe
 
Efter är det dags för ett sök till, Pejla skulle börja. Men hon går inte iväg alls, hon kan inte gå från att bli styrd till helt självständigt. Så jag kallar in, Pirat skickas istället på en apport. Sedan får Pejla försöka igen och hon är känns tungt och vill hålla sig nära mig. Men till slut så får både Pejla och Pirat in alla sina apporter.
 
Sedan var det fler dubbelmarkeringar. Jag är nöjd med Pejla, jag har ju berättat att hon haft svårt för dom och blandat ihop allt. Idag så spikade hon dom inte, absolut inte. Men hon håller sig till en apport och ger inte upp eller byter område till dom är inne! Glad matte!
 
Efter, en dirigering, dom ligger bravid varann 8meter imellan, Jag börjar och ska välja vilket utav dom Pejla ska ta. Lite styring blev det men ändå, hon lyssnade på alla signaler och tyckte det var kul!  
 
Sen avslutar vi med att Lena BK skjuter iväg 2 riktigt svåra skottapporter, Pirat börjar och LenaA får välja vilken han ska ta och Pejla får den andra, och sedan tvärt om, Pejla först och sedan Pirat. 
Super duktiga Pirat fick kämpa med sin första apport, men den andra han får sedan som vi inte trodde han sett får han in snyggt! Pejla spikar bägge sina för jag är super tydlig när jag skickar
 
 
Träningen var ömsom vin omsom vatten. Pejla och Pirat var super duktiga och gjorde sitt bästa. Medan jag och LenaA måste lära oss att läsa hundarnas kroppspråk och bli snabbare i timingen hehe
Och kanske göra fler sök ehh
 
 
Pejla och Pirats kull som små, kanske är det till och med dom 
 
 
 

2013-04-02
09:20:33

Konditionstest
Ja igår var det dags för konditionstest hos Britta på Agardhs hundsport. Eftersom Nea har påsklov fick hon följa med, ingen skjuts och ingen valpvakt... Så var det bara att ta med sig alla och åka kommunalt till Järna.. Pendel, Pendel och buss, och sedan hämtade Britta oss i Järna.
 
Och ja Braithman var ingen naturbegåvning på att åka kommunalt direkt. Han pockade och gnällde för han fick inte sitta i knät, han åt allt på golven, och ja.. Herregud.. Hehe och när han väl somnat så skulle vi kliva av!
 
Så farligt var det inte, men jag är inte van vid att han beter sig så! 
 
 
 
Mellan bytena så passade Nea på att hoppträna med Pejla hehe. Dom två älskar verkligen varann, tänk om alla kunde få ha en sådan bästis <3
 
 
 
 
När vi var framme hemma hos Britta så tänkte jag att Nea och Brittas dotter kunde hålla Braith sällskap så vi kunde träna Pejla i fred, men såklart, barnen ville ju leka med varann.. Så Braith stod mest och gnydde... Så han fick komma in tills oss ändå, sprang runt och åt på allt han inte fick, papper, telefonen, pulsmätare osv osv
Tog fram en boll som han kunde leka med, den hade jag jätte kul med, så kul att han ville visa den för Pejla. Så han gick fram och släppte bollen PÅ löpbandet som Pejla sprang på..
Då fick jag stänga in honom i en bur i samma rum, han protesterade lite, men lugnade sig efter ett tag. Men glad var han inte!
 
Pejlas test som gick hyfsat bra, hon tycker inte det är så jäkla kul att springa på löpband så hon ger inte riktigt allt så vi får inte riktigt pulsen så som Britta vill ha den, men det duger..
 
Efter var det dags för viberationsplattan! Pejla älskar ju plattan! Och så även lillebror Braith
 
 
 
 
Man kan säga att jag hade två trötta hundar med mig hemn sedan på kvällen hehe! och helgen var vi ju bortresta hos min syster i Kumla. Miljöträning har den lille mannen fått så det heter duga av iallafall!
 
Idag ska jag till veterinären med Ester (katten) och eftersom jag ska arbeta i kväll så tar jag med mig Braith även dit, då ska jag passa på att väga honom!