Artemissil Gundog

2013-06-30
09:29:26

Kennelträff - Searover
Var det igår, i Västerås tror jag? hehe 
Cattis kom hit och bytte bil så vi tog våran, för alla hundarna skulle följa med. Vi var på ett jätte trevligt ställe! Vilken natur och jätte mysig resturang och trevlig personal, tummen upp för http://www.kungsbyn.se/
 
Vi tog ut Pejla och Coffey, vi delades in olika grupper allihopa med instruktörer och funkisar på alla stationer, där man fick träna och jobba igenom hundarna ca 1h på varje station. Det var högtgräs på de flesta stationer och väldigt svårjobbat. Många fick nog en tanke ställare på vad man behöver träna på. Men jag såg också en och annan hund som verkligen levererade och var super duktiga! Även många på väg dit!
 
Dags för lunch går jag tillbaka till bilen och ser Cattis stå där en aningens lätt uppröd. "Har du varit i bilen??" 
"Va nej" sa jag vadå? 
"Braith var utanför bilen när jag kom, och buren stäng!"
 
Jösses amalia och vi började direkt spåna om vad som har hänt, VEM som  har gjort så?
Men sen.. Vi har ju nät mellan skuffen och baksätet, och han måste ha trängt sig igenom där och sedan ut genom bilfönstret! Förstår ni hur farligt det hade kunnat gå? Jösses. 
Han har aldrig gjort så innan.. Men tydligen hade han just igår fått akut diarre och bajat på filtarna därbak, han ville la rymma. Magda stackars hon sagt upptryckt i ett hörn! haha
 
Tokiga unge!
 
 
Efterlunch så åkte vi en bit för dom sista stationerna. Pejla min lilla skit hade ingen bra dag igår och ville inte vara med och träna, hon ville hellre käka gräs och leka med kopplet?
 
 
Så hon fick stanna i bilen och Braith fick följa med mig ut. Jag och han var funkisar och han fick massvis av skottträning!
Han reagerade positivt på första skotten och sedan brydde han sig inte alls.
Efter en hel dag i bil så hade han ju iofs lite energi men jag passade på att träna honom på att ta det lung och sitta vid min sida tills jag sa annat!
Ibland fick han hämta apporterna som någon hund missat = Glad Braith. Vilket minne han har!
 
Sen hade vi vila och kollade när dom anndra hundarna fick skottapporter i högt gräs och så här kul var det
 
Magda min lilla skit förvånade! Hon satt i bilen precis brevid en ruta där det sköts massor. Och inte ett ljud sa hon! Duktig tjej,
 
Efter dagen så tog jag ut alla mina och tränade dom lite. Då jäkla var Pejla på och var taggad till tusen? Cattis kastade markeringar till både henne och Braith. Pejla fick dirigering genom högt gräs. Och Magda fick några markeringar hon med.
 
Tack gulliga Cattis för at du stod ut med med mig igår!
 
 
 

2013-06-25
09:07:59

Lite mat
Igår kväll fick mina jycks smarrig middag
 
Rivna morätter, äggula,lax, blomkål, ärtor och en skvätt fodax
 
 
Till frukost idag blev det
 
Andbröst, fodax och mixade maskrosblad. Första gången med maskrosblad till dom, Braith tyckte det var smarrigt, även dom dåligt mixade bitarna. Magda och Pejla ville inte ha några "bitar" alls. Mixen var super kass så därför blev det lite halvdåligt.
 
 

2013-06-24
14:06:09

Braithman får också träna!
 
Tränade lite med Braith idag. Fotgående tycker han inte är jätte kul, han hamnar lätt bakom och ser omotiverad ut, så jag tänkte att jag ska lägga in lite störningar, så kanske han tycker det är roligare!
 
 
(och ja, avlämningen i filmen.. haha det är svårt när jag filmar att hinna med!)
 
Jag har inte lärt honom stagan eller fotgående i själva apporteringen, utan jag har tränat stanna och sidan i olika miljöer och sammanhang, vilket gör att jag nu när det är "befäst" kan blanda in apporter.... och då funkar det. Apporteringen blir lugn och sansad och enbart positiv utan att jag måste hålla i honom.
 
När byggstenarna är på plats, det är först då man kan börja bygga! 
 
 
 
Jag tränade också sitt stanna kvar, började med att han såg mig när jag gick i från honom. Kallade in honom ibland och ibland så gick jag tillbaka till honom och belöna där. När jag gjort det några gånger så började jag försvinna bakom träd eller buskar. Det är svårt och jobbigt för honom när han inte ser mig, så vi tar det lugnt och jag är bara borta någon sekund så att han inte ska misslyckas! 
 
 
 
 

2013-06-24
09:10:52

Läges uppdatering
 
Godmorgon!
 
Förra veckan så började lite lätt med Pejlas kondiotionsträning igen, men jag följer inte mitt tilldelade schema utan jag ska få ett nytt. Som vi misstänkte så blev det för mycket aktivitet. 
 
Det har blivit mycket simning och en del cykling och dagliga sit-ups!  Jag har även fått till två riktigt bra träningspass med Pejla förra veckan som jag känner mig nöjd med.
Vi jobbar just nu med söksignalen, hålla sig kvar i området. Även hantecken i söket - Sök bakåt,framåt och åt sidan. Vittra in ett område och så flyttar man runt hunden efter varje apport.. Lena tog tid och sa att Pejla höll sig i sitt område i över 5minuter! 

Jag har gått tillbaka till klockan, långa avstånd mellan apporterna och mera terrängbyte, t.ex att hon ska springa vänster upp för en uppförbacke, och så hade hon den högra bland gyttja och högt gräs!  
Eller korta avstånd och mer störning. Jag droppar ut en apport som hon inte ser, t.ex till höger. Sätter sedan ner henne och släger sedan ut en apport till vänster, och skickar sedan mot den högra (som då är dold) Ibland kastar jag även ytterligare en störningsapport mot henne, men skickar ändå på t.ex höger. Jag lägger även ut apporter bakom henne "ut" Viktigt är att öka avstånden mellan hunden och apportera, annars får du en hund som bara gå höger/vänster några meter. 
 
 
Jag gör även mycket minnesmarkeringar, kastar i väg en apport och sedan lämnar jag området. Jag går långt och  igenom mycket terräng, denna övning är bra för både konditionen och minnet *tummen upp*
 
 
Så ja, som ni ser så håller jag just nu på att bygga upp henne igen. Reparerar. 
 
Men som läget ser ut just nu kommer jag inte att anmäla henne till B-prov i höst! Det känns just nu inte som att jag prioriterar det. Jag har anmält till några extra roliga Working test, Paws Wt i Gagnef och till Lag WT i Småland!
Jag kommer även att anmäla henne till KKL!  
 
På lördag är det Searover träff öppen/elithundar! KUL! 
 
 
 
 
Jag kollar även runt och försöker hitta någon kurs jag kan gå med Braithman. Jag försöker få Pejlas uppfödare att ha en valp/unghunds kurs! Hon har några kullar omkring Braiths ålder så jag hoppas hon nappar på den idén. Skulle vara kul!
 
 
 
Magda ska till och löpa här strax. Hon själv visar inga tecken, men dom andra luktar en hel del på henne så det är väl snart dags! Braith har käkat upp min bok, som jag skriver upp allt i! Allt från löp till när dom tappade sin första tand och hur mycket dom väger i vilken ålder.. Skräp hund!  Men jag har för mig att jag läste för ett tag sedan att hennes löp skulle vara i Juni någon gång.
Jag tror att Braith kommer vara för liten för att fatta löpet, jag kommer ändå skilja dom åt på natten och när dom är ensamma. 
 
 
 
Nu ska jag hinka lite mer kaffe innan promenaden *gäsp*
 
 

2013-06-20
09:01:00

Några utav bilderna...
 
 
Braith och mamma Carmals Meg Topi
 
 
 
Ninni tog två väldigt fina bilder på Braith på lördagen. Här tittar vi på när dom andra syskonen ska apportera boll från vattnet
 
2 sekunder senare ;)
 
Söndag..
 
Jag ska precis skicka Braith
 
Full fart hem med en trut
 
"här kommer jag mamma med en aaaaaaaand"
 
fin fin avlämning..
 
Några gånger gick jag undan när dom andra valparna fick sina apporter. Men annars så satt han mest och titta,  enstaka små små ljud kom, fast dom kom nog mest för att han ville ligga i knät *s*
 
 
 
Kennelträffen ----> http://apport.blogg.se/2013/june/kenneltraff.html#comment

2013-06-17
09:16:00

Kennelträff!
Vi har varit i Småland, Moheda på Meadowlarks Kennelträff ihelgen. Jag, Lena och Roger åkte ner i torsdags och vi hyrde ett fint litet hus ca 15minuter där i från, mitt i skogen. Toppen för våra hundar!
 
I fredags ös regnade det, så den dagen tycker väl inte Braith var jätte kul. Att vara kopplad i grupp med andra valpar utan att leka? Det kan man tro ska vara skit jobbigt första gången, men Braith tog det med ro! Min lilla kille. Vi visade att vi hade stadga, jag hade honom lös och kastade ut en dummy och gick där ifrån med honom, jag ställde upp honom och skickade honom, jätte bra. Birgitta fråga om han kunde knalla också (för att han inte ska bli för låst och fööör lydig) ja visst kunde han det, hon drog i väg en dummy som han drog efter direkt och lämnade av fint. Sedan fick han apportera duva över ett dike, då sa jag till honom att stanna kvar vilket han gjorde (han är underbar på så sätt, väldigt lyhörd på mig)
 
Mycket snack och fotgående den dagen, nyttigt!
 
På eftermiddagen så fick dom små apporera kanin, jag lät honom sticka direkt eftersom han aldrig apporterat kanin förut. Han sticker och när han kommer fram så luktar han på det en liten sekund innan han greppar den över magen och kommer in och lämnar av den fint!
 
 
 
På lördagen var det strålande sol! Vi åkte ut till Ninni och Jonas som har Braiths kullsyster Gin. Även några andra från kullen kom dit, så vi hade en egen valpträff. Vi gjorde inte så mycket förutom att stå still brevid varann, "sitt stanna kvar" lite inkallningar och lite pröva att simma efter en boll i vattnet. Lite lite lek också, men vi var alla överens om att våra valpar mest behövde träna på att vara lugna i grupp!
Efter det så grillade vi!
 
Riktigt trevliga ägare har alla valparna! Det känns jätte kul att man kunde prata och tyckte om dom alla!
 
 
På söndagen var det dags att träffas hos Meadowlark igen. Nu tog vi med en viltkorg ut i skogen!
 
Jag måste ju erkänna att jag vara lite orolig för att Braith är väldigt lugn, han är liksom "Farbror Braithman" men han visade tydligt att han kunde växla mellan att vara lugn för att sedan jobba i bra tempo för att att sedan bli lugn igen!
 
Dom fick testa både sök och släpspår!
 
Birgitta gjorde så att först kastade hon en markering bland lite buskar, när viltet sedan var inne så gick hon lugnt fram och tillbaka där ut och klappa händerna lite lågt och kvacka lite. Vi skickade i väg hundarna (passade då på att säga sök) och efter varje apport som kommit in så klappade hon lite igen, tre apport i söket var det.
Efter det så satte hon koppel på en anka! Som hon sedan drog i väg med, genom buskarna och söket och en bit bort - Släpspåret!
 
Alla valparna fattade direkt och hade ett enormt viltsug!
 
Vi rastade sedan av dom, och lite fritt (ingen lek med varann dock) för att sedan få ett litet sök(?) till, hon visade att hon hade ett vilt som hon drog runt med, kvackade lite. Sedan droppa hon den utan att dom visste var. Jag släppte "B" han drog nästan direkt dit där hon droppade ankan, han sökte som en tok, lämnade området för att sedan ångra sig direkt "nä jag VET att den är där" han jobbade så otroligt noga, för att sedan hitta den, snabbt upptag och vände direkt för att lämna av!
 
 
Ett smakprov på bilderna som togs ihelgen! Jag väntar med att lägga ut resten tills jag fått alla =)

Jag har haft fyra dagar av härlig semester. Lena och Roger har varit super! Vi har haft så trevligt, god mat och gott dricka! Det var tidig sänggående varje kväll, men det var länge sedan jag skrattat så här mycket. Tonen är jäkligt rå med väldigt hjärtlig hos oss! Vi hade inte långtråkigt många minuter ihelgen!
 
Ni ser ju, fullt ös ;)
 
Magda och Zäta kom hem idag efter att dom också varit i Småland med Helene och Stephan! Dom sover just nu alla fyra som klubbade sälar! haha mina gullungar allihopa!
 
 
Bilder -----> http://apport.blogg.se/2013/june/nagra-utav-bilderna.html#comment
 
 

2013-06-11
18:27:00

Mat, mat och mat...
 
 
Veckan blev värre direkt för att sedan vända och bli lite bättre. Foten är även den bättre så jag har kunnat vara ute med hundarna ordentligt, sakta men rätt länge. Tänkte jag skulle tagit en cykeltur med dom nu här på kvällen, meeeen dom var så jäkla hungriga nu på kvällen så jag hade inte mage att vänta med deras middag längre. Och efter middagen gör jag aldrig något med dom, då är det lugnt som gäller..
 
Så här psykade blev jag och Nea när vi åt middag (ni hajar ju att jag inte kunde vänta med att ge dom käk)

Och deras middag bestod idag av..
 
Till Braith -Skinners puppy torrfoder, fodax färskfoder, äggula, äggskal, gurka och majs (majsen endast för att jag skulle kasta det annars)
 
Pejla och Magda fick likadant förutom torrfodret (äggulan syns inte för den paja!). (Zäta åt sitt torrfoder plus liten smakbit fodax)

Såå nähe, då fick jag kvällen fri då.. Ska slänga mig på soffan med en Ben&Jerry glass tror jag faktiskt! Ha en fin kväll! 
 
 

2013-06-10
10:32:47

Mycket att ta tag i...
Hopp, regn idag med, jag brukar inte bry mig så mycket, men jag stukade foten i lördags... Det är bättre idag men jag kan ju inte riktigt få på mig en sko. Eller jag vågar inte trycka ner den. Det blir tofflor helt enkelt..
 
Den här veckan har redan börjar dåligt och helt fel. Kenny är bortrest i jobbet och det har kört ihop sig på många plan redan. Men problem är till för att lösas.
Jag har iallafall varit duktigt och kommit ihåg att ringa alla samtalen jag var tvungen att fixa, tex säga upp Esters föräkring.
 
Jo, jag tränade ju med Cattis här ihelgen. Och nej, Pejla känns inte alls som hon brukar och det har varit så här ett tag. Jag vet inte, men vi har en känsla av att det beor på vårat fys-schema (sponsringen)
Att hon får för mycket aktivitet varje dag, det känns som att hon har börjat välja ut saker som hon vill göra i apporteringen. Det är inte alls likt henne. Jag fick för andra gången i hennes "karriär" bli riktigt arg på henne. Och min lilla tjej som annars har varit väldigt mjuk och känslig, tog inte åt sig ett smack..
 
Våran teori är att hon har fått för mycket "vara ensam med matte tid" och blivit lite bortskämd? Vi har något på schemat varje dag utöver det är det ju promenader/lek med kompisar samt apporterings träning, det är klart att hon tar slut? Många framgångsrika prov/jakthundar tillbringar ju sina dagar i hundgård och plockas fram för promenad och träning, det är klart att dom ger ALLT då.
 
 
Pejla börjar bli vuxen och jag tror att jag måste strukturera om lite. Så jag har börjar med att kontaktat Britta på Agardhts hundsport och sagt att vi kommer ta en paus. Jag måste kolla om det har med det att göra. Sen ska jag gå tillbaka i träningen och bygga upp henne igen. Så jag ska också ta en paus i att träna med kompisar på ett tag.
 
Braith börjar blir stor kille och har äntigen börjar växa! Den 3/6 vägde han 18,3kg och mätte 50cm (med tumstock, så vi reserverar oss för ev mät fel ;)) Den 4/6 blev han 6månader gammal.
Jag har/ska börjar lägga lite fokus på honom nu, lunchtid ska bli våran tid (då är han hungrig;))
 
Han är duktig och går rätt fint vid sidan, såklart med godis i min hand. Det är ett roligt fotgående, med lite vändniingar och plötsliga stopp. Han har det inte lika naturligt som Pejla alltid haft. Pejla älskar att gå vid min sida. Braith gör det för godisen ;) Ingångarna dock tycker han är kul och nu har jag börjat med att kunna ta bort min godis-hand och bara kunna säga "sida".  Så nu kommer belöningen senare och senare, och jag har börjat ha kvar honom vid sidan någon sekund även efter blöningen.
 
Apporteringsmässigt, jag har kastat någon enstaka apport, men mest så får han sitta kvar medans jag går ut och lägga en apport, ibland får han hämta den och ibland går vi mot den i "fot", han tycker det är roligare att ha en dragning än att bara gå.
 
Han har börjar få följa med oss mycket ensam utan dom andra hundarna, här om dagen fick han följa med till badet och bara sitta och titta medans Nea och andra barn badade, han fick inte ens doppa fötterna. Han är jätte dutkig och är väldigt lugn, enstaka små små ljud kan komma. Men inte för att han inte får bada utan mest för att ja, han är valp?
 
Han är en MYSkille utan dess like. Än så länge går det ann, han är ju bara valp. Men så småning om måste jag även ta tag i detta. man kan faktiskt sitta brevid, man behöver inte ligga i knät jämt..
 
 
Men än så länge är det mysigt ;)

2013-06-07
22:19:44

Fredag 7juni
En jäkla skit morgon var det.. Våran fina fina Ester fick idag fara till himlen. Hon har varit sjuk länge och nu orkade vi inte se henne lida längre. Hon saknade Molly och det var dags att släppa taget. Sjukt jobbigt men det är ändå vår plikt att se till att dom inte lider i onödan.
Lilla Nea tar det jätte hårt, dom var så fina vänner. Nea har än inte kommit över det där med Molly och är väldig ledsen än för det =(
 
 
Det är tyvärr så med djur, vi har dom bara till låns...
 
 
 
Jag har inte skrivit på ett tag, dels för att tangentbordet till den stationära datan har pajat. Hur det hände? Jo Magda hällde ut en kopp med kaffe över det.. Hmf.. Jag har ju den bärbara, men det är inte samma sak, men det får gå idag.
 
Här om dagen så tränade jag med Annika ute i Ågesta. Och det gick sådär.. Första träningen med Pejla sedan två dagar innan B-provet jag inte startade på.. hehe Förutom mocktrailet då.  Vi gjorde synliga målområden med fördröjning och det gick bra, dock har hon börjat med en grej att hon inte vill gå till samma ställe två gånger? Vilket gör att det är rätt svårt att få till övingar för tillfället. Enda gången hon gick till samma ställe fler än en gång var när hon kände till övningen *suck*
 
Men hon tog stopp och andra direktiv bra på långa håll, bra tjej. Vi måste nog ändå lägga ner energi på närsöket. Förut hade jag problem att hon sökte FÖR BRA så hon låste sig där jag blåste, nu så flyter hon i väg lite väl mycket.. hehe. Alltid är det något va!
 
Jag har inte haft energi alls på att träna dom senaste veckorna, noll motivation. Jag vill gå ut och träna, jag tänker på det men jag gör det inte..
 
 
Vi gör andra kuliga saker istället! Jag, Nea och hundarna åkte till Öran idag för att skingra tankarna lite...
 
 
 
 Braith vågar inte riktigt ge sig ut lika lång som dom stora än så han väntar ivrigt på att dom ska komma in
 
Nea vart poppis!
  
 
 
Nea och Braith 
 
 Magda har stulit en boll, mycket nöjd..
 
Även ett stycke Braithman var en liten tjuv..
 
 Det har varit soliga härliga dagar, me liki!
 
Imorgon ska det bli varmt och skönt igen. Cattis var tränigssugen imorgon så vi ska träffas i ottan imorgon innan värmen slår till och träna lite!
 
Jag önskar alla mina vänner och speciellt Lena och Jerka lycka till på unghundsderbyt imorgon!

2013-06-03
07:23:48

Miljöträning!
Igår åkte jag och Braith in till stan med Kikki och Rakel (dalmatiner/LH Collie 4mån). Våra jycks var väldigt duktiga, Braith betedde som att han bodde stan, unga och uteliggare cyklar osv. Jag hade tänkt att träna fotgående och sitt igår bland all störning, men det var bara att inse att det var för varmt..
 
 Här sitter Braith när jag och Kikki lunchar inne i gamla stan. Dom var väldigt lugna faktiskt, förutom då och då ;)
 
 
Titta så fina dom blev... 
 
 
 
 
I verkligheten var det så här.. Haha