Artemissil Gundog

2013-09-30
07:42:43

Höst!
Igår var en sån där riktigt bra dag. Det var lagom temperatur ute, jag var ute bara jag och mina hundar. Det känns som att det är sällan det händer. Det är jätte kul med sällskap också såklart men ibland är det så himla skönt med bara de mina!
 
Pejla, mina vackra!
 
 
 
 
 
 
Braih börjar även han bygga muskler!
 
 
Magda! Titta vilken fart?!
 
Ja det var int ebara hopp och lek, även lite träning! Sök, eller ja "mellan sök" Hundarna såg på medans jag verkligen grävde ner bollar i ett område, så fick dom turas om att att jobba. Braith han sprang omkring som om han hade eld under tassarna och då hittar man ju inget såklart. När han blev lite trött och drog ner på farten ja, den som söker den finner!
 
Jäklar vad tanten grävt ner dom!
 
 
Pejla är mer van och jobbar ändå i tempo.. Magda var dock den som briljera och hitta flest bollar!
 
Gratis passivitet får man ju cokså när man har fler hundar..
 
Sedan fick Braith markerings träning i stening terräng. Bollen hamnade bakom så det var helt dolt nedslag
 
måste även kunna jobba i nedförsbackar
 
så väldigt duktig kull!
 
 
sen så fick dom rabies igen och var tvungen att gå bananas igen en stund, här gäller det att hålla sig undan!
 
Det var en sån fin höstdag igår, färgerna är underbara! 
 
 

2013-09-27
12:25:00

If it aint broken, dont fix it
 
 
Ibland funderar jag på andra raser, men labradoren har allt jag vill ha i en hund...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2013-09-26
12:13:42

Drar nytta av varann!
Magda var på egna äventyr med Helene och Zäta idag så jag tog ut Pejla och Braith och tränade.
 
Jag kastade lite markeringar till Braith, vilket var väldigt givande för Pejla eftersom Braith är en halvkass markör så kastas det antingen ut en till så att han får lyckas eller så tar jag in honom och gör om.
Men då när det finns två ute gäller det att ha koll på vilken han tar in så jag sedan kan skicka Pejla till rätt ställe, så jag fick till några riktigt bra "UT" med henne, när hon skulle springa förbi gamla legor. Braith är inte terräng känslig och ser inga "väggar" men som jag nämnt tidigare så låser han sig där han _tror_ att apporten fallit. Han jobbar jätte fint, metodiskt och nogrannt men jag skulle önska att han tog ut svängarna lite. Han ger ju inte upp och jag hoppas det håller i sig (det är därför jag ibland kastar ut en apport till ist för att kalla in honom!)
 
Det är så bra att ha fler hundar ibland när man får till det så bägge hundarna får ut nåt av samma övning. Man drar nytta av första hundens arbete och använder det som störning för hund nr två. 
 
 

2013-09-25
10:57:42

Bollibollboll
Först var det promenad med Lotta, vi var väl utt ungefär 1-1,5h. Efter det så gick jag hem och lämna Magda och Braith och tog med mig cykeln och Pejla, några km på cykel och en alldeles perfekt träning.
 

Långa linjer, över breda diken, in i tisstlar och snår och knappt en tass på fel ställe.. Idag använde jag bollar för jag tycker det är lättare att få till det bra när man är ensam.
Jag riggade områden som hon såg, väntade sedan ganska länge innan hon fick ta någon, det var inte med flit egentligen eftersom jag talade i telefon ;)

Jag är nöjd med hela det korta passet egentligen men vissa små bitar gör mig extra varm i hjärtat 1, hon gick in flera gånger bland tisstlarna (tydligen är inte tistlar lika illa som brännesslor), 2, var att jag hade lagt ut två långa dirrar på kanske 150meters längd och dirrarna låg kanske 15-20meter i från varann, jag fick henne till rätt område direkt. På den sista dirren trodde hon att bollen hamnat på ängen, men jag hade lagt den någon meter framför, jag lät henne jobba lite på ängen, sedan tog jag in henne lite lite, blåste närsök och då fatta hon att den var på gräset och inte ängen. Så hon lyssnade fint även på 150meter. Om bollar gör henne så här lydig, då borde varmvilt gå lika bra.. Eller hur...
 
 
 
 
 
 

2013-09-25
07:54:00

Tisdags träning
Träningen igår. Jag är nöjd, vi började med att gå på linje och Pejla markerade helt okej, inget att säga om det. 
 
Dirigeringen är fortfarande lite hur som..., jag skulle skicka henne på en apport som vi hade lagt ut vid några vita höbalar, några meter innan så var det en liten kulle som det hade landad några apport vid innan.
När jag skulle skicka mot balarna så låste hon sig som fan vid kullen, jag hade svårt att trycka ut henne, jag fick henne rätt tillslut och då skyndade jag med att blåsa närsök? - Istället för att blåsa stopp och sök som jag alltid annars gör? Pannkaka
 

Eftersom att vi i detta läget tränade  att dom hämtade och inte lika mycket hur dom hämtade, så hade jag kunnat joysticka henne ut igen _inte ge upp_ men jag vågar inte riktigt det än, så jag tog hem henne. Jenny gick ut och sköt ett skott och jag skickade om och en spikrak linje dit och hon hittar den direkt.
 
 
Här om dagen gjorde jag ju liknande hemmavid, vittrade in ett område med bollar som hon såg, plockade upp och tryckte sedan ut henne förbi det området till området där dummyn låg då gick det ju bra. 
 
Jag har lite saker jag behöver förbättra, så jag tror det blir korta korta pass varje dag nu framöver och 1-2 stora pass i grupp i veckan...
 
 
 Ärru redo Pejla?? "Självklart"
 
 

2013-09-24
13:47:00

Prinsessan Pejlaplutt!
Idag åker jag och Pejla ut till Sundbyberg igen för lite träning med goa vänner!
 
 

2013-09-23
12:47:50

Ett stycke Braithman
Idag var det Braith tur att få träna lite. Vetefan vad det var i hans frukost för herregud vad han var laddad, stutsade och for runt och var allmänt hög på livet :)
Vi träffade upp Jenny med Ben. Vi kastade lite markeringar åt varann i upp/nedförsbacke med dolda nerslag, det blev inge bra alls...
Så vi gjorde om och gjorde rätt, byggde upp dom istället, började nära och backade.
Jag hade också lagt ut några apporter i målområden till Braith så han fick hämta in några linjetag då och då. Han är väldigt duktig på att att gå dit jag pekar, han följer min hand väldigt bra och blir inte heller inte störd av gamla nedslagsplatser, han verkar ha fint minne!
 
I markerings arbetet så låser han sig mycket tycker jag, han är uthållig och ger inte upp vilket är jätte bra - Bra om han är på rätt ställe dvs! Han ringar jätte jätte fint och jobbar väldigt nogrannt men det tar tid innan han tar ut svängarna så att säga. Måste nog fundera lite på hur jag ska göra för att få han markera bättre... Större ljusare markeringsdummysar? 
 
 
 
Riktigt fin höstdag men svinkallt!
 
 
 
 

2013-09-23
08:26:36

Hyper?
Det gäller att passa på medans man är på gång, det är som med allt. När man lutar sig tillbaka blir man lat, ju mindre jag har att göra desto latare blir jag. När man är mitt uppe i det så flyter det bara på och man använder hjärnan lite mer får fler idéer och nya tänkt.
 
Jag märkte prov på det igår, jag sprutade ut idéer och upplägg. Vi träffade Cattis och Coffey i Länna och trots att det var en helt ny mark så såg jag möjligheter. Cattis skrattar mest, "hyper" sa hon att jag var!?
Vi fokuserade på linjer, lååånga linjer med störningar. Det gick inte helt smärtfritt och vi fick göra om ibland men efter varje gång vi gjorde om, så vann vi ju faktiskt över hundarna - "om du lyssnar på mig så kommer du rätt, jag lurar dig inte" 
Pejla har blivit rätt stark där ute, det var kul i början och jag älskade hennes nya driv och energi - men nu är det dags att komma ner på jorden lite! Sakta men säket kommer team känslan tillbaka.  Men det gäller ju att inte gå för fort fram, inte ställa för höga krav för då kommer jag tappa henne igen.
 
Jag bygger upposs igen!
 
 
Inom kort kommer ni får veta varför jag dragit igång i 190 igen :) 
 
 
Man kan ju förstå att jag och Pejla passa bra ihop, damp damp damp damp
 
 

2013-09-22
09:38:00

Duktig hund

God morgon!

Jag har blivit världens bästa på att hitta ursäkter på att inte träna. Speciellt när jag ska träna  själv. Igår hade jag dragit all världens ursäkter att inte träna i det fina vädret på förmiddagen så vi åkte på Rally i stället.

När vi kom hem runt 17.30 fick jag ett akut sug! Jag tog med mig Pejla och cykeln och åkte bort till ett ställe där vi promenerar mycket, men aldrig har tränat. Jag la märket till en bra "linjetagsdunge" sist...

 

Pejla följde med och såg alla utlägg men vi gick sedan runt så vi inte korsade linjen som jag skulle skicka ifrån sen. Det blev en rätt lång promenad! haha

Här ser ni (tyvärr helt oredigerad bild för latmasken tog tag i mig igen!) In i skogen så ser ni ett litet gap, och det är ca 100 meter från där jag står och där linjetags-dymmysarna ligger, jag la ut 3st ala Jenny Långström "bygga linjen" Ungefär halva vägen in i skogen finns det en stig upp till vänster, kanske 40meter i en uppförsbacke, där låg det en dummy också. På fotot ser ni också en kulle jämte skogen, högst upp så droppade jag en dummy, halvvägs ner hade jag vittrat in och kastat bollar (som Pejla såg) Jag tog upp alla bollar efter mig så det var bara tom störning, för att kunna trycka på henne med ett UT hela vägen upp för backen. Jag är förbannat nöjd!

 
 
 

 

 


2013-09-17
13:27:52

*busvissel*
Mm måste bara visa en jäkligt fin bild jag fick på Braith igår!
 
 

2013-09-17
09:14:00

Bra dagar!
Goddagens!
I lördags så var vi ju i väg på duvjakt, föll inte alls mycket fågel tyvärr. Men Pejla fick till några jäkligt bra apporter, det var inte bara "vanliga" utan det var sådanna som jag tror hon tar med sig i bagaget.

Vi kom dit för samlingen kl5 på morgonen, det blev 5duvor fällda och klockan 5minuter över 5 kom Kenny och hämtade oss! Haha Det gör inte alltid så mycket att det inte fälls så många fåglar, det är faktiskt riktigt rofyllt att sitta där med sin bästa vän vid sin sida!
Och igår tog jag med Pejla och Braith ut till Sundbyberg där Annika hämtade upp oss. Vi skulle träffa upp Jenny och Oban vid Bromma flygfält(?)
Vi lät hundarna rusa av sig lite, Braith var i himmelriket en hanhund som ville leka! Och Zingo, hon leker som en hanhund vilket passar han utmärkt! Hehe
Vi ställde oss och kastade markeringar till varann i högt gräs/tistlar, det gick väl sådär. Inget speciellt. Vi gjorde sedan en dirigeringsövning som Jenny höll i. Man fick till allt som ingår, höger/vänster/ut och stopp. Braith fick precis samma avstånd men inget höger/vänster. Jag är SÅ stolt över min lilla lilla kille, han växte i mina ögon riktigt mycket. Sen lite små detaljer som t.ex, han satt inte riktigt kvar så bra som han brukar när jag lämnade honom. Jag måste sluta slarva, han sitter som fastlimmad när vi är ensammna så jag måste nog börja hjälpa honom lite mer här så vi får till det lika bra i grupp.
Ja övningen för dom stora hundarna hade en del svårigheter beroende på individen. För Pejla och Zingo hade vi lagt ut ett område med bollar och dom andra tre områdena med dummys. Ni kan ju föreställa er vilket område dom där puckona drogs till. Jenny tog störningsmarkeringar över linjetagslinjen.Vi jobbade stenhårt på den raka linjen, vi tog in och gjorde om direkt när den svajade lite, vi hade kunnat "joysticka ut" hundarna,  men vi var rörande överens om vad vi tränade på -  det var inte att dom hämtade, det var hur dom hämtade apporten. Raka linjer är A och O

Det var helt synliga apporter, 3 apporter var på den raka linjen som innehöll 3olika terrängbyten.. Appporten till höger låg in i skogen, och den till vänster låg helt öppet på gräset utan referenser. Stoppen var på olika ställen för att hunden inte skulle sakta in och börja gissa. 
Jag är nöjd med Pejla - för jag kunde skälla på henne utan att hon gick ner sig, jag kunde skicka om henne när hon gått snett! Framförallt hon verkade tycka att det var jätte kul att träna!
Jag är nöjd med Braith - han tog linjetag med fördröjningar samt terrängbyten i full fart! Ja, han hade sett dom andra hundarn var där innan, men vi har långt i från tränat på dessa avstånd och fördröjningar innan! 


Tack tjejor!


 

2013-09-16
10:54:57

Grötigt..
3e dagen med huvudvärk.. Jag har aldrig huvudvärk annars, jätte konstigt.. Känner mig grötig i hela hövve.. Bara bita ihop!
 
Ikväll tar jag med Pejla och kanske Braith och åker ut till Annika och Jenny, jag ska visst åka till Sundbyberg och där blir jag upp plockad. Ska bli kul att ses igen!
 
 
Jag har anmält Braith till en nybörjarkurs som startar i vår, DET ser jag framemot! 
 
 
 
Nu ska jag pallra mig ut, går inte att vila i det här huset just nu. Braith och Magda har inte fått mer än rastningar ihelgen, och ni förstår ju hur en liten grabb på 9,5månad blir då...
 
 
Nu är det ju iofs ständigt fart och fläkt på den lille mannen!
 

2013-09-14
04:43:07

Träning
I Onsdag så åkte jag och Pejla ut till Ågesta för att träffa Jenny med Oban, Annika med Zingo och Annika med Ozzy. 
Första gången Jenny kom ut till oss, jätte trevligt! Vi alla hade olika planer vad vi ville göra av kvällen men ja. Tjejer som vi är så kan in ju förstå att det inte hans med mer än en övning, som gick ömsom vin ömsom vatten för alla - utom Annika och Ozzy som lyckades över Annikas förväntan, Ozzy visade verkligen vart skåpet skulle stå, dags att sluta gulla med mig morsan sa han! 
Detta var Pejlas första träning i grupp på rätt månader så jag är glad att vi ens kunde vara med, hon gick tillbaka lite i gamla spåren och tvekade på skick över diken på diagonalen. Vi gjorde en form av rutan, man går till fyra ställen och lägger ut varsin apport och sedan går man tillbaka till 1a stället och därirån väljer man vart man vill skicka till 1,2,3 eller 4an, sen går man runt till varje station och gör samma sak. Man kan ju tycka, eftersom att hundarna såg alla utlägg så borde detta varit enkelt men diagonalskick är aldrig enkelt och vi var ju rätt övermodiga med avstånden också *visslar*.
 
Men det är lite skitsamma hur det går känner jag just nu, jag är så jäkla glad att vi ens kan vara med nu, jag och Pejla.
Jag har lagt all tävlig med henne på is, vi får se hur det blir i framtiden. Jag vet att hon taggar till och blir vass i skarptläge så jag hoppas på att komma med/klara Kkl i år så vi kan ev sikta på A-proven nästa år. Men vi får se hur det blir.
 
På torsdagen så tog jag med mig mina små yngsta svarta, Pejla och Braith och åkte ut till Sorunda för att träffa upp Helene som har ett gäng hundar men hon körde då sin jaktcocker, Skylla och sedan var Lotta med med sin golden, Skoj.
Detta var Braiths dag och jag ägnade mig åt honom, första träningen i grupp för honom. Lugn och fin, uppmärksam. Stadig kille är han. Han satt lös hela tiden även när jag kastade åt dom andra, när andra hundar sprang förbi honom. Men han knallade faktiskt en gång, när Helene skulle skicka Skylla på ett dolt linjetag? Haha jaja det brann väl till för stackarn.
Vi var i skogen och kastade markeringar åt varann, Skoj och Skylla är ju lite mer avancerade och framförallt Skoj stilade med dubbelmarkeringar med dolda nerslag och linjetag och annat. När hundarna var varma i pälsarna så gick vi bort till ett litet vattendrag och gjorde samma övningar, fast nu över vatten. Vi kastade så att dom fick simma över vattnet och upp på land för att hitta/hämta dummyn.
Braith var jätte duktig med tanke på hans ringa erfarenhet av att någon annan kastar, eftersom det var springvatten ibland och simvatten ibland så tappade han bort sig då och då men lyckades alltid komma in med apporterna och gav verkligen inte upp. Hans sista apport tappade han bort sig lite väl så ist för att låta honom lösa det själv passade jag på att träna inkallning och  - succé! Han vände och kom in direkt, vi gjorde om och han spikade nu sin markering! 
Gullunge! 
 
 
Där sitter dom, Braith och Pejla.!
Pejla fick också några markeringar men Helene blandar lite med sina apporter och hade några med andvingar på. Och Pejla har alltid prioriterat vissa saker. Och ja när hon fått smak på att det fanns dummy med andvingar så ville la inte hon ha vanliga tygpåsar? Usch, verkligen inte... Man är la jakthund! Ingen annan av hundarna brydde dig dock om blandningen.. haha Pejla.. Min Pejla
 
Braith tuppade sedan av och var inte allt för kontaktbar på vägen hem ;)
 
 
 
 

2013-09-11
21:06:24

Sur.. Bitter

Precis efter jag skrivit förra inlägget så fick jag strax ett mejl om att jag kommit med på KKL, som jag fick säga nej till pga mitt icke körkort..

Sur blev jag..


På kvällen får jag ett telefonsamtal om jakt imorgon.. Som jag fick säga nej till pga att jag jobbar i natt och inte skulle hinna ut i tid.

Sååå sur blev jag igen.
2013-09-11
08:20:00

Dåligt med jakter just nu
Dåligt med jakter just nu, "vårat" ställe vi är ordinarie på har inte dragit igång än konstigt nog. Men nästa fredag är det dags även där och sedan lär det rulla på. Vi apporterar ju på andra gods också men där är vi bara extra och hoppar in vid behov.
Duvjakterna rullar på som vanligt och även där finns några små dammar det brukar flyga lite änder över, vi ska prova på lite senare i säsongen, hoppas det flyger lika bra som förra året! 
 
Mitt mål den här säsongen också är att jag ska prova på minst en ny typ av fågeljakt och samma som dom andra åren vill jag prova på att vara på nya gods.
Har fått erbjudanden men har fått tacka nej pga av löp och annat *suck* Därför är jag extra glad att Braith blev just en hane, inga löp där som pajar där inte.
 
Jag har också kontaktat några personer om fasanjakt - jag hoppas verkligen att vi har möjligehten att få vara med. Det är också senare i säsongen. Jag hoppas hoppas verkligen på det!
 
 
Meeen innan detta roliga så måste man ju träna. Vilket vi ska göra ikväll i Ågesta. Vi blir ett härligt gäng och jag har en övning jag tänkte vi skulle köra, långa linjer. 
Det är bara Pejla som ska få äran att vara med, imorgon är det Braiths tur.
 
Nu ska jag kila till gymmet! hej hopp!
 

2013-09-10
07:26:13

Goddagen
 
Jag är så trött så trött, jag blir helt kraschad flera dagar efter min "värsta jobb vecka"..  Men igår drooog jag mig i väg till gymmet, det är skönt när man väl är där. När jag kom hem var det dags för hundarna att gymma lite
 
Men dom tyckte det var lite varmt så dom fuskade massor och sprang inte om kring alls som dom brukar göra *latkorvar*
 
 
På eftermiddagen hade jag en plan att gå ut och träna avlämningar/ingångar med Braith, men jag åt så mycket middag att jag kunde inte ta mig ur soffan! Haha så kan det gå..
 
Ikväll om jag hinner ska jag åka till Sorunda med Braith. Lena ska ha en kursare där för lite specialträning, då tänkte jag krascha den träningen lite :) 
 
 

2013-09-07
09:16:25

Viltträning
Hallojsan!
 
Hundträningen är i fullgång! Tur jag har tre stycken jag kan fördela det på hehe. Jag hade ju plockat fram vilt till igår.
På förmiddagen så tog jag med mig Braith ut och träffade upp en kompis som har en jaktlabbe hane. Vi började med att dom skulle sitta kvar medans jag berättade upplägget för Jenny, sedan fick dom sitta ytterligare när vi sprang runt och hoppa och stutsa i skogen.
Vi gick sedan lugnt fram till hundarna och berömde dom. Sedan lekte vi "följa John" det innebär att ett ekipage går först och bestämmer vart/hur/när/hastighet och det andra ekipaget bara följer. Toppen bra fotgående övning, rundar träd 3-4gånger, hoppa över stockar, "inte nudda mark" det var jätte kul.
 
Nu var dom lite varma i kläderna! Satte ner dom igen medans vi gick ut och gömde 4 olika vilt vid en stor gran, vi kvackade och visade tydligt vad vi gjort. Backade sedan där ifrån och skickade på linjetag, sedan flyttade vi på oss till ett nytt ställe och skickade till granen igen.
 
Sedan delade vi på oss och Jenny och Ben gick och samlade sig lite och jag och Braith gick och la ut ett sök. 7st vilt lades ut. Jag började längst ut och gick sedan mot startplatsen.
Detta var Braith första riktiga sök, och jag är så nöjd!
Han hade lite svårt när jag la viltet brevid oss så jag fick stoppa på mig allt som kom in (tungt). Han hämtade 6st väldigt fort, han jobbar väldigt fint och man såg att han både jobbade med minnet och näsan. 
Han tvekade en kort sekund på kaninen, den var inte helt tinad så när han stod och hängde lite blåste jag inkallning, då släppte han kaninen och kom emot mig, jag blåste stopp och skickade på hans apportkommando "B" och han vände då om och tog den direkt! La sedan ut den igen och bad han hämtade den och det var inga problem. Det har aldrig varit tvekan på kanin innan heller, men denna var inte helt tinad så kanske det spelade in?
 
Sedan var det Jennys och Bens tur, jag och Braith satte oss då ner och bara kollade på både när hon la ut det och när Ben hämtade in det. Väldigt väldigt bra sätt att avsluta det hela på.  Jag är väldigt nöjd!
 
Notering till mig själv; Bestäm och var konsekvent med hans avlämningar, framifrån eller från sidan. 
Det är fördelar med bägge, personligen föredrar jag att han lämnar framifrån, men då blir han lite stissig efter. Och lämnar han av från sidan så tycker jag det tar "för lång tid" men han verkar föredra att komm in i fotposition.. Bestäm och håll fast vid det!
 
 
När vi var klara med grabbarna så hjälpte Jenny mig att lägga ut ett sök till Magda och Pejla. När vi gjort det så gick vi hem, jag gick och hämtade Nea från skolan och sedan gick jag ut till skogen igen med tikarna. Då hade söket hunnit ligga ett tag.
 
Skickade Pejla på dom 3 första och sedan skickade jag varannan. Pejla hade sjukt mycket spring i benen och hade nog behövt jobba av sig lite innan, men det var okej ändå, hon stannde upp när hon fick vittring. 
Efter så gjorde jag en variant på rutan, långa linjer och det gick skit bra! Avslutade sedan och gick hem, riktigt nöjd med dagens hundträning.
 
Det finns alltid saker som kan bli bättre, med Braith behöver jag vara med nogrann. Jag kan inte slarva med honom som jag har kunnat med Pejla. Hon har alltid funnit där med mig, Braith behöver tydligare "ramar"  
Med Pejla fortsätter jag som jag gör, för att inte tappa denna nyvunna självständighet och iver så kommer jag fortsätta blanda självständigt arbete med dirigeingar. Fokus är att linjerna ska bli långa och raka igen, nöta nöta :) 
Magda är som vanligt, "picking up dog" 
 
 
Här kommer racerkuten med en kråka!
 
 

2013-09-06
09:11:08

härliga tider!
Godmorgon!
 
Fortsätter att småträna lite, kortare pass med Pejla för att behålla hennes intensitet. Hon slarvar mycket med linjerna så vi fortsätter att bygga vidare med synliga linjer. Men hon börjar bli mer lyhörd.
 
Rutan och klockan, är det vi tragglar!
 
 
 
Med Braith är det väl egentligen samma sak, fast jag lägger mer energi på nogrannheten nu. Fotgåendet börjar bli bättre, han har bättre grepp om stora dummy. Han är lugn och stadig vid skicken, helt okej avlämningar. Dock efter avlämningarna så leker han kängru och jag ska väl försöka ändra mitt sätt där lite. Jag låter dom vara hoppiga och valpiga länge, men hoppa efter avlämnad apport är inte okej
 
Vi tragglar vidare med närsök och ökar söktiden längre och längre.  Stopp och inkallning tränar vi fortfarade separat från själva apporteringsträningen.
 
 
Igår hämtade jag vilt från garaget, så idag tänkte jag faktiskt lägga storsök till jycksen. Pejla och Magda får köra ihop och Braith får komma ut ensam.. Detta blir hans första så jag ska tänka ut hur jag ska lägga upp det för honom.  
 
 
Min fina fina trio! 
 

2013-09-03
09:45:00

Braiths första varmvilt kontakt och lite träning!
Men godmorgon! 
 
Jag har haft så mycket att skriva att jag inte skrivit alls! det blev lite mycket.
 
Förra veckan fick Braithman komma ut och testa på lite varmvilt.
 
Onsdagen var det duvjakt på vanliga stället, mycket fina apporter. Jag hade tagit med mig Lena, som hade med Brave och Jerka. Detta var Jerkas första duvjakt. Jag hade bara Pejla med mig ut. Hundarna fick många fina apporter. Jerka fick börja med två eftersök på direkten för att jobba av sig lite. Pejla och Brave fick markeringar efter markeringar, skit kul tyckte dom.
Det jag blev konfundersam på var att vid två tillfällen hamnade det duva i brännässlor/tistlar. Brave och Jerka började och hade lite svårt att ta sig fram, dom hade inte sätt när duvan föll. Duvan kom in iallafall, fast av en tvåbening. 
Strax efter åkte en till duva ner. Det var Pejlas tur, hon såg den inte heller. Och hon ville inte alls gå in... Då kom Lena med Brave som tydligen hade sett den och plöjde runt och hitta den!
 
Irriterande.. Det är ju i sånna här tillfällen man har hund. Hon är jäkligt känslig Pejla, hon tål varken myggbett och blir riterad av myror,  man kan ju bara tänka hur ont hon får av brännässlor och tistlar.
 
Lena åkte hem efter lunch. Ajdå tänkte jag eftersom Braith var i hennes bil. Jag skulle vara kvar några timmar till. Jag tänkte väl att om han har svårt att sitta still får jag kila upp i skogen.
Men den lille mannen satt helt still och knäpptyst. Även när det sköts, även när Pejla blev skickad. Nu har ju han inga förväntningar på skott så han hajade nog inte konceptet alls. Han blev till sig när Pejla kom in med fåglarna, speciellt skammat. Han var ju intresserad utav skytten som stod nedanför oss, så klart. Men han kunde ändå ligga ner och vila.
 
 
 
Men han hade rätt bra koll på vart skytten befann sig..
 
På vad jag trodde skulle bli den sista apporten för Pejla, tänkte jag styla till det lite inför skyttarna och dirigera Pejla ut, rätt långt.... Jorå.. Det är tanken som räknas ;) Det slutade med att jag tog hem henne och så följde jag med Braith ut som fick hämta den. Han fick sedan hämta 2 till på eftersök. Så glad han var lille fjant!
När vi packat ihop och skulle gå kom det en till, som Pejla fick hämta. Perfekt att han fick avsluta med att bara titta.
 
Här kommer lilleman med sitt första varmvilt
 
 
På fredag var det dags för jakt igen, andjaktspremiär för oss! Som jag längtat! Pejla gick in i mode på en gång. Och första anden gick såklart ner i tistlar. Men vid direkt störning så var det visst inga problem att böka runt i det! Hon hitta den visserligen inte, men hon gick in i det utan problem (hade varit bra för henne att hittat den egentligen) 
3 såtar, och hon var lika pigg på sista såten som på dom två första! Heja. DOCK måste jag tillägga även här att jag inte kunde briljera med några dirigeringar ;)
Men vi hade kul ändå hehe, hon hämtade allt hon skickades på och det flöt på riktigt bra även på eftersöken, hon plöjde fram i vassen och var helt i sin egen värld, det var precis som det skulle vara! 
 
Lugn men jäkligt fokuserad vid min sida
 
 Levererade från land
 
 Och från vatten
 
Efter avslutat skytte på sista såten så tog jag ut Braith. Han rände runt som en tok. Han sprang efter Pejla in och ut ur vassen. Han hoppade i vattnet många många gånger från spången.. Han fattade såklart ingenting men kul hade han..
Han hjälpte också Pejla att bogsera in änder..... Tur att hon är snäll, tur att hon inte släpper så han lär sig..
 
 
 
Denna veckan hade jag tänkt viga åt hundträning, får bukt på frökens nyfunna egna vilja.. Tänk, nyss ville hon inte lämna min sida.. Nu har hon fått egen vilja.
 
Jag har backat enormt i träningen och håller på att bygga upp henne nu. Bara synliga linjetag, långa. Jag tar hem henne direkt om hon inte lyder. På nåt sätt tycker jag att detta är kul, för hon har aldrig varit sån här innan. Dirigeringar är ju det som hon annars är bäst på, hon har alltid rockat på det! Men ja, hon kanske har löpt från öronen ? ;)
 
Magda var med och träna igår, det är så skönt ibland att bara ta ut dom två. Lugnt.. 
 
Jag hittade ny mark igår när jag var ute och knallde i skogen på förmiddagen. Jag gick "off road" det är nyttigt för både två och fyrbenta. 
 
"kom då" säger Zäta
 
Halt vare, vi knalla upp och ner för berg och sluttningar..
 
 
 
 
Sen helt plötsligt kom vi till riktigt bra träningsmark! Vattenfyllda sänkor med rätt högt gräs! Riktigt svår jobbat, även svårt att gå i för en tvåbening.
 
Ni ser på Zäta hur högt gräset är
 
"Här måste vi träna sen mamma!"
 
Och äntligen kom jag ut på kända marker! Våra fina ängar!
 
 
Jag har sagt det förut, men kan säga det igen.. Jag älskar Västerhaninges grönområden!