Artemissil Gundog

2012-10-29
13:53:00

Aktivitets promenad
Packade min väska full med dummys och sen begav vi oss till skogs! Det var ett tag sedan jag tränade och klandradårarna har varit gladare än vanligt ett tag *s*
 
Gjorde ett stort och svårt sök i en del av skogen vi aldrig gått i, men apporterna var rätt synliga men jag kastade ut alla så det fanns ingen vittring fram till dom alls, förutom två bollar jag grävt ner i början på söket.
Pejla mest sprang runt i det första skicket,tjoff tjoff. Sen coolade hon ner sig något och fick in dom första 5 smidigt, hon hämtade två längst fram två längst bak och en i ett vattenhål. 6e skicket kom hon in tom, skickade ut igen och jag tyckte hon jobbade fint tills jag såg att hon var påväg in tom igen så då kallade jag in. Då skickade jag Magda som kom in med en utav bollarna.
Dom resterande 3 apporterna hade jag totalt glömt vart jag lagt så jag följde med dom ut och lät dom härja fritt, Pejla fick in en och Magda två.
 
 
Dagens skörd
 
Hittade en trevlig stig som jag aldrig hade gått innan, hittade många roliga ställen att kasta markeringar på, avslutade i slutet av promenaden med en dirigering, rakt ut i skogen och över ett nerfallet träd. Pejla såg att jag gick in men inte vart jag droppade apporten. Skickade ut henne och hon gick lite snett, jag kallade in och skickade ut igen och då höll hon en snygg rak linje trots ojämn teräng.
 
 
Dom, framför allt Pejla var riktigt heta idag!
 
 

2012-10-22
08:32:00

Andjakt och BoT nyheter
Andjakt var det i fredags, Pejla fick 3 apporter och dom tre tog hon in med bravur! På godset där vi är så är det svårt att dirigera så här måste man lita på hunden markeringsförmåga. Eftersöket går bättre där ute, det är ju bara kvällssträck där ute och då är det svart när vi är klara med själva apporteringen och eftersöket väntar. Då det är svårt att motivera hundarna att söka som dom borde. Men vi fick in allt tillsammans. Det är så jäkla fin stämning på det där godset. 
 
Magda är också med, som maskot. Henne skickar jag sällan under pågående skytte. Jag får nog inte in henne om jag skulle behöva så henne släpper jag mest på eftersöken *s*
 
När man kommer hem efter dessa kyliga jakter så brukar jag ha täcke på inomhus ett tag. Men det blir ju jäkligt varmt. Jag såg att Back on track har lite roliga nyheter. Både filtar, bäddar och överdrag till biabäddar i BoT. Sånt önskar sig mina jycks! Bäddar/filtar till bilen och Överdragen till biabädden hemma!
 
Så tomten, nu vet du ;)
 
 
http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=252 
 
http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=248
 
http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=166
 
Ja och ett nättäcke också kanske
http://www.backontrackshop.se/product.asp?product=108
 
 
 
 

2012-10-19
09:40:02

Dirigerings träning
 
I måndags när jag var ute så gjorde jag 2 målområden med hjälp av bollar till Pejla.
Igår, torsdag fick hon hämta hem två apporter på linjetag från helt nya håll till dessa målområden. Det första linjetaget blev så att hon var tvungen att springa förbi den andra området. Inte över, utan vid sidan av. Det märktes att hon kom ihåg bägge områdena. Men så är hon ju boll tokig och dragning till bollar är extrem.
Hon gillar dummysar, men bollar och vamvilt är högt prioriterade. 
 

Jag utnyttjar ju såklart detta många gånger, och är nog lite extra noga med linjen när det finns boll i slutet (när hon vet att det finns boll) 
Ofta försöker jag ha boll i när jag tränar dirigering. 
 
Just nu tränar jag också röstkommandon, utan händer alltså. Det är svårt, ut fungerar lite bättre men höger/vänster utan händer är svårt! Jag gör då klockan för det är en övning hon kan så att säga. Jag har vid ett flertal gånger också testat om hon stannar på stopp & sök signal utan att hon ser mig, och vad jag hört (av spionerna) så gör hon det. 
 
Klockan är en jäkligt bra övning som man kan variera mycket!
 
Klockan med lååångt mellan apporterna (då stora apporter) och mellan mig och henne. Och klockan, med kortare avstånd mellan mig och henne men jag gömmer mindre apporter.
 
Det är viktigt att tänka på vad det är man tränar! Tränar du linjen i dirigeringen så ska ju inte apporterna vara allt för svåra att hitta. Det vore ju trist om man fick till en suverän dirigering och så hittar hunden inte apporten. Vill jag träna närsök så är avstånden inte så långa kanske, men svåra. Vill jag träna närsök med avstånd mellan mig och henne så får hon tex se när jag gömmer apporterna. 
 
Man kan också göra så att man gör ett målområde till närsöket, hunden vet vad den brukar göra där, du lämnar hunden går en bit bort, och låter hunden söka och när du är nöjd kan du ha en medhjälpare som kastar ut en apport där hunden söker.
Ibörjan gör du det själv, du sätter hunden och så duttar du runt med apporten så det finns mycket vittring, låter hunden söka och när du är nöjd kanske du ut en apport, hunden ska inte se att du lägger ut apporten!
Sen efter hand ökar du avstånden och tiden hunden söker. Sakta men säkert! Gå inte för fort fram!
 
 
Pejla gillar närsök (jag har ju använt bollar) vilket gjorde att hon var för lydig på pipan, och sökte på för litet område. Bra på träning kanske, kasst på tävlig *skratt* 
Så jag har inte tränar närsök på jätte länge nu, kanske på tiden ? *flin*
 
 
 

2012-10-16
21:48:00

Ögonlysning

Ögonlyser man labbarna även fast dom inte ska gå i avel?
Såg att Bollmora har billigt erbjudande den 13 November för 350;-

Magda är ju ögonlyst med UA.. Vi lekte ju med tanken på att ta en kull på henne förut. Nu blev det inget, men jag tror inte jag hade lyst henne annars?

Jag har inga planer på att ta en kull på Pejla heller, så är det någon mening med att lysa henne? Fast det kan ju iofs vara bra för avelstatistiken på kenneln?


2012-10-15
10:28:00

kvalitet före kvantitet
Träning, hur ofta ska man träna sin retreiver? Hur ofta är för ofta?
 
Jag tycker det är kul att träna och jag är jäkligt glad att jag har två hundar att träna, jag vill och hoppas på en till liten snart.
Just apportering tränar jag inte så jätte ofta 0-2ggr/veckan, men jag tränar ju mycket annat, fotgående, signal/teckenträning, bygger vidare på våran relation, motionerar mycket i olika terränger. osv osv
 
En bra grundträning är det viktigaste av allt! Sen tror jag det är viktigare att träna sällan men ordentligt och låta dom vila och fundera emellan, än ofta och "hattigt".  Men eftersom det är så kul att träna är det ju faktsikt svårt att hålla sig.
Stora kennlar som har många hundar är ju bra exempel, dom håller ju bara någon/några hundar igång i perioder, men dom som "står" kan ju ändå prestera sen när dom "dammas av". Dom är bra grundtränade och därför kan dom stå längre perioder och "lagra infomationen"  och det gör kanske dom bara gott.
 
 
Pejla måste vara bra grundtränad eftersom hon presterar nästan lika bra ihop med lillmatte Nea 6år som med mig! ;) Jag har vissat dessa bilder massor med gånger, men jag älskar deras fina samspel! Bilderna är från förra vintern, Nea är 5år och Pejla är drygt 1år här..
 
 
 
 
 
 
 

2012-10-14
09:02:00

Oct. 14, 2012
Igår så skulle dotra vara själv en timme medans jag åkte till jakten och tills pappa kom hem, och hon älskar att vara själv (konstig unge) men vill gärna ha en hund hemma då, "vakthund" som hon säger. Så Magda fick stanna hemma igår, inte henne emot då Nea och Farbror Tony var ute och kastade boll men henne senare. Men jag kände att jag ville ha en till hund med mig ut så jag frågade Lena om jag fick låna en grabb!
 
Så jag lånade med mig Pirat ut, han har inte kommit ut och jagat mer än en gång igår så det var nyttig passivitets träning för honom, för det hände i stort sätt nada! Ibland är det ju så och helt ärligt är det också lite tjusningen och det är spännande när man väntar!
 
Pirat och Pejla
 
 
 
Jag bjöd med mig Cattis och hennes Coffey (searover pumas fusion) också, dom har varit med och tittat på en jakt med oss innan men nu skulle dom få vara med och apportera. Så det kanske var en dålig dag för dom, men Coffey hämtade en fin markering på kvällstäcket och tränade upp sin passivitet och position under dagen, vilket han klarade galant!
 
Cattis och Coffey på kvällssträcket 
 

2012-10-13
10:53:00

Snart byter dom om!
 
Idag är sista planerade andjakten. Trist tycker jag, men det brukar alltid bli några fler innan det är helt slut. Sen "byter dom om" till jakthundar på klövvilt i stället.
Inte för att dom fattar egentligen vad vi pysslar med, för dom är det bara en rolig och spännande promenad! Men i år ska dom har plingor i reflexhalsbanden så lite nytta för dom nog allt. Hehe men dom är så roliga, det tycker upp både den ena och den andra framför snoken på dom och inte bryr dom sig alls utan antingen står som still och bara glor eller så knallar dom vidare! För dom är de här dagarna bara roliga och spännande promenader!
 

2012-10-11
09:52:00

Bråttom!

Onsdagskurs ute på Lidingö igen och Pejla var äntligen taggad för det!

Vi gicki på linje och fick markeringar i det höga gräset på ängen. Pejlas nya apport-kommado "alijep" fungerade fint ihop med ett handtecken (för att göra henne ännu tryggare på att det var hennes tur). Jag kastade lite boll emellanåt för att förstärka det ännu mer.
Igår tyckte hon att det var kul att gå på kurs! :)

På bilden är vi påväg till tåget! Då var det bråttom tyckte hon!

 


2012-10-08
14:01:00

Markeringsträning
Idag plocka jag med mig 3st mini dummys ut på promnenaden. Tänkte jag skulle kasta lite kluriga markeringar åt tjejerna.
 
 
Pejla har aldrig haft någon jätte super markeringsförmåga, men tillsammans så tränade vi mycket på det. Jag tycker den blev bättre. Till hennes stora fördel är hon samlad och har en mycket bra näsa med sig oftast. När hon nu blev äldre och vi började med dirigeringsträningen mer på allvar så gick det rätt fort att få henne förstå vad jag menar. Hon är väldigt lydig. Det är ju jätte kul! Så jag förstörde hennes markeringsförmåga.. Jag började hjälpa henne för mycket eftersom att det är kul att se hunden låta sig styras..
 
Ånger? Big time!
 
Så nu försöker jag städa upp efter mig, men nu till en börjar så har hon ju både stannat upp där ute och "bett om hjälp" och kommit in tom och vill bli skickad igen. 
 
Det går bättre och bättre!
 
Idag var min plan att kommer hon in tom så skickar jag Magda och Pejla går då miste om sin apport! 
Ett väldigt bra pass! Pejlas markeringsförmåga har nog aldrig varit så kass som idag *skratt* men det var ju faktikt inte det jag tränade! Jag är så nöjd över att hon endast enstaka gånger stannade upp där ut och "fråga" jag igorerade det och väntade ut henne och hon började då jobba igen, inte en enda gång gav hon upp och kom in tom.
Det var mycket spring i benen på fröken idag men jag lät henne springa, både vint och brett och ibland helt fel. När jag var nöjd så kallade jag in och skickade Magda ist.
 
 
När man går hem sen efter ett sånt här pass, där man känner sig nöjd, inte bara över hunden utan även sig själv mår man så bra. Solen lyste till och med idag! Man går där och små ler. Då tittar Pejla upp på en ibland med sina bruna ögon, viker öronen bakåt och viftar lätt på svansen och söker min blick.. Då slår den en hur lycklig lottad man är.
 
 
 

2012-10-04
09:08:00

Lek och bus
Jag fick lova Lena dyrt och heligt att vaken kasta boll eller tränas hennes hundar när hon är borta. Och varför jag skulle träna hennes hundar vet jag inte varför jag skulle göra? Och kasta boll är ju inte direkt något jag brukar göra.
 
Däremot gör jag mycket bollsök, i jobbiga och besvärliga terränger, det kan även mig daghund Zäta (bc) vara med och göra. Men Lena ville inte det och det får man abslut respektera!
Men hennes hundar, Pirat speciellt, är ju väldigt aktiv och klättrar ju lite på väggarna om han inte får utlopp för energin på mer sätt än att springa. Så godissök borde jag väl få göra? Det har jag iallagfall gjort ;)
 
 
Hur ser ni på det där med att någon tränar era hundar? Skulle ni kunna låna ut en hund till en tävlig eller jakt? 
 
Jag ser helst inte att man håller på att okynnes kastar saker till Pejla, får hon går lätt upp i varv. Men kasta lite på kul eller minnesmarkeringar osv bryr jag mig inte så mycket om, om det hålls kontrollerat. Och jag skulle nog kunna tänka mig att både låna ut henne för jakt och för träning/tävlig. Ja Magda också, men henne är det ingen som vill ha ;))
 
 

2012-10-04
08:48:00

Apport?
Kommando funderingar, väldigt många säger apport när som skickar sina hundar på en markering, eller det var väl mer vanligt förr, men fortfarande ett stort antal gör det idag. Jag är en av dom. Sen är ut ett vanligt dirigeringskommando.
Hunden namn är också väldigt vanligt, också Jah.
 
Pejlas apportkommando är apport när jag bara tränar henne, och alijep när Magda är med, för apport är hennes kommando också. Sen har jag Jah på dirigeringar på Pejla och ut Magda. Krångligt? 
 
Pejla är en väldigt försiktig tjej, på vissa ställen mer än andra. Tyvärr är det väldigt många hundar som knallar på hennes apport-kommado, varför vet jag inte. Men i tryckta situationer, i en "linje" där vi är brevid stökiga hundar så har hon svårt att gå på sitt apport-kommando direkt så ofta får jag trycka på igen. Det är inte hundarna i sig hon tycker är jobbiga, utan det är förarna till dom stöktiga hundarna. Tråkig energi.
 
På jakt eller tävligar märker jag aldrig av det här. 
 
Men jag funderar på att byta så, respektive hund ska ha ett eget kommando..Pejla ska ha ett unikt så knallningar från andra hundar också kanske minskas, samt att få det positivt igen.
Så Pejlas kommando blir, alijep från och med idag. Jag ska försöka byta ut vårat dirigeringkommando också. Magda får nog fortsätta med sitt apport och ut.
 
 
Pejla och jag på andjakt 2012
 
Magda och jag på Wt 2010

2012-10-01
09:09:00

Perfect match!
 
Det finns massor med raser jag vill "testa" och när jag och husse räknar upp det vi vill ha hos en hund så slutar det alltid med att, ja det har ju labben. Än så länge!
 
Jag märker mer och mer avikande beteende hos både Jaktlabben och hos den vanliga labben. Mentaliteten framförallt.. Det har ju kommit en ny beskrivning som MH för retrievers. Skulle vara kul att testa den, hoppas den slår igenom. 
 
När jag köper labrador, är det ju en labrador jag vill ha. 
 
Jag vet inte om jag är för eller emot uppdelningen, jag kan ärligt säga att i vissa fall är det knappt att det är samma ras. Kanske dela upp dom mer, två namn? För att få föda upp kanske det skulle krävas mer, för att få reggas som jaktlabbe så ska föräldradjuren ha gjort något speciellt prov. Som hos Border Collien..
Fast sen har vi ju "mitten" labben, Magda labradoren. Som egentligen inte är bra på någonting, hon fixar inte utställning för hon är för nätt, jaktproven hade hon kunnat fixa mer än sina 3or om hon hade kunnat hålla käften i passiviteten. Men hon hade inte fixat de högre klasserna, hon har för mycket "tänka själv" mentalitet, hon markerar fint dirgeringar fungerar bra när hon inte kan/vet bättre själv ;), Uthålligheten svajar.
Däremot är hon ju helt spontan, hon apporterar allt från soppåsar till fåglar! Aldrig tvekat eller funderar, hon är stabil och trygg i sig själv. Trevlig och en väldigt go hund. Hade jag haft ork hade jag gjort henne till servichund! Hon var suverän när jag hade med henne på jobbet förr. Allt jag kan peka på apporterar hon, allt för en torrfoderkula!
 
Men någon vidare jakt hund är hon inte, ärligt och utställningshund är hon inte. 
 
Så, om man ska föra in henne i ett fack.. Vart hamnar hon då? Vad gör vi med dessa labbar, det är många med som är som henne? Som inte ens klassas som DP labbe. 
 
Sen har vi den klassiska utställningslabben, flamsig STOR, stressad, börjar få problem med hanhundsagrissivitet. Vissa ser ut som stora rottisar. Ganska svårtränade och skulle aldrig fungera som jakthundar på en heldags jakt i tunga vassar..
 
Jaktlabbens stora nackdel är mentaliteten, mjuka och osäkrahundar.  
 
Men hur kan det ha blivit så här?  Vart har våran labrador tagit vägen? 
 
Jag är glad att jag inte är uppfödare! Ni som fortfarande kämpar för våra labradorer, tack för att ni finns! Jag skulle aldrig klara det ni gör!
 
 
Men än så länge är det för oss, perfect match.. Dom bra hundarna, har allt jag söker i en hund