Artemissil Gundog

2014-11-28
14:41:21

Latmask
Jag har fokuserat på basic-träning med Bean sedan hon flytta hem. Så, för att vi ska "växa ihop" har jag börjat om all träning från början. Första två veckorna var det närsök, sedan var det linjetag två veckor, sedan en veckas vila och nu har jag börjat med höger/vänster. Fick lite insperation av Maria, hon visa hur hon gjort med borsan Messi. 
 
Jag måste börja med en plan, ha ett schema. Det är det värsta jag vet men jag känner att jag behöver mer struktur. 
Jag är alldeles för slapp och tränar väldgt lite faktiskt - om man ser till hur mycket tid jag har. Men jag har ett mål med Bean, sista januari ska vi vara klara.. Yepp yepp
 
 
 
 
 

2014-11-26
14:11:47

In i dimman!
Träning i den dimmiga kylan med Maria på förmiddagen. Walk up träning idag igen och kanske är jag inte lika nöjd som sist. Men en hel del bra fick jag ur dom idag ändå. T.ex den sista dirigeringen gick inte alls som jag tänkt med Bean, men jag rätade ut det hela och det slutade riktigt bra och jag tror verkligen hon lärde sig nåt plus att jag vann ;)  Pejla balla ur helt på sista dirren och kallas nu "bergsgeten" :) 
 
 
Maria ska skicka Messi på en dirre
 
Bean och Pejla. Lite storleksskillnad på Bergsgeten och Bönan va? ;) 
 
 
Runt lunch kom Cattis ut,  hon och Maria tog ut unghundarna för lite träning
 
 
Sedan den obiligatoriska fotosession *asg*
 
 
Trevlig dag, men nu är det dags för jobbet! 
 
 

2014-11-26
08:59:00

Söders Broadbean
 
Söders Broadbean

Född 2011-01-16

e.FI KVA Broadlaw Warren  
u.SEJ(j)CH Karriärs She is my everything

PRA-prcd Optigen testad clear
Ögon UA
HD grad B 
ED UA
CNM clear
SD2 carrier

A-prov;
Godkänt kkl 18/9-16
B-prov;
1a Nkl 24/8-13 Hallstavik Anki Andersson  "En tik som uppvisar stor arbetslust och samarbetsvilja genom hela provet. Visar tillräcklig markeringsförmåga och söklust för högsta pris"
C-prov;

Bean är en härlig liten tik med mycket fart och stil, stor arbetsglädje! Snabba upptag och lika snabb in som ut. Jag köpte henne som 4åring då jag behövde en till jakthund. Hon visade sig vara ett riktigt kap! Bean är en riktigt bra tik som har alla de goda egenskaperna jag vill ha i en labrador. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-11-20
13:43:44

Walk up
Yes, idag blev det Walk up träning med Cattis. Vi började med att rigga 5 områden och sedan gick vi på varsitt håll och kastade markeringar åt varann, dubbla,trippla, några som fick ligga osv. Jag gick med både Pejla och Bean och dom var riktigt riktigt duktiga idag.  Pejla styrdes minimalt och markerade duktigt i det höga gräset. Bean lika så, ingen knallning, fullt fokus och gick till kända områden med långa fördröjningar och m störningar. Härligt! Cattis kunde även stretcha en del med Coffey idag. 


Bifogar en bild på Cattis unghund, Blake. Han har precis börjat sin träning när det är andra -hundar och människor som närvarar. Gulle! 2014-11-19
14:45:00

Från vila till...
Efter en veckas vila drar vi igång igen.. Igår började jag och Bean dagen med ett morgonpass. "Solfjädern", det var lite svårt ibörjan för Bönan "men.. men.. men det är ju en DÄR jag ser den ju, du pekar ju feeeel matte.. feeeeel" Men efter en liten stund så var hon med på att gå dit jag pekade. Hon har en stor potion självförtroende och det är riktigt kul att jobba med henne. Efter det så kom Helene och hämta oss och vi åkte på äventyr i Tyresta by sedan han vi bara hem och byta om innan vi åkte till stallet.. Behöver jag säga att det var en TRÖTT Bean på kvällen :) 

 

Idag så åkte vi ut till Länna och träna med Maria, Märta, Jenny och Marie. Dom hade haft valpträff med deras små godingar, efter det körde vi dom stora. Vi gick på linjen och det var häftigt tyckte Bean. Men hon var riktigt riktigt följsam och tyst. Knalla bara två gånger ;) Ju fler apporter som kastades desto mer började hon få kläm på att hon var tvungen att ha koll - överallt. Hon jagade så himla fint, det ska bli så kul när vi kommer upp oss lite!
Efter tjejerna hade åkt för att käka lunch så stannade jag kvar och körde några linjer och lite minnesmarkeringar med speedy eh nej.. Pejla ;) Riktigt riktigt fint gick hon!
 
Nu är det jobbdags!

2014-11-11
12:23:08

Bildbomb
Knäppte lite kort idag solen lyste lite smått när jag kila ut, men försvann snabbt. Men några solglimtar fick vi allt med. 
Amatörmässigt så glömde jag ta av Pejlas benmanschetter, yeye.. 
 
Som ni ser på bilderna nedan är Bean helt och hållet en i flocken nu! 
 
Här har ni finaste Zäta killen! 
 
Magda kan ni skymta bakom bryggan, dom leker som vanligt "datten" 
 
Vackra Bean! 
 
Min finaste Prinsessan Pejla, 4år idag. 
 
 
Fina Magda! 
 
Bean hittade en liten pinne.. 
 
 
Triss i damer! Bean, Pejla och Magda. 
 
 
 
 
Bean och Magda.. Att kontrasten blev lite konstig var för att Pejla stod brevid mig och flåsade massa dimma på kameran!! 
 
 
 
 
"datten" igen
 
Magda "har den"
 
 

2014-11-10
09:31:52

Bönan!
För er som inte vet så har jag en hund här hemma på prov, hon heter Söders Broadbean och jag kallar henne "Bean" hon är en 4årig tik. Otroligt stabil och cool, vänlig och ja, det går att räkna upp hennes bra egenskaper till dagens slut faktiskt. Vi har klickar väldigt bra. I familjen tog hon sin plats direkt och på ett självklart sätt så blev hon Neas sängkamrat och Pejlas bästa kompis! 
 
Träningsmässigt börjar jag sakta men säkert lista ut vart hon står, vi försöker arbeta ihop oss. Jag började direkt, så här var det ingen smekmånad inte ;) (men det är väl så här man gör på prövotider!)  
Hon har fått varit med på två jakter och vi har tränat en hel del faktiskt. Jag tror att allt det nya börjar komma ifatt henne, efter gårdagns jakt så var hon riktigt riktigt trött. Så nu blir det vila ett tag! 
 
 
Men jag lovade att berätta om träningen med Jenny i lördags! Där pipan gick sönder ;) 
 

Vi började med att göra som en drive, satte hundarna och gick ut och vi kastade ut 3 apporter på var på lite olika ställen i en rätt öppen skog, det var som i en uppförsbacke så vi hade bra sikt. Jag vet inte avståndet men det var runt 100m till apporterna längst bak.
Tanken var att Pejla och Oban skulle ha detta som en markeringsövning, men apporterna låg för nära i detta område så det blev en styrningsövning. Både Pejla och Oban var extremt lydiga och tog minsta signal perfekt!!
 
Vi fortsatte i samma anda fast vi minskade antalet apporter och tog bara tre var, så vi kastade en trippel till varann, hade en fördröjning som så att kastaren kom tillbaka och sedan skicka vi. Pejla var riktigt urkass! Herregud hon bara sprang om kring och var helt yr i bollen helt tokig! Det var här pipan gick sönder och dummysarna slutade lukta! 
Oban löste sina tre mycket bättre! 
 
Avslutade dagens träning med ett närsök. Vi gjorde en ruta och la ut 2st bollar (dolt för hundarna) och skickade dom dit, svårigheten här var att avståndet även här var 150m och vi skulle hålla dom i en ruta 15x15m, vi hade satt upp vita pinnar som hjäp. Här var pipan helt ur funktion... Men kul hade hon och hon hittade en dummy.. Konstigt nog eftersom vi hade lagt ut bollar... haha 
Här tar vi på oss lite av skulden faktiskt.. Vi kunde underlättat mycket för hundarna genom att 1, vittrat in området, eller 2, gjort det synligt...  
 
Bean fick några markeringar och jag gjorde även "klockan" med henne. Sedan åkt vi till garaget och åt "vega-burgare" och städa/tvätta Jennys bil.
 
 
Igår var det jakt, Första såten satt vi en båt och skulle plocka skammat, men skyttarna var duktiga så det blev inget jobb för hundarna.
När vi skulle åka där ifrån hade min bil fastnat så vi ägnade minst en timme åt att försöka få loss den, så nu blir det på riktigt en ny bil, en fyrhjulsdriven!!!!
Såt 2, inget här heller att apportera. Nyttigt passivitet dock.
Såt 3, var det bara Bean som fick komma ut. Man mår faktiskt lite dåligt när man skickar hundarna gång på gång i det iskalla vattnet. Här frös hon en del faktiskt. Som tur var fick våran skytt slut på skott så vi behövde "bara" bogsera in 12 fåglar ;) Min skytt tyckte hon var så duktig, han tog massa bilder och han filmade även hennes arbete. Han satte sig på huk och ville kramas, det ville inte hon. Trots att hon frös höll hon stenkoll! Gosan!
Såt 4, fick Pejla också komma ut. Det föll en hel del och Pejla gjorde några riktigt fina apporter. Jobbade som en tok på eftersöket och hitta massa fåglar. Bean gjorde även hon ett bra jobb här, men hon lät Pejla ta över lite, hon var ju så trött :) 
 
 Lite bilder nedan! 
 
Nea var med i lördags när vi tränade. Även hon fick vara lite handler, här kör hon Oban och Bean står brevid och vill också vara med :) 
 
 
Bean är en riktig gosegris och ligger hela kvällarna och nätterna inne hos Nea! 
 
På dagarna och ffa efter promenaderna så får hundarna vara i hundrummet. Det är så blött och äckligt ute så dom får torka där inne. Här ligger Bean hos Zäta. Dom var väl inte bästisar på en gång, det tog nog en vecka eller så innan dom var bekväma med varann. 
 
Denna är från igår, vi är på väg ut med båten! 
 
Åka båt och ha överbilck över hela sjön var nog det mest spännande hon varit med om hehe
 
Här ute på flotten står Cattis och väntar på fåglarna..
 
Bean och Pejla på pass. Bean är inte helt stadig så hon har snöre på sig när vi står så här öppet och nära skyttarna ;) 
 
Ja det var denna helgen det! :) 
 
 

2014-11-08
19:03:57

Gick sönder!!
Måste fixa en ny visselpipa, den gick tydligen "sönder" på dagens träning... Första övningen fungerade den perfekt. Men sen så kom det "tydligen" inget ljud i från den ;) 

Återkommer med närmare beskrivning. Berättar nog bara om övningen där pipan fungerade ;p
2014-11-05
13:59:45

Teckenträning
Plockade med mig dom vita pinnarna idag och åkte ut till Ågesta. Bean skulle få göra "rutan" och "klockan" och Pejla agerade störning för henne med att hämta lite dolda dirigeringar "lite överallt" för att störa så mycket som möjligt! Pejla trivdes ypperligt med den rollen som störare och man kunde nästan se hur hon himlade med ögonen om Bean fick någon svårighet!
"Rutan" med en del svåra störningar var lätt, skickade henne även på ospårande linjer och tjejen har riktigt bra minne. "Klockan" får vi öva mer på men närsöket som vi la fokus på hela förra veckan satt riktigt fint idag, kul! 
 
Kände mig nöjd när jag lämnade ängen och har en hel del nya idéer. Det är kul att lära känna och träna en ny hund!
 
 
Nu mot stallet! 
 
 

2014-11-05
07:51:01

Rätt lugnt
Rätt lungt har det varit ett par dagar, har inte tränat sedan i lördags utan vi har bara gått långa promenader och njutit av tillvaron.
 
I lördags låg fokus på signaler och trycka vidare utåt förbi en viltlega, Pejla var tungstyrd.. Hon liksom många andra får ju rätt mycket egen vilja när dom kommer till ett område med mycket vittring, störningen var ju iofs rätt stor då det hade gått en drive med fåglar innan som Zingo och Bean fått tagit in. Pejla och Oban skulle förbi det området och plocka in dummys(!)
Oban och Pejla får som små horn när dom går in i "hunt-mode", men måste säga att Oban var väldigt duktig faktiskt, han ville väldigt gärna jaga med lydde fint och tog signalerna och jag tror Jenny fick fram till hon ville ha sagt till honom.. 
 
Igår så var det stallet dags igen efter höstlovet. Först tog Nea en ridtur och sen fick både hon och jag chansen att köra Russet Ronja. Första gången jag körde en travhäst och jäklar vad det går undan. Ny hobby?!
 
Hundarna tycker iallafall det är super mysigt att gå i skogen med hästen och springer hela tiden i närheten
 
 
Det blir ju super bra att motionera hundarna efter kärran sen! Heter det kärra?