Artemissil Gundog

2013-01-27
20:45:12

Träning!
Det har inte hänt mycket på träningsfronten på ett tag. Det har varit så nedrans kallt! Men idag så fick jag, Annika och Cattis till ett pass ute i ågesta (farsta). Man får passa på när det är bara några få minus. Påpälsade möttes vi upp och gick igenom vad vi ville få gjort.
Vi ligger på lite olika nivå och har olika ambitioner, men det är okej! För vi är trygga med varann och kan säga till om vi vill göra annat. Vilket är väldigt viktigt om man tränar ihop med andra där alla inte ligger på samma nivå. 
Jag är väldigt imponerad hur duktiga hundarna var på att följa upp vittringen idag, alla jobbade på bra utan att behöva stöd av sina förare. 
Cattis har varit sjuk och har inte tränat på månader! Annika har inte kunnat tränat Zingo eftersom hon har varit skendräktig.. Men det syntes inte alls på hundarna. Dom var duktiga allihop!
Magda fick jobba lite idag och var duktig för att vara hon, hon markerar jätte fint, det har alltid vara en bra sida hos henne. Hon dirigeras hyfsat bra, om hon vill (man måste hinna äta snö också!)
 
Men det trevligaste av allt är ändå efteråt, när man sitter och fikar -varm choklad mums! Det blir såklart mycket hundsnack, men inte bara =) 
 
 
 
Jag satt mig ner nyss och skulle anmäla till några Ökl prov, men dom är visst inte öppna för anmälning än! Jaja får vänta ett tag till visst.
Jag har lite jobb framför mig. Pejla behöver få träna markeringar i massor av olika terränger! Så känner ni till några bra och kluriga marker och vill hjälpa oss så hojta till! 
 
 

2013-01-10
11:27:00

Dolda linjetag
Är sällan något jag pysslar med, och gör jag det så lägger jag apporterna så dom syns. närsök tränar jag separat med mindre/gömde apporter. Man måste tänka på vad man tränar på. Vill jag träna på avstånden så ska apporterna vara någorlunda lätta att hitta, för tänk om hunden gör en svin bra linje men sedan inte hittar apporten? Trist..
 
Detta gäller framför allt unga oerfarana hundar..
 
 
Idag fick Pejla iallafall dolda linjetag. Det längsta var 78 steg ochdet fanns inga egenliga störningar utan bara rak väg, men hon var tvungen att ta sig över en snövall för att hitta apporten.
 
 
 
 
Och sedan fick hon ett med lite mer störning 43 steg långt. varför det var mer störning här var för att apporten låg där det fanns massa träd, där jag i vanliga fall brukar gömma apporter. Allstå hon har inte varit på detta ställe förut, utan när jag tränar närsök brukar jag ju gömma dom under träd/buskar.  (såg nu när jag laddat upp filmen här så blir det jätte liten bild och man ser henne inte så bra, kolla man på youtubs sida så ser man henne tydligare)
 
 
 
Filmerna är lite darriga men det får ni leva med ;) Det är svårt att filma själv. Men här är ett annat filmklipp som min dotter filmade igår DENNA film är darrig och då fixade jag endå upp den genom youtube hehe! Jag och Pejla tränar fotgående/vändingar. Hon är lite het emhf
 
 
 

2013-01-07
12:39:00

Ibland blir det så bra!
Tränade närsök med hundarna idag. Jag hade med mig mini-bandybollar ut (köpt på biltema), har aldrig testat dom förut men tänker att dom borde ju knappt lukta något! Och nu när det är skare ute, glider dom iväg när man kastar dom med! 
 
Gjorde några gånger att dom såg när jag la ut, och sedan gick vi i väg och skickade från olika håll, Magda fick i regel hämta två gånger på raken och Pejla fick längre avstånd och med bara en boll kvar.
 
Vid sista tillfället så blev allt bara så himla bra. Jag la ut tre bollar vid en stor gran, eller tryckte ner. Eftersom bollarna är av plast med hål i så fastnar dom fint så man kan verkligt trycka ner och fast dom. Magda fick börja på ca 40meters avstånd, hon jobbade riktigt bra! Flera minuter utan pushning. Hon hittar tillslut och nöjd som få var hon. Pejlas tur, vi backade ytterligare kanske 60-70meter från ett nytt håll.
Hon springer ut och jobbar som en iller i marken. Länge och väl utan pushning hon med. Men hon hittar inget, hon står några sekunder och tittar på mig, som att hon funderar på vad hon ska göra. Hon bestämmer sig för att "komma hem" Jag säger inget, jag bara står. Hon saktar ner och stannar 15-20meter framför mig. Jag varken säger eller gör något fortfarande. Jag bara står. Pejla tittar på mig några sekunder.. Ångrar sig igen och vänder om och springer bort till sökplatsen och jag belönar henne på väg ut med en lugnt "bra" (jag vill inte att hon ska stanna upp igen och undra vad jag sa) Nu tänker jag, hoppas hoppas hoppas hon hittar en boll nu och får belöning för det där beslutet hon gjorde på egen hand!

Hon gräver och nosar och svansen går som en propeller.. Och hon hittar bollen. Hon sprang så fort hem till hon bara kunde, så jäkla lycklig. Jag ler med hela kroppen och applåderar.
 
Ibland blir det så himla bra!

2013-01-06
22:48:30

Mobil inlägg

I fredags var det dags för lite träning igen. Lena kom och hämtade mig och Pejla så åkte vi ut till "mina ängar"

Under dagen så stod dirigering på schemat.

Vi började med att Lena fick vänta borta på vägen medans jag gick och förberedde åt henne. Jag ställde ut en dummy mitt ute på ängen, den skulle vara synlig för Pirat när Lena riktade in honom. Efter jag ställt ut den gick jag och gömde mig i buskarna. När Lena kom så visste hon inte vart jag gömt mig. Jag började "vissla" i min and-lockpipa, klappa händer och kasta dummysar. Men innan skulle Pirat hämta dirigerings apporten.

Sedan byttes vi av.

Båda syskonen P gjorde ett klanderfritt jobb. Kanske var det lite väl enkelt för dom..

Vi hade ställt ut dummysar på två ställen med snäv vinkel, dolt för hundarna. Först skulle hunden få en markering kastad, apporten skulle hamna bakom ett vält träd, hunden såg bara apporten en kort sekund i luften. Men innan markeringen skulle hämtas så skulle dirigerings apporten in. När hunden var på väg in så kastades det en störnings markering.. När hunden var inne med "dirren" skulle markeringarna in i turordningen.

En annan övning var att Lena gick i väg igen och jag kröp in i skogen, jag skulle stå helt dolt och kasta en markering i en liten smal vad ska man kalla det, skogs allé? En lite öppning i skogen, bakom en liten kulle. En väldigt diffust markering. Pejla fick sitta och vänta hos Lena så länge, så hon såg från deras håll. När Pirat fått in markeringen så ställde jag ut två dirigerings apporter där.

Vi gick i väg ett tag och gjorde en närsöksövning, (jag behöver träna mer på att hålla henne kvar i området. Vad hjälper det om jag kan styra min hund, när hon inte ligger kvar å söker där jag vill mer än någon minut)

Efter kanske 20minuter så gick vi tillbaka dit där Pirat fått sin sist kastade markering. Jag skickade Pejla på ett linjetag dit. Jätte snyggt gjort av henne!

Rolig träning med kul övningar!


Efter vi tränat en stund gick vi till bilen och plockade ut Lenas unga hund Jerka. Jag kastade lite markeringar åt honom, men mest hjälpte jag henne att vara störning i deras fotgående och när hon tränade sitt stanna kvar så kastade jag apporter mot honom som han inte fick ta. Nyttig träning för den unga spilevinken!
2013-01-02
09:43:00

Jäkla skare
God morgon!
 
Hundarna var inte helt pigga igår, dagen efter nyårsafton. Det blev sent här hemma och våra gäster gick hem efter 03 på natten. Hundarna reagerade inte alls på smällarna, 23.45 var dom ute och lekte på tomten vid garaget och titta aldrig ens upp. Men vid 12-slaget var dom inne i garaget med musik på. När jag kom tillbaka så kika jag in genom förnstet och såg att alla tre låg och sov. 
Det är så skönt att dom inte är rädda. Molly var rädd, jätte rädd. Men det var pga några idioter kastade smällare på henne när hon var ung hund. Dom kastade alltså MOT henne..
 
Hoppas det inte hördes uppe i himlen i måndags...
 
 
 
 
Idag hade jag tänkt städa bort julen här hemma, allt ska ner, och det ska bli så skönt. Nu blickar vi framåt och julen är faktiskt förbi.
Jag hade även tänkt att träna idag, men skaren kändes så hård så jag vet inte riktigt hur jag gör. Kanske blir det mjukare under dagen.
 
När snön nu är här, är det en perfekt tid för att förstärka linjerna! Kör med synliga apporter ett tag.
 
 
Magda är med ibland och tränar, hon är ju dock rätt lat hehe. Jag skulle vilja säga att Pejla är dubbelt så snabb som Magda att ta sig fram i snön. Jag skrattade när jag kollade videon, linjen är inte det minsta rak, och i slutet så skrittar hon tillbaka.. Här är en liten skakig film snutt.