Artemissil Gundog

2013-11-29
13:04:22

premiär cyklat!
Ok, jag har inte koppeltränat Braith så som jag borde.. Han går inge vidare i koppel.. Han tokdrar ju inte, men kopplet är små spänt hela tiden. Att jag inte har tagit tag i det är ju för att dom har bara koppel till och från skogen och Braith var inte lika lätt att lära att inte dra som t.ex Pejla var..
 
Idag fick han hänga på på en cykeltur för första gången. Hundarna hade sovit borta i natt så jag cykla ner nu på morgonen och tänkte promenera där nere hos hundvakten istället för här upp där vi alltid går.
Nä jag sedan skulle cykla hem med dom var jag var lite nojig först, jag tänkte "nu blir det åka av"
 
haha trodde jag ja
 
Braith längst ut i begie koppel, Pejla innan för i brunt och långt där bak - Magda
 
Kolla! Hans koppel är ju slakt i en båge?? 
 
 

2013-11-28
09:22:00

Labradoren och barn

Min dotter 7år beskriver hundarna - Magda 5,5år som den trygga, Pejla 3år som den duktiga och Braith strax 1år som den gosiga.

 

I en grupp här på facebook diskuterars det labradorens mentalitet, den ska fungera så väl i familj som på jakt. Vilket jag tycker är självklart. Eftersom min dotter är ensambarn är hundarna hennes syskon och stora trygghet. Pejla den 3åriga tiken var i sina unghunds år en väldigt försiktig tjej, men både jag och faktiskt dottern har jobbat stenhårt med hennes svårigheter vilket har stärkt relationen mellan oss.

 

Pejla lyder min dotter likväl som hon lyder mig.

Det låter kanske konstigt, men jag har sett Pejlas försiktighet som en fördel. 

Bara att ta sig upp på den här pallen var en stor prestation för Pejla.. När hon varit uppe en gång, gick hon upp utan problem nästa gång. Hon var så stolt över sig själv

 
Annat är det med Magda, det snurrades och gjorde en miljon andra trick för att få godis
 
För Magda finns det inget läskigt..
 
 
 Växa upp med labradorer måste vara det ultimata <3 
 
 
 
 
Nea och Braith 
 
 Nea och Pejla
 
 
 
 
 
 
 

2013-11-25
12:49:00

Black ´n White
Vi har pudelbesök här i två dagar. Basse! Jag har gjort alla bilder svartvita, eftersom.. Ja ni ser kanske det själva finns ingen färg att fota.  Färgfoton känns överflödigt ;)
 
 
 
Basse är kär i Braith. Hänger efter honom hela tiden..
 
 
 
Alltså Magda hade en skön stil idag..... På bilden syns det dåligt.. Men rumpan är rakt upp i vädret..
 
 
Zäta smyger ala BC style
 
 
 
 
 
Sista bilden är i färg, man ser annars inte det roliga lika tydligt.. Hittar ni något lustigt med bilden? Kolla noga!
 
 

2013-11-25
12:37:00

Dirigeringshelg..
I Fredags träffade jag upp Cattis för träning, vi var på ett rätt bra ställe i Haninge där vi kunde göra långa linjer och skjuta med apportkastaren.
 
Vi värmde upp hundarna med att göra klockan, för att förstärka höger/vänster inför nästa övning.
 
Vi gjorde övningen som Jenny lärde mig, man lägger ut 3 apporter rakt ut som blir linjetaget och en apport till höger och en till vänster. Inte som ett kors utan stoppet var på olika ställen för att inte hundarna skulle sakta in och förvänta sig ett "stopp"
 
Man börjar med att skicka på linjtetaget, sedan  "ut" igen och sedan vinka höger eller vänster. När sidoapporten var inne så skickade man på linjetaget igen för att bygga på linjen. Avståndet från oss till "ut apporterna" var minst 200 steg jag tappade bort mig efter 190 steg hehe..
 
På filmen är det Cattis som skickar Coffey. Det tar ett tag för Cattis att bryta hans snea linje.. Varför vet jag inte ;) Ser ni at det är som en öppning mellan granarna? Och så ser ni att det är en "vägg" med granar längst bort? Där är linjetagsapporterna
 
 
 
Och i söndags kom Cattis och hämta upp mig och Pejla, vi skulle till Reedsweepers på Walkup kurs! Vi var en jämn grupp och alla var på samma nivå.
Första gången med bumper för mig och Pejlas del och det var jäkligt spännande och nyttigt. Det fanns ju varken en skytt eller kastade utan det lät bara Pang och så kom en apport flygande. Helene hade preppat några områden med dirigeringar och vi växlade mellan att få dolda/något synliga dirrar och det var inga direkt markeringar heller så det gällde verkligen att ha hunden i hand. Vilket var riktigt svårt eftersom det blåste och nästan alla hundar blev helt döva när dom kom för långt bort. Här fick många förare gå ut och "plocka" hunden direkt. 
Pejla var hyfsat duktig efter uppvärmningen, inte riktigt så lydig som hon brukar. Jag fick säga till henne några gånger "Men Pejla!!, lyssna!" haha. Men jag är nöjd hon tog mina tecken och signaler fint. Det enda är att hon blir rätt frågade om hon inte hittar sin markering fort nog. Kör jag för mycket dirigering så brukar det få den här effekten (på dymmys! inte på jakterna!) tyvärr då gäller det att så och vänta ut henne när hon frågar.
En annan grej är att jag vill att hennes närsök ska vara tightare på längre avstånd. Men annars är jag nöjd faktiskt. 
 
Riktigt lyxigt att gå på kurs faktiskt, färdigt och bra upplägg och man behöver "bara" göra som man bli tillsagd :) 
 
 En bild på mig och Cattis som jag snodde från Jennys blogg  http://searoverallinduff.blogspot.se/
 
 
 och här är Cattis och Jenny
 
 
 

2013-11-22
07:58:48

I sällskap av Cattis
Cattis var ledig igår så hon kom till oss för prom, ca 3h var vi ute och knata i regn och rusk. Jag hade tagit med mig 2 dymmysar ut, bara för att. Vi kom till ett bra ställe inne i skogen som passade. Cattis började att kasta till Braith och jag stod rätt nära med tanke på hur mycket spring han hade i benen sist. Men jaha, spik.. Ok, jag backade och hon kastade en dummy till på ett nytt ställe, spik.. Hmm. Bra. 
 
Kastade till Cattis och hade gömt en dummy i samma linje som hon skulle stoppa och blåsa närsök på, Coffey stanna så kraftfullt på stoppet att han nästan gjorde en volt! Tokigahund!
 
Vi bytte område och det fanns en stor kulle, eller liksom upphöjning. Jag började att kastade till Coffey på andra sidan kullen. Braith hade ju då sett att den hamnade bakom.
 
Jag bytte område och lät Cattis kasta till Braith. Det är svårt för en del hundar att förstå att dom ska över och jobba på andra sidan. En annan svårighet var att vi stod framför kullen och kastade bakom. Men Braith hade ju haft hjälp av att jag kastat till Coffey så han jobbade jätte fint och dummyn kom in. 
Hans sista apport ville jag utmana honom lite på, jag backade ytterligare en bit bort och ville nu att hon skulle kasta framför kullen... Han måste ha markerat den väl för han visste att den aldrig gått över kullen.
 
Vilken skillnad mot för några dagar sedan.
 
 
Idag ska vi träffa Cattis igen. Men det är Pejlas tur att få sitt! 
 
 

2013-11-19
14:15:42

Äntligen träning med Lena!
Träffade Lena idag för lite träning, det var hundra år sedan vi sågs för att träna hund!
 
Vi började med småglinen, Braith och Jerka. Markeringar, markeringar och markeringar var det som stod på schemat. Braith behöver massor med rutin och erfarenhet. Han började yvigt och det var väldigt mycket spring i benen på honom. Jag byggde upp markeringarna, började nära och backade sedan. Lena fick samma markeringar men fokuserade mer på detaljer så som position och sånna saker.
 
Braith blev bättre efter ett tag och det syns att han lär sig fort men som sagt, måste få mer rutin och erfarenhet. Jag kastar ju ofta själv till honom och det är ju inte alls samma sak.
 
 
Innan vi hämtade ut Pejla och Pirat så riggade vi 3 olika målområden, svåra.. Jösses tänkte jag. Jag kan göra svåra saker alltså men detta var nog lite väl. Men man måste våga utmana dom och se vart man står. Inte nog med att dirigeringarna var svåra, utan bara för att göra det lite lite lite svårare ändå så la vi in störnings markeringar också med apportkastaren haha!
 
Men faktiskt, så jäkla duktiga var dom. Störningsmarkeringarna var ju ingen störning alls, utan väldigt lätt kunde vi skicka över en markeringslega till det dolda området. Jag är väldigt tydlig med mina kommandon för att det inte ska bli missförstånd, är också noga med att rikta upp.
 
Sista området var riktigt svårt... Dom skulle springa som i en gata mellan granar, i uppförsbacke och ut till ett kalhygge, och så ett 20tal meter till. Långt avstånd var det..
Lena fick en del problem med Pirat att han skulle lyssna hela vägen upp men till slut så gick det. 
När det var Pejla tur så hade jag ju lär mig av Lena och Pirat (hon såg aldrig vart Pirat hämtade dirren!) så jag tryckte på med en riktigt UT! där jag såg att Pirat hade vikit av. Pejla springer hela vägen upp, exakt där apporterna ligger och stopp, sök.. (fy fan vad bra hon är, tänkte jag!) Och vad gör hon? Jo hon stannar fint, men på söksignalen så drar hon därifrån och viker av mot höger.. Suck.. Sen hade jag massa problem att få tillbaka henne till området och när hon väl var där och sökte så hitta hon den inte.. Så jag gick hela vägen upp och gav henne stöd och då hitta hon efter en stund.. Apporten hade kilat fast sig mellan några stockar, men, ärligt.. hade hon sökt av området ordentligt och varit nogrann så hade hon hittat den.. Jag la iallafall ut två apprter till på samma ställe och gick tillbaka ner till Lena och så skickade vi varsin gång till och då blev det spik! 
 
Jag är super nöjd - men behöver nog fila lite på höger/vänster innan vi ska på mocktrailsträningn på söndag ;)
 
 
 
 
 
 
 

2013-11-14
09:15:13

Torsdag 7/11
Braithman fick idag följa med när jag följde Nea till skolan. Grannungarna älskar det och bråkar alltid om vem som ska få hålla "ni får turas om" säger jag. Dom har själv en hund, lika gammal amstaff tik. Men hon är inte så duktig på att gå i koppel så dom kan inte hålla henne, varför dom älskar när Braith är med. 
Braith är väldigt mammig och viker inte en tum från min sida men han är samtdigt närvarande med barnen, när dom ropar på honom kommer han fram och ger dom en försiktig liten puss på handen, han är fin den lille Braithmannen.. 
 
Mamman brukar fråga mig "Vad ska jag göra, hur ska jag få henne att lyssna".. Tja jag vet inte, var koncekvent.. "ja" säger hon, "men det är inte så lätt, dina hundar lyssnar ju från början" jag är lika finkänslig som vanligt "jo men jag valde ju rätt ras också"
 
Jag har inget emot amstaff... Men.....
 
 

Braith fick sedan följa med ner till tvättstugan, våran egen maskin har varit trasig så jag låg/ligger efter big time med tvätten. Passar då att tvätta så mycket som möjligt.. Gör man sig ändå besväret att gå ner så..
 
Gratis passivitetsträning 
 
 

2013-11-13
07:38:00

Man kan la ändra sig...
Lite rolig är jag.. Igår kväll talar jag med en kompis som har ett jobbigt problem med sin hund, jag gav några tips som jag tror kan fungera.. "För just det här problemet tror jag att en klicker kan hjälpa er"
 
 
 
 
 
 

2013-11-12
10:10:00

Jag blir inte (klicker)klok....
Jag kollar runt lite på olika bloggar.. Vad jag märker är att framförallt yngre förare, tänker väldigt mycket.. Det känns som att det blir lite "cirkus konster" över hela jaktträningen. Det behöver inte vara negativt, vi tränar ju för att vi tycker det är kul!
 
 
Men det jag också märkt är att hundarna är väldigt ivriga när man tränar med t.ex klicker.
 
Jag funderar, I jakten är ju A och O att hunden är lugn, det är ett beteende vi vill ha..  När man lär in saker med klicker belönas ju aktivitet... Eller? 
Det känns lite som att det är väldigt mycket fokus på hur man lär in saker ist för att hunden gör sakerna.. Hur får man fram det naturliga hos hunden när man är inne och petar hela tiden på allting? 
 
T.ex fotgåendet, det vill ju jag ha lugnt och avslappnat så både jag och hunden kan ha koll på apporterna, när jag kollar på lydnads/klickerhundar så är det ju ett förväntansfullt lite stressat fotgående. Hunden försöker ha koll på föraren och belöningen.. 
 
Möjligt att jag är helt ute och cyklar nu, jag kan inte ett jota om klicker eller lydnad...
 
Men så här vill jag ha fotgåendet lugnt och fint - Nea och Pejla 
 
 

2013-11-12
08:47:23

Tisdag 12/11
Igår minus och torrt, idag plus och regn.. Jaja.. Mellan kl 9-12 kommer en reparatör som ska kolla på våran tvättmaskin och torktummlare som bägge lagt av.. Så, som det ser ut blir det en väldigt händelselös förmiddag, en hel del kaffe och dator :)
 
Jag gillar när det är mörkt på morgonen, sitta ensam i mörkret, dricka kaffe och lyssna på radio, det är en lisa för själen. 
 
 
Jag sitter och kollar på lite kursen, skulle vilja gå en rally eller lydnadskurs med Braithman. Hundhallen i haninge ger ju verkligen möjlighet för att kunna träna hela vintern. Eftersom apporteringsträningen ska ligga i dvala.
Jag har en kurs med Pejla hos Reedsweepers om någon vecka, annars inget inplanerat mer för henne. Kanske rätt onödigt att betala för en kurs innan ett uppehåll? haha Jaja men det är kul att kursa, speciellt eftersom vi åker dit med goda vänner, Jenny och Cattis. 
 
Torsdag eller fredag ska jag träna med Cattis, tänkte nog köra Braith då. Vi skulle börja med att lägga viltspår och medans det gottar till sig skulle vi träna lite apportering. 
Ska bli intressant att se hur Braith är i ett spår, stutsbollen liksom.. Att ha att fyra fötter på marken är svåååårt
 
 
 
 

2013-11-11
18:32:00

Grattis till Pejla med syskon 3år
Världens absolut bästaste Prinsessan Pejla blir idag 3år... Hon är en once in a lifetime hund....
 
Redan som liten fanns det ett starkt band mellans oss, här är hon 5månader 
 
simstilen var fruktansvärd dock ;) 
 
Viljan att vara tillags, fina avlämningar, hon har alltid bjudit upp apporten till mig
 
 
Hon är en väldigt glad hund...
 
 
 
 
 
Vackra Vackra Pejla
 
 
 
Klok som en bok! 
 
 Många måga år till  <3 
 
 

2013-11-08
11:04:01

Gick paj
Det där med att träna "lite varje dag, och utan mina andra hundar", den ideén gick paj lika fort som jag tänkte den ;)
 
 
 
Braith och Pejla följde med ut på en liten skogstur, med oss hade vi minidummys. Dom fick varsin markering, på samma ställe la jag sedan ut en dummy som Pejla skulle få senare (hon såg inte det utlägget.) I ett litet område framför fick Braith en markering, när den var inne så skickade jag Pejla på sin dirre som låg i område nr1, hon var tvungen att gå över Braiths markeringsområde för att komma dit. Hon förstod ju förstårs att det var så övningen skulle gå till och saktade inte ens ner när hon var i Braiths område..
 
Sedan gömde jag 4st dummys i Braiths markeringsområde, skickade Braith på 3st på olika avstånd. Pejla fick hämta den sista. 
 
Avslutade med att gömma en dummy som Braith inte såg, i en rot, lite högre upp. Ville checka av lite hur bra söksignalen sitter utan retning, och vad han gör om han inte hittar den på backen - tar han till benen eller vad händer?
Jag tycker att det är mycket bättre såklart att lära en unghund att söka ordentligt i backen, men det är kul att testa och se :)
 
 
 
Jag tycker det är så himla mycket roligare att träna fler hundar samtidigt när jag är ensam... Fast jag vet att Braith behöver ensamtid.. Men vad tusan.... 
 

2013-11-07
08:24:58

Förändring
Behöver lite omväxlig.. Ett nytt jobb, eller börja plugga kanske? 
 
Jag skulle kunna tänka mig abeta i en butik, typ maxi eller likande, jag vill träffa folk. Det är tur att mitt sociala umgänge med hundarna är rätt stort, annars hade jag krypit på väggarna.
 
Allra helst vill jag arbeta skift, för hundarnas skull. Men jag har kommit till den gränsen faktiskt, att dagtid och heltid inte är helt främmande.
 
Jag har kikat på lite utbildningar, men att sätta mig vid skolbänken känns inte helt lockande, om jag inte är garanterad arbete efter. Gå från lön till lån? Nej, ni hör ju att det klingar väldigt dåligt.
 
 
Hojta till om ni vet nåt som skulle passa. Kanske bara ett extra jobb? Hojta!
 
 
 
 

2013-11-07
07:36:18

Torsdag 7/11
 
Kanske dags för liiiiiite snö snart iallafall? :)
 
 

2013-11-05
08:20:40

Inför vintern
Jerka jagade upp en katt i träd igår, högt upp.. Stackars katt, hoppas den tog sig ner själv sen. Jag blev så förvånad, mina jagar ju inte levande djur, inte ens katter. Dom kan liksom stöta iväg den, Magda följer efter kanske någon kort meter max, men Pejla och Braith förföljer inte alls...
 
 
Tränade med Braith igår, gick skit dåligt hela passet, jag var opedagogisk och han var skit jobbig. Suck.. 
 
Nu måste jag skärpa mig, små korta pass varje dag där _bara_ han är med, inte någon utav mina andra hundar. Jag har en tanke på att bygga upp allt och när allt sitter som ett smäck, förhoppningsvis innan snön kommer så ska jag ta ett vinterbreak med honom, låta honom mogna över vinter. Men våran träning fortsätter, våra relation ska bli bättre. Vi ska ha en rolig vinter. Massa bus och kul.
 
Jag vet att många använder vintern till unghundträningar, bra unghundsväder sägs det. Men jag går nog emot störmmen där. Vi kommer ju inte lägga av helt, han måste ju aktiveras, men vi ska inte lära oss nya saker. Minnesmarkeringar, där man man kastar dummy och går i från den och sedan skickas hunden tillbaka på den, avstånden kan bli hur långa som helst - det är bra för minnet och för konditionen, närsök är också bra hjärngympa.
 
Detta är min tanke, så får vi se om jag håller den....
 
 
 
Förra vintern
 
 
 

2013-11-04
08:38:09

Skendräktig Pejla
Pejla är skendräktig delux, hon är suuuuuuper glad (utomhus!!), leker med dom andra hundarna hela tiden. Jätte konstigt. Hon har sår i hela nacken då dom andra hundarna använder henne som bitkudde..
 
Braith hälsar att han är skit sur på henne, eftersom att hon är just skendräktig har hon tagit över hans koja och "boar". Och hon vill inte ha sällskap där inne. Han har åkt på sig några rejäla snytingar när han tröttmössigt vill krypa in och lägga sig i hans säng, och då har fröken jättearg redan legat där inne...  Så nu ser han skit rolig ut när han försiktigt tittar in för att se om kojan är ledig! Haha
 
"skit ner dig unge, kojan är min nu!" //  The one and only, Prinsessan Pejla 
 
 

2013-11-04
08:17:50

Ny vecka
Mina stackars hundar har varit grymt försummade den senaste veckan. Vi har haft besök och sedan har helgen varit full för oss tvåbeningar. Idag är det måndag och nu är det deras tid igen :)
 
I lördags var jag dock ute en liten stund med alla 4 hundarna och husse var med till hjälp. Jag la ett sök till Braith.
Vi var i en skog där det går en stig i mitten som då delar av skogen i två delar. Braith fick gå med mig ut när jag la söket eftersom han inte gjort så många innan, 2 kanske, max.. Jag la ut numrerade dummysar för att jag ville se hans mönster, 1-5 i ena delen och 6-10 i andra. 
 
Eftersom att Braith har blivit lite het i sutuationer där han vet vad som komma skall använde jag mig av stigen för att lugan ner honom, vi vandrade fram och tillbaka på stigen tills han blev lugn och då skickades han på en apport, 3 apporter på ena sidan och 3 apport på andra, sedan 1 till på första sidan. 
 
Hur såg hans mönster ut?  Jo han hämtade den som jag la ut först, nummer 1 och sedan 2,3 osv.. Helt otroligt. 
 
Nu får vi visst ta det ett steg längre, han får sitta kvar medans jag lägger ut nästa gång..
 
Liten blir stor - 11månader idag. Det börjar bli dags att fundera på röntgen, är det Audell som gäller så är det ju tidsbokningen som gäller snarast om man vill ha det gjort inom snart framtid. Tror att han brukar ha rätt fullt. Sedan ska han ju ögonlysas, är det vanlig lysning man gör eller ska man testa för andra saker också? Det tillkommer ju tester hela tiden och jag har svårt att hänga med :)