Artemissil Gundog

2012-12-30
15:19:06

Resumé 2012
Ja som jag skrev innan så brukar jag sällan ha mål, jag blir ofta stressad  att ha saker att göra. Då vill jag göra allt på engång. Det enda jag hade gett mig fan på, det var att Pejla skulle ta 1an Nkl b prov (check) och att få testa på fler fågeljakter på fler ställen (check). Jag tror att det roligaste Pejla vet är att sitta på duvpass. Hon älskar det, hon satt upp till 5-6h i sträck (13h totalt sett med några pauser) utan att det hände ett endaste dugg och ändå så såg man hur hon väntade spänt, när hon hörde något i himlen så följde hon dom noga, och eftersom vi satt så att hon inte såg när dom föll så fick  hon dirigeras ut, och en ung hund, som suttit i flera timmar kan ju tänkas "löpa amok".. Men nej inte Pejla, hon är fantastisk och jag hoppas att jag kan tillgodose hennes kapacitet.
 
 
Pejla tog 1 pris i Nkl
 
På duvjakt
 
Det fjunar lite
 
Se så spänd hon är.. Hon deglar till och med!
 
 
Magda och Pejla har precis avslutat ett kanon bra eftersök på en jäkligt enveten duva!
 
 
 
Pejla gick ut hårt på jakterna, och stod ensam på passen på "vårat" ställe där vi apporterar änder. Hon gjorde sitt bästa men gick ju på nit många gånger på eftersöken i dom där tunga vasserna. Från att ha gått från topp och absolut redo för Ökl, så gick hon ner sig.. Hon gick in i skendräktighet och blev loj på både träning och jakt. I samma veva så blev Molly jätte sjuk, och vi tog bort henne. Min värld rasade samma, men jag hade mycket att göra.. Många jakter. Pejla slutade leverera på sitt bästa sätt.
Nu var jag tvungen att ta tag i det där. Jag talade med Pejlas uppfödare som gav mig massor med bra tips, lugnade mig.
 
Sakta blev Pejla sig själv igen. Jaktsäsongen är så kort och det var synd att vi hade våran dipp..
 
Jag hade anmält oss till en Kkl kurs, skarpt läge hos Birgitta på Meadowlark. Och innan var jag nervös om jag verkligen skulle åka eftersom att Pejla varit så ojämn. Men eftersom hon verkligen levererat på dom senaste jakterna så åkte jag och hussen dit..
Det var synd att det inte var riktigt Kkl, Pejla var super duktig. På linjen så stod hon tyst, lugn erfaren.. Heja hon!
Dagen efter var det jakt på hemmaplan på svåraste terrängen och hon gav åter allt och levererade. Hon fick hem massa med fågel på eftersöken, grävde! fram skammade fåglar. Hon fick massor med beröm.
 
 
 
 
Ja så här kan en del vassar se ut som dom ska göra eftersöken i...
 
 
 
 
Jag lånade med mig Pirat ut på jakt en dag också
 
Detta är viltparaden efter Kkl kursen hos Birgitta!
 
Jag tror nu i efterhand att det inte var det att Pejlas skendräktighet som var problemet.  Jag tror att det var min deppighet efter Molly. Pejla lydde mig så bra så jag började dirigera henne mer och mer (jag fick kontroll över en situation), vilket gjorde att hon slutade tänka själv.. Och självklart påverkas även jakten.. Eftersöken..
 
 
Missförstå mig inte när jag hela tiden säger att Pejla är fantastiskt. Självklart är hon inte perfekt, för många. Och jag tror inte att hon "ens" passar i avel.
Men hon är fantastisk för mig, för hon ger allt och gör det tillsammans med mig.
 
 
Men nästa hund, lilla grabben som kommer i början av februari, han som är så efterlängtad. Kommer jag göra lite saker annorlunda med.
Det är svårt att säga exakt nu vad som kommer vara annorlunda, eftersom att han är en helt annan individ. Men med honom så kommer jag ta det mer lungt, njuta av valptiden. Ge mer tid åt grundtäningen. Han kommer inte få gå lika mycket på jakterna direkt som Pejla gjort. Han kommer få vara med, men inte på samma sätt. Jag tror att han kommer vara en grabb med krut i, jag tror han kommer vara helt annorlunda mot hur Pejla var, på gott och ont. Pejla var en mönster valp, gjorde aldrig "fel"..
 
Här är hon 5månader och går redan klockrent fot...
 
Magda som valp var jättelung och fin tills hon blev 6månader..och vid 8månader så eskalerade allt hon blev värre, så levnadsglad och skit jobbig.. Alla våra gråa hår är efter henne, när hon blev runt 2-3år så lugnade hon ner sig. Tyvärr låter hon mycket, jämt.. Hela tiden.. Så duvjakterna är hon aldrig med på. Däremot på eftersöken är hon en tillgång. Andjakterna är hon med på ibland, där är hon faktsikt hyfsat tyst och kan sköta sig, jag släpper henne dock bara där också på eftersöken och enkla apporter.  Magda är annars en stabil och trygg hund med ett hjärta av guld, hon har en fantastisk personlighet som tar alla med storm. Hon är också utan tvekan och utan att vara partisk, den vackraste labrador jag mött. Att jag inte skriver mer om Magda är att, för det första är detta en träning/jakt blogg och Magda är husses hund mer och är en ren sällskaps hund. Men jag skulle skriva en bok om alla hennes upptåg, hon är som hunden "Marley"
 
 
 
 
 
Mitt hundår har varit det värsta, men också det bästa! Jag har så många att tacka för min framgång. Framförallt Lena Almstadt. Utan henne hade jag aldrig varit där jag är idag. Lena är utan tvekan den bästa vän man kan ha. Hon har lärt mig så mycket, hon är osjälvisk och ger så mycket av sig själv. Ibland för mycket. Det började med att jag gick kurs för henne, jag åkte med henne eftersom jag inte har körkort. Vi träffades senare upp och tränade lite ihop, jag började sedan hjälpa henne med kurserna.. Våran vänskap växte. Vi köpte Pejla och Pirat och gör nästan allt ihop med dom. Vi har stor glädje av varann. Även om vi inte alltid tänker på samma sätt, tränar på samma sätt så förstår vi varann!
Jag är så tacksam att jag har dig som vän Lena..
 
 
 
 

2012-12-27
11:00:03

Hundliga mål
Snart är det föresten nyår.. Och jag brukar aldrig ha mål eller löften som jag ska hålla. Men i år så ska jag hitta på några "hundliga mål" så det ska bli en egen kategori här på bloggen så både jag och ni kan kolla hur det går!
 
 
 
 
 

2012-12-27
10:56:48

Lite nytt
Beställde lite skinndummys idag, och en andlockpipa. När man använder vanliga dummys nu i all snön så blir det så blött och kladdigt och vantarna blir blöta, så jag hittade en relativt billig sida. Efter jag beställt och betalat kom jag på att jag glömde kolla nogrannare på storleken.. hmm jaja.. Plocka med en andpipa också, den kan man nog hitta på massa roliga störnings moment med. 
 

2012-12-24
12:16:00

Latmans aktivering
Igår skulle det komma massa folk hem och så skulle det lagas mat hela kvällen, och hundarna behövde faktiskt få göra av med lite energi.
Så jag tog med bollkastaren och några bollar ut och gick till gropen, där är snön djup och jag kastar i nedförbackar och in i skogen. DET är jobbigt för både kropp och knopp. Även fast det mest är fritt så måste man lyssna, ibland kan jag kalla in, ibland skickar jag en hund i taget, ibland får dom tävla efter en boll, och kommer en boll bort så måste dom kunna slå om från att tänka själv till att lyssna på mig och bli dirigerade.
 
Till och med Zäta (bc mixen) har en chans att vinna bollarna! Jätte kul lek tycker hundarna och inte krävs det mycket av mig heller!
 
 
Nu ska jag fira jul med familjen! Ha en fin jul alla!
 
 
 
 

2012-12-20
14:16:00

Bild bomb!
 
Idag var dom riktigt "bus-nödiga"!
 
 
 
 
 STANNA!
 
Så kul bild! Zäta ser inte ens tjejerna..
 
Pejlas öron.. Haha
 
snön yr omkring dom!
 
 
Pejla ska ge Magda en julkram ? ;)
 
Haha Zäta igen.. "vadå?"
 
Ser ni godisen?
 
Bästa bilden i år! haha Kolla Pejla och Zätas min!
 
 
tjoho
 
ATTACK!
 
 
 
 
 Ska dom hångla?

2012-12-18
12:35:05

Tränings promenads som kröp fram....
Idag tog jag med mig några små dummysar ut. Pejla skulle få lite dirigeringar. Jag började med att hon såg när jag kastade ut apporterna bakom snövallar, satte sedan ner henne och gjorde klockan.
Efter ett par gånger så kastade jag ut när hon var en längre bit framför mig, kallade in, blåste stopp och höger/vänster. Första skicket stod hon bara och titta åt det hållet jag pekade, då fick jag trycka på ordentligt och sen gick det bättre. Hade hon inte gått ut hade jag gått fram till henne och pekat åt det hållet hon skulle och sedan hade jag bakat tillbaka till min plats igen. 
 
Några linjetag på stigen som hon ibland såg och ibland inte, för att få en stark linje. Och ibland så fick hon se när jag la ut en dummy och sedan knata vi vidare och jag gömde en dummy i samma linje som hon inte såg. Eftersom hon håller sig vid min sida efter hon sett att jag droppar får jag hitta på något som avleder henne så att jag kan gräva ner en apport ordentligt. Sen går jag yterliggare en bit, har ett ordentligt riktmärke för min del. Jag skickar henne "yah" blåser stopp vid stället jag grävt ner en dummy och sedan söksignal, första gången fick jag ta tillbaka henne till sökstället några gånger för hon drog ju såklart mot apporten hon hade sett. Efter hon hittat sökapporten så skickar jag henne på apporten jag droppade.
 
Eftersom jag gör allt bakåt så är ju dragningen bakåt stor även när hon inte sett att jag droppat nåt. Så då passade jag även på att kasta ut apporter till höger/vänster från stigen. Det är svårt eftersom hon måste lämna stigen för att ge sig ut på helt orörd mark.
Men innan jag gjorde detta så hade jag ju gjort klockan några gånger så höger/vänster var rätt färsk i minnet.
 
Magda fick även hon lite dirigeringar, men hon och Zäta fick mest minnesmarkeringar och ibland fick dom tävla om apporten och ibland skickade jag en åt gången eftersom att dom två är lite lätta på röven är passivitet rätt nyttigt för dom ;)
 
 
Vi hade hyfsat bra terräng att gå i tills vi kom fram till kalhygget! Det var så djup snö där att efter jag fastnat  trehundraelva gånger fick KRYPA på alla fyra..  Jag hoppas till gudarna att ingen såg mig!
 
 
På bilden så fastande jag för sista gången innan jag kröp i väg ;) 
 
 

2012-12-17
08:52:00

3e advent
Igår träffade vi Annika och Zingo, en evighet sedan! En trevlig träning som vanligt! Det var lättare för hundarna att hitta apporterna igår, men det var tyngre att springa.. Vi började på kort avstånd med markeringar, och vi kunde snabbt backa ifrån varann, vi avancerade ganska snabbt på både störningsapporter och dirigeringar, och det gick faktiskt jätte bra med dirigeringarna igår, för båda hundara. Men bägge hade också svårt att ha koll på fler apporter samtidigt, dubbelmarkeringarna. 
 
Sen så ska jag passa på nu när det är mycket snö att träna höger/vänster över snövallarna. Det är svårt. 
Och för bollk*ta hundar som både jag och Annika har (vi skyller på våra män ;)) så är det toppen nu att träna närsök, vittringen ligger klar fint och man kan verkligen trycka ner bollarna!
 
 
 Här är Pejla plutt på väg in med en boll
 
Annika och Zingo, ni ser på Zingo hur djup snön är för henne
 
 

2012-12-14
15:26:00

Utmattad!

Pejla ligger nu utmattad i både kropp och knopp brevid mig i soffan.. Äntligen har hon fått tränat!


2012-12-14
15:06:00

Snöträning

Idag träffade jag och Pejla upp Lena med Pirat. Nu skulle syskonen få ett ordentligt pass efter lång vila... Hehe

Vi började enkelt och rätt nära, tyckte vi.. Avslutade ännu närmare! Haha
Jobba i snön var skit svårt! Dom hade olika tekniker, Pirat jobbade med näsan ovanför snön, vilket såklart inte blev så bra.. Pejla plöjde ner hela kroppen i snön på jakt efter apporten, ja och som ni förstår var inte den här tekniken så bra heller ;)

Avstånden må ha varit korta, men jösses så dom slet, skulle inte bli förvånad som dom både blir förkylda och får träningsvärk i näsan ;))

På bilden har Lena gått närmare för att ge Pirat lite stöd!


2012-12-11
08:36:31

Hundrum?
Nu när flocken kommer uttökas så börjar tankarna på att göra om ett av rummen till ett hundrum. Jag hade ett när Magda var yngre men tog bort det sedan. Pejla var en mönstervalp och kunde vara i hela lägenheten från start även när hon var ensam och jag var ute med dom andra.
 
Jag är förbered på det värsta här nu, att vi kommer få en valp som biter och pinkar överallt, men jag hoppas såklart på det bästa.
 
Vi har talat om att göra om datarummet till ett hundrum, det blir lite pyssel med det. Kablar som ska bort, byråar som ska flyttas osv osv. Men jag tror det blir nödvändigt. Jag jobbar ju natt nu och det blir ju ett glapp på när husse åker till jobbet och tils jag kommer hem. Självklart kommer valpen bli pigg och vill vara vaken efter den vaknat av husse. Då är det bra med ett hundrum.
Så efter jul ska jag ta tag i det här, mina nuvarande hundar kommer få börja sova där inne redan innan valpen kommer för att dom ska vänja sig vid det. 
 
Så bäddar och ben/leksaks korgarna kommer flyttas in hit.. Funderar också på om man ska börja ge maten här inne sen också?
 
 
Har du hundrum? 
 
 
 

2012-12-10
11:18:00

Foton från helgen!
Hejsan hoppsan!
 
Det blir som sagt fortfarande inte så mycket träning, det är jobbigt att pulsa onödigt mycket i snön tycker jag så det har mest blivit promenad och lek!
Idag däremot så tog jag med mig några små dummysar ut och gjorde några dirigerings övningar, Pejla var liiite långsam på pipan (inte så konstigt dock!) så jag fick springa ut mot henne och ha ett "utveklingssamtal", för henne räcker det dock med att hon ser min miin när jag kommer mot henne så anar hon, jag tar sedan in henne fot och gör om. När vi kommer fram  till stället där jag ska skicka från igen så belönar jag henne. Och efter det så fungerar det igen.
 
I lördags var det valpträff för Pejlas kull, det var bara tikarna som kunde. Vi träffades hemma hos Maria i Täby för promenad, fika och lunch!
 
Pejla,Pix, Hollie (polly) och Pennie
 
Pennie hade haft vattensvans så hon fick ha täcke på sig mestandels
 
Men när det kom av så blev hon som förbytt!
 
Här är fina Pix
 
Varsinn apport fick dom små iallafall! 
 
Och Hollie!
 
 
 
Här är Pejla
 
Det var svårt att få till några lekbilder, jag fick mest fokusera på att gå i den djupa snön! Så jag tänkte att vi "riggar" en spring-bild..
 
Vi satte ner alla vid varann och så gick vi en bra bit bort och ropar på alla samtidigt.. "Denna övning har vi aldrig gjort" sa dom, så ingen kom. Då började vi flaxa och ha oss, hundarna så väldigt förvånade ut när dom sedan kom mot oss. Pejla är längst bak och tror fortfarande att det är något lurt med den här övningen 
 
Efter en mycket trevlig dag kom Kenny och hämtade mig runt 15.30 och då var det raka vägen hem för att sova för min del som både jobbat natt och skulle jobba kommande natt..
 
Igår så var jag och familjen ute och åkte pulka, både ner för backe och efter fyrhjulig. Hundarna sprang säkert flera mil i den djupa snön
 
Ja ni ser ju, inte det lättaste att åka pulka i denna djupa snön!
 
Hundarna åkte både ner med oss och sprang upp med oss. Här springer dom ner med Nea
 
och såklart tar dom henne pulka på vägen upp
 
Och ja, här drar Pejla Magda i pulkan (bilden är inte alls riggad ;))
 
Vi tar mest dagen som den kommer så länge snön är här. Kanske kommer vi snart igen med träningen ordentligt igen eller så inte. Det är så skönt att bara vara!
 
hej hopp!

2012-12-06
12:54:09

Uppehållet fortsätter!

Här har det varit dött ett tag.. Lika dött är det faktiskt i hundträningen.
Vi har just nu sjukt mycket snö så vi har lite uppehåll nu. Blir ingen kvalité i träningen om man tränar för att man måste. Pejla är helt galen ute och älskar livet lite för mycket ;) Så vi väntar med träning till hon vant sig vid snön ;)

Magda gillar också snön, men inte i närheten så mycket som Pejla gör..

Bilden är i från igår, på trottoaren!