Artemissil Gundog

2014-01-29
08:59:50

Nu har hon snart lyckats med allt?
 
Nu har hon snart gått sönder överallt! 
 
På söndag kvällen blev Pejla halt, en sån där riktigt ful hälta.. Måndagen lika otäck.. Och jag fick många hemska tankar.. En kompis hade en aussie som fick korsbandskada i ena bakbenet (hunden blev avlivad, konvalecensen är inte rolig) och Pejlas symptom såg precis lika ut. Droppande fot, gick på foten men belasta den inte osv
 
Och eftersom jag ändå skulle in med Braith för röntgen i går (tisdag) så bokade jag en tid för Pejla med.  Pejla vägrade att bli undersökt och slog av helt och det var omöjligt att se/känna om det var korsbandet.. Fan.. Veterinären kände på fötterna och tyckte att hon reagerade lite lite (eftersom Pejla slår av är det svårt att få reaktioner) så vi tog en röntgenbild av tassen.. En tåfraktur! Åh fy tusan vad lättad jag blev, lyckan var nästan helt galen! Den är en benflisa som har slagits av från tån.
Nu är det koppelvila och Rimadyl i 3veckor innan jag sakta får sätta igång henne igen. Hon ska gå på plant underlag.. Hur lätt är det när det är snö ute? 
 
 
Låter rätt bacis med en lös benflisa bara, men flisan kan både skava och vandra. Så vi håller tummarna att den läker fint. Artros kommer det ju bli.. Men jag tar heller det, alla gånger före trasigt korsband.
 
Finaste skräphunden..
 
 

2014-01-27
09:49:22

Mål och delmål
Tänkte jag skulle skriva ett schema och ha delmål  för hundarnas träning...

Det går sådär... 
2014-01-27
08:32:24

Måndag morgon!
Godmorgon!
 
Karin med Werner kom hit igår för lite småglins träning :) Lena med Pirat var också med, men hon körde sitt på sidan om. Vilket visade sig vara en bra störning. Braith, han hade koll på Lena och blev lite störd varje gång hon visslade. 
Det skulle man göra oftare, dela upp sig. Så att hundarna blir vana vid att det visslas och dirigeras vid sidan av. På WT ligger ibland rutorna brevid varann, riktigt nära. Nåt att tänka på.. 
 
Jag och Karin gjorde rutan, grabbarna var duktiga! Och lekte, massor.. Braith blev helt plöstligt stora killen och visade Werner vem tuppen i hönsgården var. Werner verkade ha en skräckblandad förtjusning av leken, han följde efter Braith och slickade han i mungiporna vilket triggade Braith ännu mer... Grabbar! 
 
 

Tyvärr inga bilder igår, dete var kallt och inget bra ljus!
 
 
Efter träningen åkte vi till garget och tog ut fyrhjulingen. Motionerade hundarna i gropen. Dom älskar att springa med när husse kör! Kanske inte alla.. Magda såg mest besvärad ut och fick åka mellan oss en sträcka ;)
 
 
 
Pejla och Braith tycks att gått ner i vikt så till deras stora förtjusning så ska fodergivan ökas, börjar med 200-250g/ extra dag. Får se om det räcker, spinkisar!
 
 
 

2014-01-26
09:59:30

Satte på sig raggen! Modig!
Träffade Lena för träning i fredags, först med "småglinen".  Gjorde rutan och fick då in både fokus och fotgående. Braith går mycket mycket bättre utan koppel! Kommentar; Måste ta tag i hans hoppande.

Kom en lös hund springandes mot Braith när han var på väg in med en dummy. Han la in en extra växel in till mig, lämnade av dummyn och "satte på sig" raggen och sprang ut mot den andra hunden.. Jag kunde avbryta och kalla in.. Men jag funderar lite på vad hans tanke var.. 


Plockade ut Pejla, Pirat och Brave. Värmde upp med markeringar. Pejla spika varenda en! 
Gjorde sedan några dirigeringar,  tyvärr så kom vi fel, så det var en liten upphöjning i mitten så det var svårt att se när dom var i höjd med målen, svårt att se när man skulle blåsa stopp. Pejla var seg på stoppen med tog mina direktiv bra! Fantastiska hund!  

För många är hon inte perfekt, för många har hon massa fel och brister. För mig.. Jag kan inte förklara med ord hur fantastisk hon är, för mig! Idag är det träff med "småglins gänget" vi är bara 3 som kommer men det ska bli kul att ses! 
2014-01-22
08:05:37

Det känns verkligen!
Fasen vad mycket roliga kurser det finns som jag vill gå i år! Suck, jag får ta ett extra jobb om jag ska ha råd att gå alla som jag vill..
 
Lisa Falck ska ha en intressant kurs, eftersökskurs! Åh den vill jag verkligen gå. Pejla har ett bra eftersök och jobbar av områden bra. Men man kan väl alltid bli bättre och jag vill lära mig mer, så kan jag sedan lära Braith.. Hoppas jag kommer med, hoppas jag kan dom dagarna och hoppas jag kan åka med någon dit!
 
 
Reedsweepers har en dirigering och handlingskurs  - som klippt och skuret för mig och matchar mitt mål med 2014
 
Vi har talat om att åka till BSW, Biggan har ett jäkligt bra tänk. Hon förklarar så man förstår, man kan diskutera och argumentera med henne och hon kan svara. Hon tänker jaktligt
 
Ja sedan finns det några till som jag kikat på. Jag har ju också talat om att börja hos Ingela funck igen med Braith ute på Lidingö, då är det träning en gång i veckan, rullande..
 
Och sedan alla dessa roliga WT´n som finns, lagtävlingar osv.. Unghundsderbyt.. A-prov i höst.. 
 
 
Jag har fått frågan om att blir sponsrad i år igen. Men jag kommer välja att inte bli det. Jag får ta mig i kragen och ta åt mig det jag lärde mig förra året på egen hand. Jag måste fokusera på bägge hundarna i år och deras apporteringsträning hoppas att jag kan ta konditionen pararellt.. 
 
 

2014-01-21
12:59:19

Headshot
 
 
 
 
 
 
 

2014-01-20
09:17:17

Bygga bygg bygg!
Jag och Pejla åkte till Sundbyberg och blev upplockade av Jenny med Oban. Sedan åkte vi vidare ut till Ekerö för att träffa upp Malin med Elsa. Riktigt bra dag, Pejla känns väldigt stabil just nu och har gjort det ett bra tag! I mitten på Februari är det Walkup kurs hos Reedsweepers, efter det (om inte Pejla börjar löpa) så tar vi en liten paus en månad eller så.
Sedan är det dags att bygga upp henne igen inför vårens alla WT. Jag har en plan. Hoppas att Pejla håller med mig i min plan ;) 
 
En annan sak som vi talade om igår, är att det är viktigt att backa ibland. Många gånger hamnar hunden i en svacka och blir osäker, inför i våra ögon enkla uppgifter.. Ofta är det då att man gjort för svåra saker i en period. Egentligen spelar det ingen roll att hunden gjort allt rätt under den här perioden,  för det är ju ofta då man kör på ännu mer för det är ju så kul! 
Jag hamnar själv i den där svackan med Pejla ibland. Eller jag gjorde det förr när hon var yngre. Man måste försöka komma ihåg att varva! Egentligen skulle man t.ex var 3e gång bygga upp och enbart göra basic övningar för att stärka självförtroendet på hunden igen innan svackan! 
 
Det låter kanske självklart att man ska göra såhär, men det är det inte! Det är så lätt att ryckas med, ffa när hunden gör allt rätt med en härlig attityd. 
 
Bygga bygga bygga!
 
Kanske är jag helt ute och cyklar nu men är det inte just mest tikar som hamnar i dessa svackor? Jag känner till en del hanar också, men jag vill nog påstå att tikarna är ojämnare än hanar ? 
 
 
Jenny gjorde en bra beskrivning av dagens övningar, så vill ni läsa om vad vi gjorde så gör det hos henne   i hennes blogg
 
 
"höh, snackar du skit om tikar??" 
 
 
 

2014-01-19
09:20:00

Braith hjärtar Rakel
Ett stycke Braithman fick leka med en av sina bästisar igår, Rakel! Detta är gamla bilder från när dom var små puppisar, tror inte Rakel är 12veckor ens här
 
 
Här är dom runt 6mån och vi var inne i Stocholm för miljöträning, sommarens varmaste dag!
 
 
 
 
 
Dom har väldigt kul när dom ses... Rätt hysteriskt roligt... Och när dom var midre så lyssnade dom ju heller inte så bra ;)
 
Matten ska föda barn i Februari och har lite annat att tänka på ett tag, så då ska Rakel komma hit och vara hos oss en stund. 
Tur att dom lyssnar lite bättre idag än när dom var vulpar ;)
 
 
 

2014-01-16
14:07:56

Hundträning i sol!
Hade bestämt med Lena att vi skulle träna idag på förmiddagen. Men när jag cyklade hem från jobbet imorse i "ös snöande" så kände jag mig inte alls så positivt inställd till det. 

Men tur att jag ändrade mig efter en macka och en kopp kaffe. För lagom tills Lena kom hade det slutat snöa, och när vi kom fram till träningsplatsen så lös solen! Fantastiska härliga underbara solen! 

Vi tog ut Jerka och Braith först, Lena har skrivit ett schema hon ska försöka hålla med Jerka. Så vi körde igenom grabbarna med fotgående och lite inkallning med avlämningar och stadga. Började var för sig med fortgående och vilken härlig attityd han hade idag Braith,  jag säger ju att han taggar till bara det är en enda hund till med! 
När vi hade samlat ihop dom så lekte vi "följa John". Jag hade täten och det var mycket snurrande hit och dit. Bägge grabbarna var duktiga. 

Sedan lite inkallniningar där dom skulle plocka upp apporten på vägen där vi sedan fokuserade på avlämning/ingångar. Braith hoppar fortfarande på mig, stuts stuts. Men jag låter honom fortfarande göra det. Varför? Ptja, fråga inte så mycket ;)

Avslutade med att låta dom sitta still i 3min.

Plätt lätt träning tyckte Braith som blev helt förvånad när han sedan fick ett fri kommando och sedan in i bilen.. Wtf sa han om detta påhitt. 


Vi plockade sedan ut Pejla och Pirat, gick upp i skogen och sköt några i väg några apporter. Lena hade köpt lite nya sådana som var kul att testa. B.la en tunnel man stoppar tennisbollar i och skjuter i väg med apportkastaren. Skitbra grej! Dom kom långt,studsade och landade aldrig där dom först gått ner. Pejla var i himmelriket! 
Avslutade med att ta in en dirre som jag lagt ut ibörjan av passet. Det var synligt för hundarna men vi hade ju skjutit massa markeringar runt om som störning.

Lagom träning för en "nattjobbar hjärna" :) 

Jag är glad jag gick ut, för jag fick en gnutta sol som jag kan leva ett tag på, för nu toksnöar det igen. Jag ska strax hämta dottern från skolan sedan ska jag sova! Jobb i natt igen och sedan lönesamtal imorgon bitti.  Jag ska fasen komma på nåt bra att säga! 2014-01-15
09:39:00

Hemliga Magda
Inte så diskret va!
 
 
 
 
Medans Braith tigger så här ;) (Detta är en bild från i somras!)
 
 
Medans Pejla såklart aldrig skulle tigga, det finns iallafall inga bild som säger annat ;)
 
 
 

2014-01-15
08:28:00

Funderingar, tråkträning?
Var ute och tränade en sväng med Braith igår eftermiddag, bara han. Jag märker stor skillnad på honom när vi tränar ensama. Tvärtemot hur alla andra har det! Han verkar tycka att det är tråkigt. Han har inte alls samma intensitet när vi är ensama. Jag har lagt märket till det förut, fast kanske inte tänkt så mycket på det.
 
Det räcker med att jag själv har en till hund med. Det verkar vara konkurrensen har går igång på. Ju fler hundar, desto mer action. 
 
Så frågan är... Tränar jag fel när jag är ensam? Tråkträning? För långa pass? Ska jag ens lägga ner energi och bry mig om detta? 
 
 
Han gjorde iallafall det jag bad honom om.. B.la linjetag på plogad väg, jag hade lagt ut tre stycken med rätt långa mellanrum så avståndet blev längre och längre utan att jag backade.
Innan han skulle hämta den första så kastade jag upp en apport i skogen. När dirigeringarna på stigen var inne så gick vi vidare och han skulle sedan skickas på dirren i skogen, här skulle han först följa vägen för att sedan vika av från den i böj och sedan vidare upp i skogen bra träning på att följa mitt UT och inte vägen han springer på. 
 

Jag måste titta mer på honom när jag skickar, han är väldigt lätt att läsa om jag bara tänker till lite! 
 
 
 
 
 

2014-01-14
10:00:00

Prestationsångest
Skit löjligt! Jag vet det.
Jag skakar, mår illa och handlar inte min hund som jag brukar, ibland står jag helt lamslagen. Som ett fån, jag ger ofta upp om det inte lyckas på engång. Stackars hund.
Men jag blir bättre och bättre, förr kunde jag tycka att det var jobbigt att bara gå kurs. 
 
Satt och kollade igenom min B-prov start i Nkl med Pejla förut, hehe mitt kroppsspråk är för roligt! jag skakar med händerna, hoppar upp och ner och flaxar med armarna!
 
Detta är sista markeringen, sedan är vi klara. Jag började med att säga till domaren "bara så du vet är jag inte ett dugg nervös, jag brukar vara så här vit i ansiktet"
 
 
 Därför tävlar jag sällan, det är liksom inte värt det. Fast jag vill ju! Jag vill ju tävla. Jag vill ju visa hur jäkla bra vi faktiskt är!
Men så är det ju just det också kanske, det känns som folk har förväntningar på en. Men å andra sidan, varför skulle dom ha det?
 
Skärp till mig!
 
Tar mig själv i kragen!  Hon är bra, jag är faktiskt bra ihop med henne, vi är ett bra team! 
 
 
 
 
Det är så töntigt, jag vet det. Vafan jag måste sluta bry mig om vad folk tycker. För ärligt. Så tror jag ingen bryr sig om det går dåligt. Varför skulle dom?
 
 
*Skakar om mig och släpper på spänningarna*
 
 
 

2014-01-13
13:12:22

Magiskt!
En lång härligt promenad i strålande sol, bitande kyla och härligt knarrande snö *magiskt* Hundarna var vildare än vanligt, lyckliga jyckar! Idag är jag glad över att jag arbetar dessa tider som jag gör och har möjlighet att nyttja solens få timmar. 
 
Fr vänster, Pejla längst bak, Magda framför, Braith och så Zäta
 
Magda och Braith
 
Väl hemma så tog jag på mig västen och packade ner några dumysar och så kila jag ut igen med Pejla. LIte handteckensträning. Raka fina linjer, men hon tog inte alla signaler lika fort som vanligt. Men det brukar ju vara så ibörjan när snön precis lagt sig. Handtecknen satt fint iallafall! Gjorde b.la rutan där jag skicka henne fram och tillbaka och hit och dit, full rulle och i120knyck ;)
 
Lite träning och en massa massa bus!
 
jag vinner fasen aldrig! 
 
 
 

2014-01-13
09:08:00

Löptider
Börjar snart bli dags med löp igen... Tänk om jag har turen att dom löper samtidigt denna gång också? Det skulle verkligen underlätta.
 
Vintrig bild va? =) 
 
 
 

2014-01-12
11:46:34

Snö!
Igår träff med Jenny och Oban. Vi skulle gjort ett ordentligt pass ute på Lidingö, men det snöade så jäkligt och var rått ute så jag ville inte utsätta Pejla för det (med tanke på att hon hade vattensvans början på veckan) Så jag försökte ställa in. Men icke sa Jenny och kom hela vägen hem till mig istället ;) Jag hade med mig Braith ut.
Vi hade som vanligt på tok för mycket att prata om så det blev mes lite ploj-träning, ffa i slutet. Ibörjan rigga jag några övningar till dom, sen så tog tjattret över istället.
 Sååå mycke att prata om och så lite tid, för det började snöa hysteriskt så vi begav oss hemåt efter ungefär 2timmar. 
 
Braith ville iallafall byta matte igår, han ville absolut inte kliva ur bilen.. Han ville bara gosa! 
 
 
 
Idag kom Cattis och Coffey. Vi fick till en riktigt bra skott träning. Coffey behöver jobba med fotgåendet och fokus kring skott. Jag hade en plan och begränsat med tid och då brukar det flyta på lite.
Vi gick brevid varann och jag sköt framåt och dom turades om att hämta skott markeringar och ibland fick dom istället ta en dirigering som låg bakåt. Ganska basic, men Cattis fick många bra tillfällen att både korrigera och beröma Coffey  och det var ju det vi var ute efter.
Gjorde öven närsöket som jag och Lena gjorde.. När hunden söker så skjuts ett skott, hunden ska fortsätta söka och inte gå på skottapporten.
Coffey lyfte inte ens på huvudet, han jobbade på bra! Braith stannde upp och tittade sig omkring men fortsatte sedan att jobba igen.
 
En bra träning! Och Braith blev överlycklig när han kom ut och såg sin Cattis och Coffey utanför. Ni vet som kossor ser ut när man släpper ut dom på våren? Typ så ;)
 
Svinkallt idag så Braith fick faktiskt ha täcke på eftersom vi stod väldigt mycket still *hönsmorsa*
 
 
 

2014-01-09
09:23:00

Hinner inte
Hinner inte skriva, men Braithman mår bra igen, och äter idag sin sista rimadyl *tummen upp*
 
 
 
 
 

2014-01-06
09:00:00

Måndag....
Svansen på topp, eller åtminstone nästan. Vattensvans brukar gå över fort. Pejla har lätt att få det men jag har ju lärt mig hantera det så jag kan undvika det idag. Hon är dåligt pälsad och så är det. Magda har aldrig ens haft tillstymmelse till vattensvans, eller ens att frysa. 
Magda behöver föresten aldrig åka till veterinären för nåt.  Förutom en gång när hon var unghund, då drabbades hon av panik smärta över hela kroppen och kunde inte röra sig utan att skrika. Åkte in akut och dom gav henne en spruta och efter det var det lugnt. Hon skulle äta rimadyl men det tålde hon inte så hon fick vara utan. Dagen efter var hon fullt frisk.. Man undrar ju..
Sedan har hon blivit huggormsbiten en gång och fick ju då ligga inne med dropp 1dygn eller så bara.
Ja och sen var hon extremt känslig i magen som unghund, blev dålig i magen för allt, men det var ju inget man åkte till vet med. Till följd av det så gillar inte Magda ris idag.. Hon äter det ju såklart men inte med nöje...
 
Man kan ju se detta på mer än ett sätt.. Och jag väjer att se det som så att Pejla lever lite mer farligt än vad Magda gör ;) ;) 
 
Braithman är ju så ung så på han finns det ingen statistik, men hittils har han varit frisk..
Men han deglar även idag, men är piggare och vill tugga ben men tror inte ens att det går. Men jag låter honom inte testa såklart. Igår kväll stod han på Neas rum och hängde över några gosedjur som låg på golvet och dom var genom våta av slem.. Vi får se hur lilleman mår framöver. Vi kör några dagar till på rimadyl..
 
Han skulle följt med på innomhusträning idag i Haninge hundhall, men se det går ju inte. Får se om Lena behöver min hjälp ändå då..
 
Ha en fin dag alla 
 
 
 

2014-01-05
13:59:58

Rimadyl
2 av 3 jyckar på rimadyl *tummen upp* 

Braith har dreglat stora mängder nu ett dygn. Vi tränade igår och då var han åtminstone hyfsat normal. Tränade ihop  Heléne med Hevenly, hon en engelsk import (labbe) super söt liten tik som är någon månad yngre än Braith. Vi körde mest igenom dom med några markeringar. Vädret var inte jätte kul. 
Han var lite loj och såg trött ut vid sidan men jobbade normalt förutom att dummysarna var täckta i dregel.

Packade sedan med familjen när det var uppehåll och åkte ut till Oxnö för lite grillning och promenad. Pejla det puckot hoppade ut från en klippa (låg) för att sedan simma i kalla havet till barnen som var på andra sidan. Hon fick ett tunt fleecetäcke på bara och det hjälper ju föga eftersom hon satt still och tiggde när vi grilla. 
Inte tänkte jag att dom skulle bada, då hade jag tagit med handduk och tjocka täcken....

Vattensvans på kvällen alltså.. Hon har haft det 2gånger innan och inte haft ont förut. Men igår var hon orolig och kunde inte ligga stil så hon fick en rimadyl och sedan en imorse  bara för att vi ska åka mycket bil idag. Bil och vattensvans är annars inte helt optimalt.

Braith fortsatte dregla idag och var helt blöt på bröstet och halsen. Ingen feber och avföring är normal, han dricker och äter (långsamt dock)
Jag ringde Cattis och vi åkte hem till henne så hon fick kolla igenom honom. Han är jätte svullen och väldigt röd under ena sidan av tungan.. Så det blir rimadyl några dagar för att se om svullnaden lägger sig, annars blir det en tripp till veterinären. Antingen (mindre troligt dock) kan det vara en tumör, eller att han skadat sig på nåt annat sätt (fanns dock inger sår). Så vi får se vad som händer..

Jorå men så atte 

  

2014-01-03
14:15:00

Mål 2014
2013 har varit ett spännande år.. På hundfronten har det verkligen gått trögt. Pejla var ju dålig under en lång period, när hon sedan kom tillbaka så fick jag aldrig upp den riktiga gnistan igen.. Det har ju Braith fått lida (?) för. Men när hösten kom så var hon på topp igen, min Pejla. Braith då. Det har varit lite tvivel om honom om ärligheten ska fram. Jag har inte skrivit om det och har valt att bara skriva det positiva för att lättare kunna fokusera på det positiva. 
Det är annars lätt att fastna där, i det negativa. Men grabben går från klarhet till klarhet och jag är mer än nöjd med honom!
Magda aka Emil Svensson i Katthult Lönneberga blir 6år i Mars, jag lever på hoppet om att hon en vacker dag kommer tagga ner.. Vi har våra duster, och många många gånger har jag funderat på omplacering. Men livet skulle väl vara för enkelt utan henne i familjen ;) 
 
Jag hade ett mål 2013 
Och det var att få komma ut och jaga mer på nya platser och testa på en ny fågeljakt check! 
 
Mål  2014 
  • Allmänt - Jaga mer, massa mer! Fasanjakt, om jag så ska betala för det! 
  • Blir en bättre handler! 
  • För Pejlas del - komma ut på prov. A,B och C. 
  • För Braiths del - vara nogrannare i hans träning. Apportera kan han kan han. Jag måste lägga mer fokus på detaljer. Jag har inga tävlingsplaner för honom. Känns det rätt så testar vi, känns det inte rätt så väntar vi.
  • För Magdas del - Fortsätta i samma spår, belöna istället för korrigera.   
 
 
 
Jag vill tacka alla vänner, nya som gamla. Bra träningskamrater är så viktigt. Vi ska ha så jäkla kul 2014, mycket roliga saker ska vi hitta på i hundväg! 
 
 Nu springer vi in det nya året!